Inca din luna martie, cand s-au inchis scolile pentru prima data in Romania si s-a trecut la invatamantul online, Guvernul Romaniei a dat asigurari ca in cel mai scurt posibil toti elevii vor avea dispozitive electronice, in special tablete, cu care vor putea participa la cursurile de la distanta.

A urmat un lung șir de bâlbe si explicatii: ba ca achizitia e complicata, ba ca un organism din subordinea guvernului nu-si face treaba, etc. Cert esta ca aiba ieri in judetul Neamt s-a inceput distribuirea tabletelor de la guvern pentru elevi. A durat 8 luni de zile, insa nici acum numarul dispozitivelor nu este suficient.

Cativa primari din Neamt nu au mai asteptat ajutorul de la centru si au actionat pe cont propriu. Este si cazul primaritei comunei Dobreni, Vasilica Cretu, care a reusit sa faca in cateva saptamani ce nu a reusit sa faca ditamai guvernul in 8 luni.

Astazi s-au distribuit ultimele tablete din cele 70, cumparate de primarie pentru toti elevii din comuna, dupa ce multi dintre ei nu au reusit sa participe la cursuri pana acum, tocmai din lipsa unui astfel de dispozitiv.

Culmea, tabletele cumparate de Primaria Dobreni (marca Lenovo), sunt ceva mai performante decat cele cumparate de Guvern, dar la pret de aproape doua ori mai mic. Primarita Vasilica Cretu a declarat pentru tvmneamt.ro, ca fiecare tableta a costat 134 de euro, reusind in urma negocierilor sa obtina o reducere consistenta, de la pretul initial de 210 euro bucata. Tabletele au si abonament care tot in urma negocierilor, a ajuns la 10 lei pe luna, cu internet nelimitat, insa nu va fi platit in fiecare luna, ci doar pe perioada desfasurarii cursurilor, in vacante, abonamentele fiind suspendate. Abonamentele sunt de la Telekom, pentru ca in urma verificarilor in teren, s-a constatat ca este singurul operator care are acoperire in toata comuna.

Pentru comparatie, tabletele cumparate de Guvern, sunt marca Vonino (o firma no name ce se pretinde a fi din SUA) si au costat 200 de euro bucata. Modelul Magnet G50 pe care l-a cumparat Guvernul Romaniei, nu se regaseste in oferta de pe site-ul vonino.ro (oferta poate fi vazuta AICI), iar cea mai scumpa tableta, in afara de modelul de top din oferta, costa pe site-ul companiei, un pic peste 100 de euro, mai exact, 530 de lei.

Dana Secara, directoarea scolii din Dobreni, a spus astazi ca abia ieri au ajuns la scoala tabletele de la Guvern. Ceruse 15 tablete, insa a primit 10, numai ca intre timp, problema a fost rezolvata de primarie.

Conform declaratiilor lui Mihai Obreja, seful ISJ Neamt, in judetul Neamt au ajuns 7.519 tablete desi necesarul este mult mai  mare. Astfel, ISJ Neamt va achizitiona pe cont propriu inca 1.055 de tablete, insa achizitia va dura cel putin doua saptamani, urmand ca in urmatoarele luni, sa se faca noi achizitii de tablete, pe fonduri europene, proces care va fi de lunga durata.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.