Conform unei propuneri a Camerei de Comert si Industrie din Romania, privind reorganizarea teritoriala a României, numarul judetelor ar trebui sa fie de doar 15. Astfel, judetul Neamt ar urma să dispară ca Unitate Administrativ Teritoriala, urmand ca teritoriul actual al judetului, să se alipeasca la judetul Bacău, rezultand o formă de organizare mai mare ca surpafata, dar cu costuri administrative mult mai reduse. Totodata, ar urma sa fie redus si numarul de comune, astfel incat nicio comuna să nu aibă mai putin de 5.000 de locuitori.

Reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15 reprezintă o prioritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Subiectul a mai fost dezbătut în trecut, pe vremea Guvernului Boc, însă a revenit în atenția opiniei publice zilele acestea, pe fondul crizei economice care impune reduceri drastice de cheltuieli din bugetul României. Se pare că economisirea banilor prin reorganizare teritorială este cerută și de la Bruxelles, pe modelul altor țări din UE. Deși sunt șanse minime să se producă în viitorul apropiat, până la urmă, reorganizarea teritorială a României va trebui făcută, pentru că actuala împărțire teritorială consumă resurse bugetare uriașe, nejustificabile din punct de vedere al eficienței administrative.

Conform unor studii pe acest subiect, o comună ar trebui să aibă cel puțin 5.000 de louitori, iar un oraș ar trebui să aibă cel puțin 10.000 de locuitori. În județul Neamț există comune și cu mai puțin de 2.000 de locuitori, prin urmare, acestea ar urma să dispară și să fie integrate în Unități Administrative Teritoriale care să îndeplinească acea condiție de a avea minim 5.000 de locuitori.

Conform cifrelor ultimului recensământ, cel din 2022, dacă s-ar aplica reorganizarea teritorială pe criteriile de mai sus, două orașe din județul Neamț ar deveni comune: Bicaz cu 6.106 locuitori și Roznov cu 8133 locuitori. Orașe ar rămâne Piatra Neamț, Roman și Tg. Neamț.

Din cele 77 de comune existente în prezent, ar mai rămâne doar 15 care îndeplinesc condiția cu minim 5.000 de locuitori: Alexandru cel Bun- 5.570, Borca- 5.860, Borlești- 8.182, Cordun- 6.842, Doljești- 5.735, Dumbrava Roșie- 7.579, Grumăzești- 5.295, Horia- 5.750, Petricani- 5.563, Piatra Șoimului- 6.950, Pipirig- 8.352, Răucești- 7.588, Săbăoani- 10.619, Săvinești- 5.438, Tămășeni- 6.958. Alte două comune sunt la limita celor 5.000 de locuitori: Gîrcina- 4.889 și Zănești- 4.990.

La cele  17 comune, s-ar adăuga Bicaz și Roznov, deci, în total, în Neamț ar mai rămâne 3 orașe și 19  comune. Aceasta este o variantă prezumtivă, desigur, forma finală dacă se ajunge le reorganizare teritorială a județului Neamț, putând fi cu un număr ceva mai mare de comune, dar cel mai probabil, nu mai mult de 25.

Așadar, dacă s-ar ajunge la un număr total de 20-25 de UAT-uri din 83 câte sunt în prezent în județul Neamț, s-ar face economii uriașe. În cele peste 60 de comune care ar dispărea, sunt acum chletuieli cu peste 60 de primari, peste 60 de viceprimari, peste 60 de secretari, peste 700 de consilieri locali, peste 1.000, poate chiar 2.000 de funcționari sau diverși sinecuriști plantați pe posturi de consilier personal sau pe alte funcții mai mult sau mai puțin utile, la care se adaugă alte cheltuieli cu funcționarea, de la telefoane apă și căldură până la deplasări la așa-zise cursuri de perfecționare la mare sau la munte.

Așa ar arăta harta județelor României dacă s-ar trece la organizarea teritorială cu 15 județe/regiuni:

Organizaţiile care susțin că reorganizarea teritorială este imperios necesară sunt: Camera de Comerţ şi Industrie a României, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), Asociaţia Brokerilor din România.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Cu acazia asta o să dispară și foarte multi parlamentari și de aceia nu cred că o să se realizeze ,așa cum nu sa realizat și cu pensiile speciale

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.