AdministratieLocalPolitica

Ce NU spune Primăria. Administrația Carabelea, în fața unui eșec de proporții. La licitația pentru reabilitarea centurii nu s-a depus nicio ofertă

0

Administratia Carabelea este in fata unui posibil megaeșec, ce va zgudui serios bugetul Primariei Piatra Neamt. La licitatia pentru reabilitarea centurii orasului, nu a depus oferte niciun constructor.

Ce nu va spune Primaria si nici vestita opozitie PSD, este ca lunea trecuta (20 septembrie), deci in urma cu mai bine de o saptamana, s-a incheiat termenul pentru depunerea ofertelor la licitatia (pe SEAP) organizata de Primaria Piatra Neamt, pentru executia unuia dintre cele 3 coridoare de mobilitate urbana, pentru care s-au alocat deja fonduri de la Uniunea Eropeana, pe un proiect initiat de fosta administratie a orasului. Este vorba despre segmentul de centura a orasului, intre Gară si Statia de Salvare, care cuprinde si podul de la Piata Centrala. Ei bine, nimeni, niciun un constructor nu a depus ofertă pentru executia lucrarii, iar proiectul ramane cel putin pe moment, in aer.

Podul de la Piata Centrala s-a prabusit partial recent, iar la vremea respectiva, primarul Carabelea spunea ca nu are rost sa fie reparat de primarie in regie proprie, pentru ca ar urma sa fie facut un pod mai mare si mai frumos, cu 4 benzi, prin proiectul de mobilitate urbana.

Executia pentru intreaga lucrare (Gara- Piata Centrala- Statia de Salvare) ar costa 12 milioane de lei, fondurile exista, insa nimeni nu a participat la licitatie.

O alta mare problema insa, este ca lucrarile ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului 2023, deci, au mai ramas cam doi ani pentru lucrarile pe care nu vrea nimeni sa le faca. In caz contrar, vor trebui dati inapoi (catre UE) banii cheltuiti pana acum pe studii de fezabilitate si pe proiectare. Adica Primaria va trebui sa plateasca din bugetul propriu. Daca povestea se repeta si pentru celelalte doua coridoare de mobilitate urbana din Piatra Neamt (lucru destul de previzibil), va fi un adevarat dezastru financiar.

Dupa preluarea mandatului, in prima lui conferinta de presa, Andrei Carbelea îl prezenta publicului pe city managerul Vlad Moscalu, acesta fiind descris ca un tip extrem de capabil, care se va ocupa de tot ce inseamna lucrari de infrastructura in oras. Totodata, se spunea ca in scurt timp, Piatra Neamt va fi un adevarat santier sub atenta indrumare si expertiza in constructii de baraje, a lui Moscalu, prietenul lui Carabelea. Dupa aproape un an, nu numai ca nu se construieste nimic, dar nu pot fi puse in practica nici macar proiectele intocmite si finantate pe timpul fostei administratii, cum se intampla si in cazul coridoarelor de mobilitate urbana.

In lipsa unei pozitii oficiale a primariei pe acest subiect, surse din aparatul de specialitate al primarului, spun ca refuzul constructorilor de a participa la licitatia pentru executia lucrarilor, s-ar putea baza pe cel putin 3 motive, insa cele mai plauzibile sunt: caietul de sarcini intocmit de Moscalu contine conditii aberante, greu de acceptat de firmele de constructii sau preturile pentru executia lucrarilor sunt mult subevaluate. Un alt motiv ar fi ca firmele care au capacitatea sa execute astfel de lucrari, sunt prinse deja in alte proiecte si nu sunt deloc interesate de licitiatia administratiei Carabelea.

Acum, ar trebui sa se initieze o alta procedura de licitatie, care ar putea dura intre 1 si 3 luni, insa timpul incepe sa curga in defavoarea primariei, iar deznodamantul unei alte licitatii, are sanse enorme sa fi acelasi.

Totodata, trebuie scoase la licitatie si celelalte doua coridoare (Sarata- 1 Mai si Calea Romanului). Daca nici pentru aceste doua lucrari nu depune nimeni oferte de executie, dezastrul este iminent, avand in vedere ca proiectele cu fonduri europene contin conditii stricte si orice intarziere sau abatere se taxeaza. Iar banii vor fi scosi din buzunarul fiecarui pietrean.

Ramane totusi de clarificat (ar trebui sa o faca primaria) de ce s-au scos atat de tarziu la licitatie lucrarile pentru acest proiect, avand in vedere ca implementarea acestuia a inceput de vreo 4 ani. Sa fie oare din cauza comisioanelor care se incaseaza lunar (50% din leafa) de angajati din primarie (inclusiv primar, viceprimar, city manager si altii) care nu au nici in clin nici în maneca cu proiectele si figureaza doar cu numele pe listele celor care lucreaza la ele? Acesta este inca un detaliu pe care administratia Carabelea trebuie sa-l clarifice.

Primaria ar trebui sa mai explice si de ce nu s-a comunicat nimic oficial pana acum, pe marginea acestui subiect, tinand cont ca primarul Carabelea pretinde ca transparenta este un punct forte pentru el. De se tine ascunsa o problema cu impact major asupra intregului oras?

Intrucat raspunsul la cererile oficiale catre primarie vin dupa cel putin 30 de zile, nu avem o pozitie oficiala a primarului Carabelea. Prin urmare, daca Primaria vrea sa faca lumina pe acest subiect, poate trimite un drept la replica pe adresa de mail tvmpiatraneamt@gmail.com.

Si poate raspunde si la intrebarile: cine sunt cei (cu nume si prenume) care au incasat comisionul de 50% din salariu pentru acest proiect, ce sume a incasat fiecare, cati bani au fost platiti pentru aceste comisioane, din ce fonduri s-au facut platile (bani UE sau bugetul Primariei) si care a fost rolul fiecaruia in proiectul aproape eșuat?

Vezi si

Curtea de Conturi, control la Primăria Piatra Neamț. Ce ar trebui să caute inspectorii

Ionut CORFU

 

Distribuie știrea:

Etichete: Ce NU spune Primaria. Administratia Carabelea, in fata unui esec de proportii. La licitatia pentru reabilitarea centurii nu s-a depus nicio ofertă
Articolul anterior
Vin primii bani din PNRR. George Lazăr: ”Prin PNRR, Moldova va începe să se dezvolte”
Articolul următor
Ciprian Enache, după un an în CL Piatra Neamț: ”Avem o guvernare locală care încă își caută busola”

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.