Se complică lucrurile în cazul elevei de 16 ani din București, care a murit la sfârșitul lunii iulie 2023 în casa lui Gabor Mateo, de 19 ani, din comuna Dumbrava Roșie.

Potrivit unor surse judiciare, la DIICOT Neamț ar fi fost depuse mai multe plângeri ale unor tinere care acuză că au fost violate după ce au participat la anumite evenimente sau petreceri cu anturajul lui Gabor. La momentele respective, tinerele erau minore, iar metoda ar fi fost aceeași care se bănuiește că s-ar fi aplicat în cazul Sharei Ionășchiță, adică li s-au pus droguri în băuturi. Din motive lesne de înțeles, nu putem face publice mai multe detalii, ancheta pe aceste cazuri fiind în curs, într-un dosar separat de cel al morții fetei de 16 ani. Ce s-ar mai putea spune, este că după ce a depus plângerea și a fost audiată, una dintre victime a fost căutată insistent la telefon pentru a se discuta cu ea, însă, la un moment dat, încercările au fost brusc abandonate. Se presupune că numărul victimelor drogate și violate ar fi mult mai mare, însă fiind minore, multe dintre fete preferă să păstreze tăcerea chiar și în fața părinților, de rușine sau de frică. Mâine, Gabor Mateo ar urma să fie audiat la DIICOT în acest dosar.

Zilele trecute, atât Gabor cât și amicii lui (Mihuț Alexandru Gabriel și Pascal David Andrei, ambii minori) care au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri imediat după moartea fetei în urma unor flagrante în cascadă și în timp record organizate de DIICOT, au fost puși sub control judiciar, adică au fost lăsați în libertate, după ce mai întâi au fost încarcerați, apoi plasați în arest la domiciliu.

Între timp, a fost finalizat și raportul de expertiză medico-legală, în care se arată că în corpul fetei a fost găsită o cantitate de droguri (4 substanțe, printre care Cristal și ”drogul violului) atât de mare, încât ar fi putut omorî și un adult. Fata nu consumase alcool. Cauza morții ar fi fost o hemoragie masivă la nivelul vaginului, în urma unei leziuni de natură mecanică. Asta înseamnă că leziunea ar fi putut fi produsă cu orice, de la un obiect la penis. Conform unui specialist consultat de tvmneamt.ro (la SML Neamț nu există instituția comunicării, deși pe astfel de cazuri ar fi trebuit date explicații publicului), rana s-ar fi putut produce și prin contact sexual, chiar dacă himenul victimei era intact (fata era virgină), în multe cazuri acesta fiind elastic, deci, s-ar fi putut produce un contact sexual fără ca himenul să se rupă. Mai există posibilitatea unui act sexual incipient, întrerupt foarte repede, după declanșarea hemoragiei. După cum se arată și în raportul medico-legal, drogurile găsite în sângele fetei, mai ales în cantități foarte mari, duc la dilatarea vaselor de sânge și favorizează apariția unor hemoragii cu pierderi mari de sânge într-un timp scurt.

Concluziile raportului medico-legal:

Imagine din timpul necropsiei, cu leziunea de la nivelul vaginului, pe care din motive obiective, nu o putem publica decât în mare parte cenzurată:

Evident, indiferent ce s-a întâmplat în casa lui Gabor, și pentru că acesta beneficiază și de prezumția de nevinovăție, este foarte greu spre imposibil de dovedit că el i-ar fi administrat droguri victimei fără ca ea să știe sau că a contribuit în vreun fel la declanșarea hemoragiei, chiar și printr-un contact sexual consimțit sau nu. Prin urmare, la acest moment, în sarcina lui rămâne acuzația de trafic de droguri de risc și mare risc și deținere de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu, urmând a se vedea ce finalitate va avea noul dosar deschis pe acuzațiile viol.

În urma morții Sharei Ionășchiță, sunt anchetați și 6 polițiști de la Secția Săvinești. Doi dintre ei sunt cei care au ajuns la fața locului în noaptea tragediei. Aceștia nu și-au anunțat superiorii pentru a fi trimisă la fața locului o echipă de criminaliști și au decis de capul lor să facă ei cercetarea la fața locului (de aici au apărut și primele suspiciuni de tentativă de mușamalizare), după care, până la ivirea zorilor, au strâns tot bagajul și obiectele fetei, pe care în dimineața aceleiași zile le-au predat părinților acesteia, sosiți de la București. Astfel, ancheta a fost grav compromisă, fiind alterate atât probele cât și ”scena crimei”.

Pe imaginile de pe camerele de supraveghere din locuință, se vede cum unul dintre cei doi polițiști se așează confortabil pe o canapea, delectându-se pe rețelele de socializare, în timp ce la câțiva metri de el, un echipaj medical încerca să o resusciteze pe Shara. Atitudinea polițistului ar putea demonstra că era extrem de familiarizat cu locuința, dar și cu gazdele.

Mai multe detalii despre cum s-a plecat cu stângul în anchetă, în articolul de mai jos:

Suspiciuni de mușamalizare în cazul morții elevei de 16 ani. Mesagerul: 6 polițiști IPJ Neamț, cercetați disciplinar

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.