In ultimii ani se observa o tendinta crescanda a autoritatilor din judetul Neamt spre totalitarism, spre actiuni care amintesc de vremuri demult apuse, insotite evident si de cultul personalitatii. Exceptie nu fac nici unii primari de comune, care cred ca daca asa se procedeaza la centru, de ce nu sa nu fie si ei niste mici ceaușești. In acesti parametri se incadreaza si primarul PSD al comunei Borlesti, Vali Puica, despre care noi am mai scris in ultimul timp si am aratat cum si-a falsificat declaratia de avere, in conditiile in care este deja intr-un proces cu ANI, pe motive de incompatiblitate.

Ceausescu de Borlesti a facut-o lată din nou zilele trecute. Acesta a hotarat cu de la sine putere sa desfiinteze scoala din satul Ruseni (din punct de vedere juridic), reusind sa comita un abuz in serviciu de toata frumusetea.

Potrivit legii, pentru stabilirea retelei scolare, Inspectoratele Scolare Judetene trimit  in fiecare an catre Consiliile Locale (Atentie! Catre Consiliile Locale), o cerere prin care solicita forurilor respective sa informeze daca vor exista modificari la infrastructura scolara, pentru a putea fi luate in calcul de catre Ministerul Educatiei. O astfel de cerere, adresata Consiliului Local, a ajuns si la Borlesti la inceputul lunii august 2019. Inspectoratul Scolar cere sa fie informat daca in anul scolar 2020-2021, vor fi inchise scoli sau daca vor fi deschise altele noi (foto: documentul trimis de Inspectoratul Scolar Neamt, catre Consiliul Local Borlesti)

Desi adresa de mai sus este trimisa catre Consiliul Local, raspunsul vine de la primarul Vali Puica. El se substituie miniparlamentului local si raspunde in numele consilierilor locali, fara ca documentul sa fie dezbatut de catre acestia, asa cum prevede legea. Vali Puica raspunde Inspectoratului Scolar, si spune ca va aronda Scoala din Ruseni, la Scoala din Borlesti. In termeni birocratici, se numeste comasare. Asta inseamna ca scoala din Ruseni va fi desfiintata ca personalitate juridica si va deveni o anexa a scolii din Borlesti, pentru ca… asa vrea Ceausescu de Borlesti, care crede ca primarul este tartorul comunei si nu are nevoie de respectarea legii cand vine vorba de patrimoniul localitatii unde a fost ales intr-o functie executiva, nicidecum legislativa. Prin urmare, la Borlesti nu mai este nevoie de Consiliu Local, este de ajuns primarul sa taie si sa spanzure dupa bunul sau plac, sau al… acolitilor (foto: documentul cu raspunsul primarului catre Inspectoratul Scolar Judetean)

De fapt, in toata tărășenia, tinta este directorul scolii din Borlesti, profesorul Cristinel Constantin, pe care Vali Puica l-ar vrea demis de mai mult timp, ca razbunare pentru o chestie de ordin personal, pe care nu o mai dezvoltam acum si aici. Pentru demiterea directorului s-a mers pana acolo, incat Puica l-a pus pe Robert Iosub, administratorul unui site cu contracte grase la Primaria Borlesti, sa faca presiuni asupra acestuia in calitate de jurnalist, ca mai apoi, intrucat planul nu a dat roade, acelasi Iosub sa faca si o plangere penala impotriva directorului, fapt care reiese din documentele unei instante. Nici asta nu a functionat, asa ca micul Ceausescu de Borlesti s-a gandit ca daca desfiinteaza scoala din Ruseni ca personalitate juridica, scapa si de director, chiar cu pretul incalcarii legii, cine mai stie pentru a cata oara.

Contactat de tvmneamt.ro, directorul Cristinel Constantin nu a dorit sa dea detalii despre caz, însă a mentionat doar că la Şcoala Ruseni nu a ajuns nicio adresă de la Primărie sau de la Consiliul Local in care sa se solicite un punct de vedere conducerii scolii sau CA-ului. Din informatiile din comuna, in nicio sedinta de Consiliu Local, nici consilierii si nici primarul nu au introdus nici macar la punctul DIVERSE subiectul desfiintarii ca personalitate juridica, a Scolii Ruseni.

Conform legii, prima conditie pentru ca o scoala sa aiba personalitate juridica este numarul de elevi. Minim 300, dar se poate cobori, cu derogare, si sub acest prag. Scoala Ruseni are circa 320 de elevi. Respectiva unitate scolara deserveste satul Ruseni (vechi) si Satul Nou, comunitate in care traiesc circa 3500-4000 de locuitori. Este practic vorba de un sat de aceeasi marime ca satul din centru, Borlesti, care da numele comunei, care in total are circa 9500 locuitori.

Scoala Borlesti are in acest moment doua structuri: structura Borlesti si structura Mastacan (impreuna au circa 400 de elevi). Actualul director de la Scoala Borlesti isi imparte programul intre scolile din cele doua sate iar eventuala preluare a Scolii Ruseni ca structura nu ar fi deloc in ideea unei organizari eficiente. Sau ce ar trebui sa faca parintii de la Ruseni cand au o problema pe care vor sa o discute cu directorul, sa mearga cativa kilometri in plus pana la Borlesti?

In orice caz, Inspectoratul Scolar Judetean Neamt ar fi trebuit sa arunce la cosul de gunoi adresa primarului, care s-a substituit ilegal Consiliului Local, altfel, institutia devine complice la o ilegalitate evidenta, respectiv la abuzul lui Vali Puica. Cu toate astea, de la ISJ Neamt ni s-a comunicat ca documentul primarului a fost luat de bun si trimis la Ministerul Educatiei in forma lui actuala, invocandu-se o OUG din 2018. Nimic mai fals. Nicaieri in Romania, legea nu permite primarului sa ia hotarari de unul singur, mai ales in ceea ce priveste patrimoniul localitatilor, asa cum este si scoala din Borlesti. Doar consilierii locali pot sa ia decizii, iar primarul este obligat sa le puna in aplicare, pe principiul legislativ-executiv.

Ar trebui deci, ca organele competente care se sesizeaza in secunda doi la anonime, sa declanseze urgent o ancheta privind abuzul in serviciu al primarului de Borlesti. Mai mult decat documentele din acest articol, nu le trebuie ca sa deschida un dosar penal. Asteptam cu interes si reactia prefectei Soroceanu la aceasta grava incalcare a legii, prin care un primar hotaraste cu de la sine putere sa desfiinteze o scoala.

Ionut CORFU

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.