In urma cu doua zile, spuneam ca noua Piata Centrala din Piatra- Neamt, va fi terminata la Sfantul Asteapta, (Vezi articolul aici!) pentru ca Moldocor are niste probleme de ordin financiar, care pot face ca termenul finalizarii constructiei sa se prelungeasca mult si bine.
Intr-un final, mai mult decat sigur, sub o forma sau alta, constructia va fi terminata si predata la cheie.
Insa abia atunci vor aparea adevaratele chinuri ale facerii, pentru ca pe acolo vor trece foarte multi bani si se va da o batalie pe aceasta mica mina de aur, urbana.
Piata va trebui sa fie data in administrare cuiva, adica unei societati a primariei. Pana sa arda, ea a fost administrata de CMI Urban S.A., societate care in prezent este in procedura de insolventa si este administrata de un lichidator judiciar. Pentru Urban, preluarea pietei in administrare, ar fi echivalentul iesirii din insolventa. Numai ca totul trebuie aprobat de Consiliul Local, unde este nevoie de doua treimi din voturi, pentru ca este vorba de un bun de patrimoniu. Si cum majoritatea PSD- ALDE- PMP nu intruneste numarul de consilieri necesar pentru o astfel de hotarare, totul va depinde de consilierii PNL, care e greu de crezut ca vor face pe placul majoritatii, cu care e la cutite si vor incerca sa-si impuna propria optiune.
Intre timp, Janel Iosub, directorul Locativserv si-a anuntat cu surle si tobe, intentia ca societatea condusa de el, sa preia in administrare piata, dupa ce constructia va fi finalizata, pentru ca, in opinia lui, o societate aflata in insolventa (URBAN) nu va putea administra piata corespunzator. Cum el provine din PSD, cel mai probabil, majoritatea din consiliul local va merge pe aceasta varianta, care este destul de greu de pus in practica, fara voturile a macar doi consilieri locali ai PNL plus cele paisprezece ale majoritatii.
Dar, sa presupunem prin absurd ca hotararea va trece, si piata va reveni Locativserv. Abia aici incepe distractia, pentru ca inelele de apa si canalizare, apartin Urban. Fara aceste utilitati, piata nu va putea functiona niciodata.
In aceste conditii, ar exista varianta ca aceasta infrastructura de utitlitati sa fie vanduta de Urban (trebuie sa-si scoata cumva paguba) catre Locativ, lucru aproape imposibil, pentru ca ele ar putea avea o valoare de piata stabilita in urma unei expertize de specialitate, de aproape 6 milioane de lei, (60 de miliarde de lei vechi, echivalentul a peste 1,3 milioane de euro) bani pe care Locativserv nu o sa-i aiba niciodata.
Reprezentantul lichidatorului judiciar, cel care conduce acum destinele Urban, a confirmat pentru tvmneamt.ro, cele descrise mai sus: ”Eu sunt aici sa redresez societatea. Eu nu fac politica si nu am avut niciodata culoare politica. Nu accept decat trei variante: 1. piata se da in administrare catre Urban, 2. daca se da altei societati, se platesc inelul de canalizare si cel de apa potabila, 3. plec si sa scoata Urban din insolventa, cine vrea. Cele doua inele de utilitati pot ajunge in urma unei evaluari, la 5 sau sau 6 milioane de lei. Ele au fost facute cu banii Urban si sunt in proprietatea acestei societati. Daca ia altcineva piata, pot sa tai oricand utilitatile de care am vorbit. Nu se accepta o varianta prin care sa se plateasca chirie”, a declarat Stefan Vulpe, administratorul special al CMI Urban.
Deci, dupa ce constructia va fi finalizata la Sfantul Asteapta, este foarte posibil, ca ea sa functioneze la celalalt Sfantul Asteapta, asta daca nu se va cadea la o intelegere intre taberele politice din Consiliul Local. Daca nu, in cel mai pur stil mioritic, ne vom uita la noua piata cu admiratie, inca vreun an sau doi.
P.S. Pe langa toate aceste probleme, aflam ca Moldocor a facut o asa economie pentru a se putea incadra in pretul extrem de mic licitat, incat a folosit niste materiale foarte ieftine, care nu prea corespund normelor PSI, iar dotarile (tarabe, panouri de informare, etc.) sunt de proasta calitate, iar o receptie facuta in asemenea conditii, ar putea fi de competenta DNA. Dar despre asta, intr-un material viitor.
Ionut CORFU