Centrul Social de Zi din comuna Gîrcina va fi reabilitat cu bani europeni. Proiectul a fost depus anul trecut, iar la inceputul lunii aprilie a fost semnat contractul de finantare, a declarat primarul Mihai Gontaru. Este al  doilea proiect cu bani europeni (pana acum, comuna Gîrcina nu a avut niciun proiect cu fonduri UE) in administratia Gontaru, dupa cel prin care au fost achizitionate utilaje pentru gospodarire locala, pe vremea cand Mihai Gontaru era primar interimar (Detalii AICIUtilaje noi la Primăria Gîrcina, din fonduri UE. Tractor 100% românesc)

Proiectul a fost realizat cu sprijinul GAL (Grupul de Actiune Locala) Ceahlau si prevede refacerea totala a acoperisului Centrului, inlocuirea tamplariei, inlocuirea centralei electrice cu una pe lemn, reabilitarea completa a instalatiei termice si refacerea exteriorului cladirii prin izolare termica.

Valoarea totala a proiectului aprobat spre finantare este de 423.000 de lei, din care peste 316.000 de lei sunt din fonduri UE.

In prezent, in cladire functioneaza o sala de calculatoare si o biblioteca unde elevii scolii din localitate își pot petrece timpul liber sau pot face ore de TIC. Din pacate insa, trecerea timpului si-a pus amprenta peste tot, atat la exterior cat si la interiorul cladirii. Dupa reabilitare, primarul Gontaru intentioneaza sa amenajeze si o sala de mese in Centrul de Zi, unde tot prin fonduri UE, aproximativ 200 de elevi vor primi o masa calda.

Lucrarile de reabilitare sunt programate sa inceapa in aceasta vara. Termenul de finalizare este 2023, insa sper ca vom duce lucrarea la bun sfarsit inainte de acest termen”, a declarat primarul Gontaru.

In urma cu cateva zile, comuna Gîrcina a mai semnat un contract de finantare, pentru extinderea retelei de iluminat public cu LED. Proiectul a fost depus si finantat cu fonduri de la Agentia Fondului de Mediu (AFM).

Anul trecut, in Gîrcina au fost montate 500 de lampi cu LED, iar prin acest nou proiect aprobat spre finantare, se vor mai monta inca 300 de lampi. Astfel, toata comuna va avea iluminat public cu LED, facandu-se economii importante la bugetul local. ”Cele 300 de lampi pentru care am obtinut finantare, sunt cu sistem inteligent de comanda. Dupa montarea lor, vom avea in toata comuna sistem de iluminat public care protejeaza mediul si care va aduce economii la bugetul local, din cauza consumului redus de curent electric. Este o promisiune pe care am facut-o in campania electorala si care continua proiectul inceput in timpul mandatului de primar interimar, de a implementa in toata comuna sistem de iluminat public cu LED. Urmeaza sa facem un proiect prin care sa montam si panouri fotovoltaice la toate institutiile din comuna. La primarie, la scoli, la caminul cultural. Astfel, vom avea curent electric gratis si vom economisi bani cu care putem face alte investitii”, a declarat primarul Mihai Gontaru.

Valoarea proiectului aprobat spre finantare de AFM, se ridica la peste 460.000 de lei, pentru cele 300 de lămpi inteligente.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.