Primele mentiuni scrise despre orasul Piatra-Neamt sunt datorate „Cronicii rusesti″ (1387 – 1392) si documentelor ocazionate de expeditia regelui Sigismund de Luxemburg in Moldova, in anul 1395. In documentele interne, Piatra-Neamt este mentionat pentru prima oara in actul din 31 iulie 1431, prin care Alexandru cel Bun a daruit Manastirii Bistrita doua prisaci si o „casa a lui Craciun de la Piatra”.

Asezarea de la poalele Pietricicai s-a numit „Piatra”, pana in anul 1859, cand se adauga cuvantul „Neamt”, devenind astfel Piatra – Neamt. Completarea a fost necesara, pentru a deosebi orasul de alte localitati – numerose la vremea respectiva – care purtau numele de „Piatra”. „Prima atestare documentara a viitorului targ Piatra-Neamt se gaseste in documentul emis de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, in data de 30 ianuarie 1395, in contextul campaniei militare impotriva domnului Moldovei, Stefan I. Al doilea document, cel din 31 iulie 1431, este cel prin care Alexandru cel Bun a daruit Manastirii Bistrita doua prisaci si o «casa a lui Craciun de la Piatra». Ambele documente sunt publicate in colectia de documente «Documenta Romaniae Historica», seria D (primul document) si seria A (al doilea document)”, aflam de la  Daniel Paval, directorul Directiei Judetene Neamt a Arhivelor Nationale.

„In 1457, in primul an al domniei lui, Stefan cel Mare da un hrisov din Manastirea Bistrita, prin care intareste dania facuta de Alexandru cel Bun din 1431. Curtile domnesti din Piatra isi aveau ca proprietate un numar de sate vechi din apropiere: Almasu, Zanesti, Faurii, Turturesti, Vanatorii cu Peste Vale, Tatarusii, Marateii care se administrau de curte si formau ocolul targului; impreuna cu targul au ramas locuri domnesti cateva sute de ani. Targul Pietrei avea un soltuz si 12 pargari (un fel de consiliu comunal) si pe actele oficiale se punea pecetea din vremea lui Stefan cel Mare si care purta urmatoarea inscriptie: «Aceasta pecete a Targului Pietrei de la Stefan Voda 7021». Cetatea de Piatra sau Cetatea Pietrei ar fi deci una dintre cele mai vechi asezari ale Moldovei, impreuna cu Neamtul, Baia si Trotusul.” („Monografia municipiului Piatra-Neamt”, Vasile Gherasim, Ionel Marin, 1972, p. 45)

Istoricii considera, insa, ca targul Pietrei era mai vechi, existand cu mult inainte de intemeierea Moldovei.

Cele mai semnificative marturii din istoria indepartata a municipiului se leaga de civilizatia geto-dacica (pe inaltimile Batca Doamnei si Cozla). Aici a existat un important centru politic, economic si spiritual, numit Petrodava, mentionat in sec. al II-lea de Ptolemeu, in lucrarea „Geographica”.

„Vechea denumire geto-dacica descinde, foarte probabil, din tracicul «piatra». S-a pastrat de-a lungul a doua milenii in forme prea putin modificate”, mentioneaza istoricul Marcel Dragotescu in lucrarea „Piatra-Neamt, file de monografie” (2004).

Dupa cucerirea ei de catre romani, asezarea si-a incetat existenta, dar urmele descoperite atesta continuarea locuirii pe acest teritoriu.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.