Ce ascunde Ionel Arsene, a descoperit Curtea de Conturi a Romaniei, in urma unui control privind cheltuielile pe anul 2019, desfasurat la Consiliul Judetean Neamt. Raportul inspectorilor scoate la iveala cheltuieli fabuloase facute din banii nemtenilor, pentru ceea ce s-ar putea numi cultul personalitatii ”iubitului conducator”: poze, articole de presa, clipuri video, productii TV sau promovari pe facebook.

175.000 de lei. Sau un miliard şapte sute cincizeci de milioane de lei vechi. Sau 36.000 de euro. Aceasta este suma despre care inspectorii Curţii de Conturi, care au realizat un control la Consiliul Judeţean Neamţ pentru anul 2019, spun că a fost cheltuită ilegal în
principal pentru a aduce un beneficiu de imagine preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene, scrie Monitorul de Neamt, într-un articol semnat de Cezar Filip.

Pentru cei care nu stiu, in fiecare an, in bugetul CJ Neamt este prevazut un capitol pentru mediatizarea activitatii institutiei, iar banii trebuie folositi in scop strict informativ, pentru ca nemtenii sa stie ce decizii se iau la nivelul miniparlamentului judetean. Arsene a ales insa sa foloseasca acesti bani ca rasplata pentru odele care i-au fost inaltate pe un site controlat de el si PSD Neamt sau pentru a-si creste popularitatea printre nemteni, adica in scop electoral, ceea ce contravine legii, pentru ca este un fel de deturnare de fonduri sau folosirea banilor publici in interes personal.

Pe 29 iulie, deci in urma cu mai bine de doua luni de zile, tvmneamt.ro a transmis catre CJ Neamt o cerere in baza legii 544/2001, prin care solicitam sa ni se comunice cati bani au ajuns in anul 2019 si anul 2020, in conturile ziarpiatraneamt.ro. Am solicitat si un numar de inregistrare care ne-a fost remis in aceeasi zi.

Numai ca raspunsul nu a mai ajuns nici pana astazi, 2 octombrie, desi legea obliga insitutia sa raspunda in maximum 30 de zile. Dar ce mai conteaza o amarata de lege intr-o insitutie condusa despotic de (re)alesul nemtenilor?

În schimb, ni s-a comunicat de la alte doua entitati subordonate CJ Neamt, cati bani s-au platit catre publicatia amintita, sub forma de publicitate online. De la Muzeul Complexul Muzeal Neamt s-au facut plati de 15.113 lei, iar de la Troleibuzul SA, firma aflata in moarte clinica, 15.709 lei.

Troleibuzul SA:

Revenind la controlul Curtii de Conturi, inspectorii au descoperit ceea ce Arsene tine ascuns de ochii nemtenilor. Iata ce scrie Monitorul de Neamt: Banii, publici evident, au fost cheltuiţi în principal pentru a crea o imagine pozitivă preşedintelui CJ, spun cei de la Curtea de Conturi. Astfel, aceştia concluzionează că „valoarea erorii constatate este de 104.087,50 lei reprezentând cheltuieli efectuate de entitate cu nerespectarea prevederilor legale, astfel:

-suma de 69.819,50 lei pentru articole de presă şi producţii TV;
-suma de 34.268 lei pentru servicii profesionale de fotografie”.

Aproape 3.500 de fotografii, apropos. Alte vreo 70.000 de lei au fost scoşi din bugetul „nemţenilor mei” pentru plata serviciilor de externalizare a întreţinerii şi actualizării paginii entităţii pe reţeaua de socializare Facebook. Cum s-ar zice, dai un ban, dar ieşi în
faţă… pe Facebook.

Dar să cităm din „Decizia nr.28 din 11.09.2020 privind înlăturarea deficienţelor constatate şi consemnate în Raportul de audit nr. 20- 14956 din 10.07.2020, încheiat în urma acţiunii de audit financiar al contului de execuţie bugetară pe anul 2019 la nivelul Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Neamţ”… continuarea articolului, AICI

Si ca sa intelegeti mai bine si mai in detaliu despre ce este vorba, recomandam si lecturarea articolului urmator, publicat in presa centrala: ”Baronul și virusul”

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.