Suntem in plina campanie de recoltare a sfeclei de zahar. Lucrarile decurg in conditii bune, sunt in grafic. Agrana Roman, singurul procesator din zona Moldovei, are clar stabilit graficul de recoltare si de livrare directa de la cultivatori.
In acest an, in judetul Neamt s-a cultivat cu sfecla de zahar o suprafata totala de 3450 ha, cu 500 de hectare mai mult, comparativ cu anul trecut. Trendul ce se mentine de cativa ani isi va urma cursul si in perioada urmatoare. Asta dupa ce la sfecla de zahar s-a inregistrat o scadere accentuata a suprafetelor ocupate cu aceasta cultura. Scaderea a fost dramatica, imediat dupa anul 1990. Dupa cum s-a intamplat si in judetul Neamt, ce are terenuri ce se preteaza foarte bine la aceasta cultura. Acum, fermierii au suficiente motive sa acorde o atentie deosebita acestei culturi agricole. Este o cultura profitabia, avand pretul dinanite stiut si cu desfacerea asigurata. Apoi, la sfecla de zahar se acorda si subventiile cele mai mari.
Specialistii spun ca anul acesta este cel mai bun din 1989 incoace in ceea ce priveste productia de sfecla si continutul de zahar al fructului este unul ridicat. Este un record pentru ultimii 25 de ani si pentru agricultorii nemteni. Din ce s-a recoltat pana acum pe ogoarele nemaene, a rezultat o productie medie 45,5 tone/ha. Vorbim de o medie! Pentru ca s-au obtinut productii de 60-65 tone la hectar, dar si de 70.
Productie este! Si de buna calitate. Agricultorii spun ca in anii secetosi se obtine o productie mai mica de sfecla, dar cu un continut mai ridicat de zahar. Si invers in anii ploiosi. Depinde cel mai mult de productia la hectar. Una e sa aplici un continut de zahar la o productie de 20 tone/ ha si alta la una de 80 tone/ha.
Sfecla este profitabila si pentru faptul ca se cultiva in functie de cota de zahar alocata fiecarui stat membru al Uniunii Europene. Anul acesta ar fi trebuit sa se renunte la cota de zahar, dar s-a aprobat mentinerea ei pana in 2017. Cand se hotaraste cota de zahar, se stabileste si pretul de vanzare a sfeclei in care este inclus si un profit. Pret care se respecta, la recoltarea sfeclei de zahar.
Pentru cultivatorii de sfecla din zona Moldovei s-a hotarat suplimentarea cotei de zahar, productie care este procesata la Agrana Roman, singura unitate de profil din aceasta parte a tarii. Suplimentarea a fost posibila pentru ca nu s-a realizat cota la celelalte 3 fabrici de zahar, din cele 33 cate au fost in Romania inainte de 1990.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.