Incepand de miercuri, intai aprilie si pana pe 11 aprilie, in judetul Neamt pot fi amenajate spatii temporare pentru sacrificarea mieilor. Centrele respective trebuie sa functioneze cu avizul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Neamt, astfel incat reprezentantii primariilor din rural care vor amenaja  astfel de spatii trebuie sa respecte o serie de conditii. Spatiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie amenjate corespunzator, cu loc pentru cazarea animalelor si cu posibilitati de adapare si furajare a acestora, cu sistem de alimentare cu apa potabila si apa calda, sa existe facilitati de colectare si stocare in vederea dirijarii la unitati de ecarisare a sangelui si subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor si posibilitate de transport la unitati de incinerare a materialelor cu risc specific, rezultate in urma sacrificarilor. Dirijarea subproduselor la unitatile de ecarisare intra in responsabilitatea primariei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unitatii de transformare. Carnea provenita din sacrificarile efectuate in locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare. Sunt admise pentru sacrificare in vederea consumului public numai animalele care sunt identificate conform legislatiei in vigoare, pentru care se cunoaste originea si statutul de sanatate al fermei sau al exploatatiei. Starea de sanatate a mieilor si faptul ca provin din exploatatii unde nu evolueaza boli infectocontagioase trebuie certificata de catre medicul veterinar. Animalele identificate, insotite de certificatul de sanatate si formularul de miscare emise de catre medicul veterinar, se transporta spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sau inregistrate sanitar veterinar.

Marcarea carnii de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar se realizeaza cu o marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Carnea de miel sau ied care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcata cu o marca de sanatate de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionat codul RO, numarul de autorizare acordat de ANSVSA si abrevirea CE. Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele si poarta marca de sanatate.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor le recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din spatii sau unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, ceea ce demonstreaza ca au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica. Consumatorii din Neamt trebuie sa stie ca pot sesiza orice nereguli din domeniul sigurantei alimentelor la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro , sau la numarul de telefon 0800 826 787, care functioneaza in regim de permanenta si este apelabil gratuit, din orice retea de telefonie.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.