De cateva zile, masurile dure de distantare sociala luate in timpul pandemiei de coronavirus (că o fi fost virusul atat de periculos pe cat se spune, sau ca nu o fi fost deloc periculos, ramane de discutat) s-au mai relaxat. Desi la prima vedere pare ca lucrurile au reintrat oarecum in normal, starea de urgenta a lasat urme adanci in societate, iar consecintele se vor face resimtite pentru o lunga perioada de timp, unii spun ca pentru el putin un an de zile.
Ceea ce s-a intamplat cu adevarat pe timpul celor aproape 3 luni de restrictii, abia acum incepe sa iasa la iveala. Cata grija a avut Guvernul pentru intreprinzatorii mici si mijlocii si cum au fost ”protejati” angajatii ramasi peste noapte fara locuri de munca, ne-au povestit mai multi administratori de afaceri din Piatra Neamt, din sectorul HoReCa (Hoteluri, Restaurnate, Cafe), unul dintre cele mai afectate domenii din economie, dupa instituirea starii de urgenta.
Dupa cum bine se stie, Guvernul a anuntat la un moment dat ca se suspenda plata facturilor la utilitati pentru firmele afectate de criza. A fost dat un OUG, apoi Parlamentul a adoptat si o lege in acest sens, la inceputul lunii aprilie, prin care operatorii economici nevoiti sa-si suspende activitatea, puteau sa amane plata la utilitati ( apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV). Totul s-a dovedit a fi insa o mare gogoașă. Administratorii unuia dintre cele mai cunoscute restaurante cu terasa din zona centrala a municipiului Piatra Neamt, spun ca la sarsitul lunii aprilie, dupa mai bine de o luna de cand inchisesera afacerea si pusesera pe liber angajatii (somaj tehnic) s-au trezit cu o somatie telefonica din partea companiei de gaz si electricitate, prin care erau anuntati ca au 24 de ore la dispozitie sa plateasca ultima factura, altfel, li se va taia si gazul si curentul. Reprezentantii companiei nici nu au vrut sa auda de OUG-ul lui Orban si le-au pus in vedere administratorilor ca daca vor vrea sa se rebranseze, vor trebui sa plateasca o taxa enorma plus o garantie, reprezentand media facturilor din ultimele 6 luni, in total, peste 10.000 de lei. Nu au avut incotro si desi nu mai incasasera niciun leu de o luna si jumatate, au fost nevoiti sa dea curs somatiei companiei care pare sa faca legea in Romania, in locul Parlamentului sau al Guvernului.
Luna urmatoare, in mai, aceeasi companie mai trimite o factura pentru restaurant, de data asta cu consumul estimat. Trecusera aproape doua luni de cand restaurantul era inchis. Nu se consumase absolut deloc curent electric sau gaz, dar administratorii au fost nevoiti sa mai plateasca o factura de vreo 6.000 de lei, pentru consumul ESTIMAT. In plina criza, exact asta le lipsea. În timp ce Guvernul se batea cu pumnul in piept ca ”s-au luat masuri pentru protejarea intreprinderilor mici si mijlocii”, distribuitorii de utilitati luau pielea de pe firmele romanesti.
Administratorii de afaceri din HoReCa mai povestesc ca banii de la guvern pentru somajul tehnic (75% din salariu) au intrat in conturile firmelor foarte tarziu, abia la sfarsitul lunii aprilie, spre disperarea angajatilor uitati de guvernanti, care nu mai aveau niciun venit de o luna si jumatate.
Angajatii reveniti acum la munca spun ca au fost nevoiti sa surpavietuiasca cu 500 de lei (rest de plata incasat dupa intrarea in starea de urgenta) timp de mai bine de o luna. Cu acesti bani ar fi trebuit sa-si intretina familiile, sa-si procure hrana si sa-si plateasca utilitati si/sau rate. Unii dintre ei s-au vazut pusi in situatia de a cere ajutor de la parintii sau bunicii pensionari, altii mai norocosi au fost ajutati de patroni.
Redeschiderea afacerilor incepand cu 1 iunie nu este insa nici pe departe o revenire la normalitate, ci mai degraba un nou calvar. Noile reguli aberante impuse de guvern pentru sectorul HoReCa au pus patronii in situatia de a face noi cheltuieli, care ajung in unele cazuri si pana la 10.000 de euro, in functie de dimensiunea afacerii. Deci dupa aproape 3 luni in care nu au incasat nimic, la redeschidere, administratorii afacerilor s-au vazut nevoiti sa mai scoata din buzunar alti bani, de aceea foarte multi dintre ei au renuntat sa-si mai reia activitatea de la 1 iunie si probabil ca vor renunta cu totul la afaceri. Potrivit unor estimari, aproximativ 25% dintre afacerile din HoReCa vor da faliment, ceea ce va genera un mare numar de someri si in mod sigur va creste exportul de mana de lucru pentru tarile din Occident ale caror guverne nu si-au uitat cetatenii si au trecut prin criza cu masuri reale de sprijinire a populatiei si a mediului de afaceri.
Impunerea unei distante de minim 2 metri intre mese si pastrarea unei distante de 1,5 metri intre clientii asezati la mese, duce la reducerea cu pana la 60-80% a numarului de locuri, ceea ce face afacerea complet nerentabila. Patronii car au posibilitatea sa extinda terasele se pot considera ceva mai norocosi, insa chiar si asa, tot pierd aproximativ 20% din clienti, pentru ca la o masa nu pot sta mai mult de 3 persoane daca nu sunt membri ai aceleiasi familii.
Asadar, criza economica in Romania este in plina desfasurare, iar masurile aberante impuse de guvern duc la amplificarea ei, in niciun caz la ameliorare. De asemenea, lipsa unei implicari ferme a guvernului odata cu adoptarea starii de urgenta, au dus la situatia in care ne regasim astazi.
Ionut CORFU