Ieri seara, 20.05.2016, un concert desfasurat in mall-ul Galleria din Piatra- Neamt, a fost la un pas sa se transforme intr-o tragedie de proportii. VEZI STIREA AICI! PANICA SI CONCERT INTRERUPT LA MALL GALLERIA. NOUA PERSOANE AU AVUT NEVOIE DE INGRIJIRI 

Astazi, noi informatii completeaza tabloul si demonstreaza ca autoritatile locale, cel putin cele din Piatra- Neamt nu au invatat nimic din tragedia de la COLECTIV.

”Eu sunt mic nu stiu nimic”

La ora 12:30, Dragos Chitic a sustinut o conferinta de presa in care a condamnat ceea ce s-a intamplat aseara, s-a declarat impotriva organizarii concertelor in spatii mici si a facut un fel de revista a presei, adica a prezentat informatii care aparusera deja de noaptea trecuta in presa locala. Cand a venit vorba despre responsabilitatea Primariei si a primarului in prevenirea producerii unor  astfel de cazuri, ca de obicei, a tot ocolit subiectul si a preferat sa sustina generalitati.

conf presa

A evitat sa spuna daca in autorizatia de functionare a mall-ului este prevazuta organizarea unor evenimente cum a fost cel de aseara, sustinand ca politia locala face verificari, abia apoi se va vedea daca a fost legal sau nu.

Aceeasi replica a avut-o si cand i s-a atras atentia ca in mall Galleria au loc in mod frecvent concerte, fara ca primaria sa fi aflat pana acum, ceea ce e foarte greu de crezut: ”Politia locala face verificari si cand se va a junge la o concluzie o vom comunica

Dragos Chitic fuge de raspundere in acelasi mod penibil in care ne-a obisnuit de-a lungul timpului si nu vrea sa recunoasca faptul ca primarul, oricat de interimar ar fi el sau nu, are atributii in asigurarea linistii si ordinii publice, si nu trebuie sa afle de pe internet ce se petrece sau, si mai grav, ce s-a petrecut deja in orasul pe care ar trebui sa-l administreze, conform legii care prevede ca primarul ”ia măsuri pentru prevenirea şi, după caz, gestionarea situaţiilor de urgenţă

Nu este posibil ca omul care emite autorizatia de functionare, sa astepte ca politia locala sa verifice si sa-i spuna lui daca exista trecut acest obiect de activitate in ea. La ora desfasurarii conferintei de presa, ar fi trebuit ca in primarie sa existe deja o celula de criza, care sa ia toate documentele la puricat si sa vina cu raspunsuri clare la intrebarea: avea sau nu avea voie conducerea mall-ului sa organizeze concerte?

De ce aceasta taraganare, daca nu este nimic de ascuns.

Din pacate, Dragos Chitic si-a facut un obicei din a ocoli raspunsurile clare, si sa mearga pe negarea problemelor aparute refuzand cu desavarsire sa-si asmue greseli ori responsabilitati. Oricat s-ar insista cu intrebari, el daca vrea sa ocoleasca subiectul, il ocoleste si gata.

Ar fi trebuit ca macar acum, cand Doamne fereste! am fi putut vorbi de zeci de morti, sa-si asume o pozitie clara, fara ocolisuri. Atitudinea lui nu demonstreaza decat ca vrea sa se spele pe maini pe modelul, ”eu sunt mic nu stiu nimic”

Este inacceptabil ca o armata de functionari in frunte cu primarul, sa afle din presa despre un eveniment super mediatizat si asta abia dupa ce el s-a consumat. Nu credem in ruptul capului asa ceva. Cineva din primarie a tratat cu indiferenta informatia voit sau nu si din aceasta cauza, acum am fi vorbit despre o tragedie de proportii. Ca sa nu mai amintim despre faptul ca imaginea orasului are de suferit, la ora asta vorbindu-se despre Piatra- Neamt la modul negativ, in toata media.

Nu merge asa domnule Chitic. Trebuie sa incetati sa mai credeti ca astfel de metode merg la infinit. Primaria este institutia in care cetatenii trebuie sa aiba incredere ca asigura linistea si ordinea publica si previne pe cat posibil, prin structurile subordonate, prevenirea unor dezastre.

Bursa zvonurilor- un mic ”ajutor” politic

Destul de suspect acest mod de negare a evidentelor, daca ar fi sa luam in considerare si zvonurile conform carora, in organizarea concertului ar fi fost si un ”ajutor” politic”. Tot la bursa zvonurilor, circula informatia ca asa se poate explica si de ce s-au inchis ochii la numarul foarte mare de spectatori care au fost lasati sa intre in mall, adica s-au facut unele ”interventii”.

Interesele financiare, mai presus de vietile omenesti

Tot astazi s-a confirmat si informatia ca organizatorul a fost mall Galleria, si ea a venit la pachet cu niste detalii revoltatoare. S-a hotarat ca acest concert sa aiba loc la interior, din interese strict economice, chiar daca asta ar fi insemnat pierderi de vieti omenesti. Astfel, surse din compania care administreaza mall-urile Galleria (sunt mai multe in tara) ne-au explicat cam cum stau de fapt lucrurile.

Compania care detine mall-urile este intr-o situatie financiara foarte proasta. La fel stau lucrurile si la Piatra- Neamt. Asa ca, pentru a atrage noi clienti pentru chiriasii existenti, dar, si pentru a impresiona noi eventuali chiriasi, organizeaza evenimentele la interior, in speranta ca oamenii odata intrati vor face si cumparaturi, dar, si pentru ca ulterior, apar poze si filmulete pe net care arata ca mall-ul este viu si plin de clienti, asa ca societatilor comerciale nu le ramane decat sa inchirieze spatii,sperandu-se astfel intr-o salvare de la faliment. Mai simplu, o putem denumi strategie de marketing. Din pacate, interesele financiare meschine primeaza in fata protejarii vietilor omenesti si se ajunge in situatii ca aceea de la concertul Carla’s Dreams.

Aceleasi surse spun ca a fost organizat totul la etaj, posibil pentru a fi vizibile doua sau trei brand-uri care au spatii acolo, si au platit suplimentar pentru a fi mai vizibile.

Din pacate, nu avem un punct de vedere oficial de la conducerea Galleria mall si chiar daca am facut eforturi considerabile in acest sens, oamenii stau pur si simplu ascunsi.

 

Ceea ce vedem acum la Piatra- Neamt, si ne referim aici in special la autoritatile locale, este parca tras la indigo cu ceea ce s-a petrecut in Bucuresti, in octombrie 2015, imediar dupa Colectiv. Aceleasi eschive si aceeasi fuga de responsabilitate. Totul se rezuma la interese politice si chiar daca asta ar insemna ca la un moment dat chiar sa se produca o nenorocire, calculele electorale primeaza.

Ionut CORFU

Vom reveni pe masura ce avem informatii noi.

carlas cop 2

 

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.