In primul semestru al anului 2017, in judetul Neamt au fost investigate 24 de cazuri cu suspiciuni de rujeola, din care 9 s-au confirmat. Cel putin pentru moment, situatia nu este una alarmanta, insa in Europa deja sunt tari cu epidemie de rujeola si s-au inregistrat si decese iar in Romania, la nivel national, este o adevarata isteria pe tema vaccinarii copiilor, parerile pro si contra fiind impartite.

Dat fiind contextul, sstazi, prefectul Vasile Panaite a avut o intalnire cu primarii din judet, pe tema importantei vaccinarii impotriva rujeolei, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii Neamt:

”Prefectul Vasile Panaite a organizat, vineri, o ședință de lucru cu primarii localităților din județul Neamț, directorii unităților școlare și asistențiic omunitari, pe tema importanței vaccinării împotriva rujeolei.

La ședință au fost prezenți și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț, Inspectoratului Școlar Județean ș iconducerea Asociației Medicilor de Familie din Neamț.

Potrivit Biroului European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), epidemia de rujeolă continuă în Europa, unde 35 de persoane au murit în ultimele 12 luni din cauza acestei boli. Cea mai recentă victimă este un băiat de 6 ani din Italia, unde au fost înregistrate peste 3.300 de cazuri, inclusiv două decese, din iunie anul trecut. Alte câteva țări din Europa au semnalat epidemii, care au cauzat: 31 de decese în România, unul în Germania și unul în Portugalia – potrivit unui comunicat de presă publicat marți pe site-ul organizației. Cifrele sunt grăitoare și am să vă rog pe toți și pe fiecare din dumneavoastră, personal, să susțineți derularea campaniei de imunizare a copiilor, pentru binele lor și evitarea unei epidemii în județul nostru, dincolo de multele sarcini pe care le aveți, fără a mai pune la socoteală și perioada concediilor de odihnă. În acest context, vă aduc în atenție și faptul că suntem în plină  perioadă în care se întorc acasă nemțenii care lucrează în străinătate și ai căror copii pot beneficia de vaccinare”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Măsurile dispuse sunt următoarele:

  • desemnarea unei persoane responsabile, din cadrul primăriei, care va fi direct implicată și va ține legătura cu echipa de la nivelul județului;
  • sprijinirea acestei persoane care, împreună cu medicul sau medicii de familie din unitatea administrativ teritorială, urmează să identifice toate comunitățile unde există copii nevaccinați, vulnerabile – aceasta însemnând acces dificil la serviciile medicate, populație romă, fără medic de familie;
  • identificarea, acolo unde este nevoie, a locațiilor ce pot fi desemnate ca centre de vaccinare (minim 2 încăperi și grup sanitar cu apă curentă, frigider, 2 mese, 6 scaune, echipament și materiale de curățenie) și personal pentru deservirea acestor centre de vaccinare (medici, asistenți medicali disponibili, după caz);
  • vor fi utilizate toate resursele existente la nivel local și județean, respectiv medici de familie, medici pediatri, medici școlari, medici de medicină generală, alți medici care își oferă sprijinul, inclusiv medici rezidenți, asistenți medicali și moașe, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari pentru romi, studenți la medicină;

În primul semestru al acestui an au fost investigate, în județul Neamț, 24 de cazuri suspecte de rujeolă din care 9 au fost confirmate. Opt dintre cazurile care au fost confirmate sunt din mediul rural iar unul din mediul urban.

Toate cazurile au fost izolate în secțiile de boli infecțioase și au fost externate vindecate, fără complicații.

În semestrul întâi al acestui an au fost cartagrafiați în vederea vaccinării ROR, în județul Neamț, 16.172 copii cu vârste între 9 luni și 9 ani. Până în prezent s-au administrat 5.960 doze de ROR.

Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de reacții adverse post-vaccinale.

Stocul în județul Neamț este de 13.094 doze din care 1.961 sunt în cabinetele medicilor de familie.”

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.