Actualizare 2- ISU Neamț: Intervenția văzută prin ochii unui pompier:

Bătrână salvată de pompierul SAM, de la Detașamentul Piatra Neamț

În această noapte, la ora 23:43, pompierii pietreni au fost alertați de un localnic din comuna Gârcina, care anunța că arde o bucătărie de vară. În urma apelului, militarii au început deplasarea cu două autospeciale de stins incendii și o ambulanță. Încă înainte de intrarea în localitate, vâlvătăile portocalii și roșii ce brăzdau cerul anunțau că situația era mai complicată. Prin stație, dispeceratul transmitea că incendiul s-a propagat la locuință. Comandantul intervenției a cerut suplimentarea echipajelor aflate în drum spre intervenție. Ajunși în fața casei, pompierii încep operațiunile – de la prima autospecială două dispozitive la locuință. De la cea de-a doua autospecială, tot două dispozitive, prin curtea vecină – unul pentru protecția casei, cel de-al doilea pentru recunoașterea în zona anexelor gospodărești. După ce au întins furtunurile, când încă pompierii nu aveau echipate aparatele de respirat în medii toxice, persoanele , aflate în curte au anunțat că mama proprietarei este în casă. La 10 metri de locuință, căldură degajată nu te lasă să te mai apropii.

În doar câteva secunde, plutonierul Samuel Găvriluț a echipat aparatul de respirat și a intrat în casă secondat de comandantul intervenției. În mijlocul camerei se afla speriată persoana în vârstă de 79 de ani, ținându-se de un cadru metalic. „Sami, dai țeava de refulare la mine și o duci afară în brațe pe doamna. Vin după tine”.

În doar un minut, Sami a dus bătrânica la ambulanță. Abia apoi a urmat lupta: podul și mansardă afectate puternic de incendiu, anexele și ele cuprinse de flăcări uriașe, iar în adăposturile pentru animale, multă suferință. Abia după câteva ore de luptă, militarii au încheiat misiunea. Pagubele au fost mari, au fost vietăți arse, este o suferință ce nu poate fi măsurată, dar, în același timp, o mulțumire pentru familia care va putea să se mai bucure de cel mai în vârstă vlăstar al ei.

Actualizare 1- ISU Neamț: La ora 23:43, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă de pe strada Episcop Melchisedec în comuna Gârcina.

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat, cu flacără, la acoperișul, mansarda și în două camere ale locuinţei, precum și la anexele gospodărești.

Pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului.
Concomitent cu acțiunile pentru stingerea incendiului s-a acționat pentru căutarea-salvarea persoanelor ce s-ar fi putut afla în locuință. Într-una din camerele locuinței se afla o femeie de 79 de ani care a fost evacuată de pompieri. Aceasta a fost asistată locul evenimentului de la echipajul SMURD dar a refuzat transportul la spital.
Incendiul a produs importante pagube: au ars acoperișul casei (construit din lemn și acoperit cu tablă) pe o suprafață de aproximativ 180 mp, mansarda cu toate bunurile materiale din interiorul acesteia, aparate electrocasnice, articole vestimentare, obiecte de mobilier și materiale textile din cele două camere de la parter, două anexe gospodărești (alipite de casă) cu o suprafață de 60 mp, o magazie cu 20 mc lemne de foc, un adăpost pentru animale în care se aflau 6 iepuri și 30 de pasări.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum neprotejat termic față de materiale combustibile.

Alte două persoane, cu atacuri de panică, au fost asistate medical la locul producerii evenimentului de echipajul SMURD.

Un incendiu violent a cuprins o casă cu etaj și mansarda în comuna Gîrcina, pe strada principala (aproximativ 500 de metri de la Ocol spre centrul comunei), la miezul nopții (8/9 ocombrie). Flăcările și fumul se puteau vedea de la peste 2 kilometri.

Potrivit unor prime informatii obtinute de la fata locului, la momentul producerii incendiului, în casă se aflau 3 persoane. O femeie de aproximativ 75 de ani, cu probleme locomotorii, aflata la etaj, a fost evacuata la timp, însă a fost transportata la spital după ce a suferit un atac de panica.

Nu au fost inregistrate victime. Conform proprietarilor casei, focul ar fi izbucnit de la centrala termica a locuintei. Stire in curs de actualizare.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.