Ce să faci atunci când câștigi premiul cel mare la cazinou
Pentru majoritatea jucătorilor, jocurile de noroc sunt un mod de a se destinde. Evident, uneori pierzi, alteori câștigi, dar majoritatea se concentrează pe faptul de a se distra și de a urmări următorul câștig mare. Pentru un grup mic de jucători, undeva la 3% din aceștia, distracția s-ar putea transforma în cu totul altceva. Pentru aceștia, jocurile de noroc s-ar putea să le afecteze viață și s-ar putea să aibă mari probleme financiare. Cercetătorii spun că problema cu jocurile de noroc nu ține doar de control, ci deja devine o dependență pentru mulți. Sloturi 777 îți oferă posibilitatea de a îți testa abilitățile tale de jucător chiar și în mediul online.
De ce o “dependență” ?
Atunci când auzi de o dependență, la ce te gândești? Majoritatea se gândesc la persoane care au probleme cu alcoolul sau cu drogurile. Totuși, studiile recente arată faptul că problema cu jocurile de noroc este într-adevăr o dependență destul de gravă. Pentru unii, jocurile de noroc nu reprezintă o problemă, cu atât mai puțin o dependență. Motivul pentru care gândesc așa este că ei cred că această problemă poate să fie tratată exact ca și cum ai trata o persoană care nu se poate opri din cumpărat lucruri. Studiile de specialitate arată faptul că pentru a trata dependența de jocurile de noroc, tratamentele folosite și pentru dependenții de substanțe interzise sunt mult mai eficiente.
Specialiștii au studiat foarte mult această problemă și au ajuns la concluzia că jocurile de noroc pot fi asemănate cu un drog: dacă nu este ținută sub control, poate avea un impact puternic asupra persoanei.
Impactul real nu doar asupra comportamentului
Psihologii au ajuns la concluzia că cei dependenți de jocurile de noroc au același comportament precum cei dependenți de droguri. De obicei, aceștia își mint prietenii și familia, suferă un declin din punct de vedere fizic și mental și chiar și retragerile de bani le sunt foarte familiare persoanelor cu această problemă. Nu este de mirare că rădăcina problemei este aceeași.
Doctorul Charles O’Brien, care a contribuit la un studiu important pe această temă, a arătat faptul că jocurile de noroc activează acea sferă a creierului de câștig într-un mod extrem de asemănător cu sfera pe care o activează drogurile. Bineînțeles, nu suntem nici psihologi și nici specialiști, însă aceste studii au sens. Toate persoanele au acea adrenalină în urma jocurilor de noroc. Aceasta este cauzată de dopamina pe care o eliberează creierul uman. Același lucru se întâmplă și când ne bucurăm de oricare altă plăcere a vieții, fie ea mică sau mare.
Unele persoane sunt predispuse să creeze o dependență atât pentru jocurile de noroc, cât și pentru droguri din cauză că sfera de răsplătire a creierului este foarte puțin activată în mod normal. Această sferă funcționează în felul următor: de fiecare dată când faci ceva ce îți aduce plăcere sau te face să te simți bine, această sferă este activată într-o anumită măsură. Dacă aceasta este antrenată zilnic, nu vei mai simți atât de des nevoia de a face ceva pentru a te răsplăti pe tine însuți. Întrucât unii nu sunt mulțumiți de ei înșiși, această sferă este subdezvoltată, iar atunci când este activată va avea nevoie să fie răsplătită în mod deplin.
Pentru cei care dezvoltă o dependență pentru jocurile de noroc, sfera de răsplătire este defectuoasă. Întrucât această parte a creierului este subdezvoltată, găsirea unei dependențe îi va induce persoanei ideea că aceasta este soluția potrivită pentru alte probleme cu care se confruntă. Realitatea este, însă, că această dependență face mai mult rău decât bine.
Nivelul dopaminei din corp pentru persoanele predispuse la dependențe de orice fel este destul de scăzut. Din cauză că nivelul de dopamină nu funcționează în parametrii normali, persoanele dependente de diferite obiceiuri sunt mai predispuse la boli precum Parkinson.
Ce înseamnă toate acestea
Înseamnă că dacă cineva are o dependență este o persoană rea? Simplu spus, nu. Problema aceasta este una foarte serioasă și multe persoane o tratează cu superficialitate. Din acest motiv, probabil că și tu ai auzit că de cele mai multe ori persoanele care au câștigat un premiu mare la jocurile de noroc au dus-o mai rău după ce l-au câștigat decât înainte. Alte persoane chiar și-ar fi dorit să nu câștige niciodată.
Aceste lucruri s-au întâmplat întrucât oamenii nu erau încă pregătiți pentru un astfel de câștig. Faptul de a câștiga un premiu mare pentru o persoană dependentă de jocurile de noroc poate avea repercursiuni foarte grave. În multe cazuri, jucătorii au spus că se vor retrage sau că nu vor mai paria niciodată după un câștig imens. Din contră, s-a întâmplat exact opusul: au pariat sume tot mai mari de bani până au pierdut tot. Într-adevăr, unii chiar au reușit să își țină sub control dependența și au plecat fericiți cu banii câștigați. Majoritatea, însă, nu au reușit acest lucru.
În plus, faptul de a-i oferi o sumă imensă de bani unei persoane care nu a avut niciodată mulți bani îi va face foarte mult rău. Probabil nu va știi ce să facă cu acei bani sau îi va cheltui într-un timp foarte scurt. Se spune că 97% din câștigătorii de jackpot-uri au ajuns chiar mai săraci decât înainte de a câștiga. Din acest motiv, banii trebuie să fie atribuiți în mod treptat, întrucât pot să fie foarte ușor risipiți.
Concluzie
Dacă și tu crezi că ești predispus la o astfel de dependență, nu ezita să ceri ajutor! Este mai bine să ceri ajutor chiar înainte de a dezvolta o dependență, întrucât odată ce a fost dezvoltată, va fi foarte greu să fie eliminată din minte. Poți cere sfatul prietenilor și al familiei mai întâi, după care, dacă problema persistă poți apela la un specialist. Există chiar centre special dedicate pentru persoanele care dezvoltă diferite dependențe, nu doar droguri, țigări, alcool sau jocuri de noroc. Nu uita, totul depinde numai de tine!
(P)