Primarul Dragos Chitic a auntat ieri intr-o conferinta de presa ca Primaria Piatra Neamt va vira aproape 50.000 de euro lunar pentru Troleibuzul, incepand cu luna noiembrie 2019. Banii vor fi virati catre operatorul de transport in comun, sub forma de gratuitati pentru personanele vulnerabile din Piatra- Neamt. Chitic a spus ca si celelalte 5 primarii din Adi Urbtrans vor face plati pentru Troleibuzul, insa sumele nu vor fi in niciun caz cele cerute de firma CJ Neamt.Propunerea primarului Chitic a fost adoptata ieri, in sedinta de Consiliu Local. ”Aşa cum am promis, m-am implicat personal în găsirea soluţiilor corecte şi legale pentru rezolvarea problemei transportului public de persoane generate de situaţia dificilă în care a fost adusă societatea Consiliului Judeţean Neamţ, Troleibuzul SA. Propunem o soluţie care ar putea rezolva această problemă, este o mână de ajutor întinsă Societăţii Troleibuzul, în speranţa că şi acţionarul majoritar, Consiliul Judeţean Neamţ, va înţelege că trebuie să se implice pentru a rezolva această gravă problemă care afectează locuitorii din Municipiul Piatra Neamţ şi din alte 5 localităţi limitrofe: Gârcina, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roşie, Săvineşti şi Roznov.

            Primăria Piatra Neamţ va vira lunar, în contul Societăţii Troleibuzul, începând cu luna noiembrie, o sumă de 200.000 de lei, sub formă de gratuităţi acordate persoanelor vulnerabile din Piatra Neamţ, aşa cum se procedează în alte oraşe importante din ţară (Iaşi, Botoşani etc.).

            Şi celelalte primării membre ale AdiUrbTrans şi-au exprimat disponibilitatea unor alocări financiare pentru transportul public de persoane din localităţile lor, dar nu la nivelul aberant solicitat acum de Societatea Troleibuzul SA.

Dragos Chitic a mai spus ca asteapta deschidere privind gasirea de solutii pentru supravietuirea Troleibuzul SA, si din partea Consiliului Judetean Neamt. ”Aştept şi din partea Consiliului Judeţean implicare în societatea de transport care îi aparţine, pentru rentabilizarea acesteia şi reducerea costurilor nejustificate. Există soluţii ca Societatea Troleibuzul să reducă diferenţa lunară între venituri şi cheltuieli la jumătate, adică de la 800.000 de lei pe lună la doar 400.000 de lei sau chiar mai puţin. Şi vă spun lucrul acesta în cunoştinţă de cauză, din discuţiile cu persoanele avizate. Doar să se dorească din partea Consiliului Judeţean Neamţ, proprietarul Societăţii Troleibuzul şi decidentul pentru măsurile care să restabilească societatea. Aşadar, Primăria Piatra Neamţ va plăti jumătate din această sumă, rezultată în urma aplicării măsurilor de rentabilizare, rămânând ca cealaltă jumătate să fie asigurată de celelalte entităţi membre ale AdiUrbTrans, inclusiv de către Consiliul Judeţean Neamţ, prin mijloace care să respecte legile în vigoare, pentru că există.

            Dacă Consiliul Judeţean Neamţ nu va fi capabil să găsească soluţii pentru reducerea cel puţin la jumătate a diferenţei între venituri şi cheltuieli, vom găsi noi, cei din UrbTrans, prin auditul de performanţă pe care l-am propus la Societatea Troleibuzul. Toţi primarii celor 6 localităţi membre UrbTrans şi-au exprimat nemulţumirea faţă de valoarea de 800.000 de lei a compensaţiei cerute de Societatea Troleibuzul şi au cerut reducerea cu cel puţin jumătate a acestei sume. Toţi au fost de acord cu propunerea mea de a realiza un audit de performanţă la Societatea Troleibuzul, care ne va arăta cum poate fi redusă această sumă.

            Aşadar, în urmă măsurii propuse de Primăria Piatra Neamţ, întindem o mână de ajutor şi se face, astfel, un pas important în rezolvarea problemei transportului public în Piatra Neamţ şi cele 5 localităţi limitrofe, membre ale AdiUrbTrans. Aştept şi din partea factorilor decizionali pentru Societatea Troleibuzul, în principal de la Consiliul Judeţean Neamţ, acelaşi gen de abordare şi implicare pentru a rezolva această problemă.

            Prin măsura propusă azi de municipalitatea pietreană corectăm şi decizia eronată şi inumană, aberantă a Societăţii Troleibuzul, care a limitat numărul de călătorii pentru persoanele care beneficiază de gratuităţi la doar 10 pe lună. De la 1 noiembrie, prin aportul Primăriei Piatra Neamţ, vor fi asigurate 60 de călătorii gratuite pe lună pentru elevi, pensionari şi celelalte categorii sociale beneficiare de gratuitate la transportul public din Municipiul Piatra Neamţ”, a declarat Dragos Chitic.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Foarte in acord cu Primaria Piatra Neamț!!! Noi comuna SAVINESTI avem deja bugetati
    de la începutul anului sume pentru plata ” compensatiei” pentru transportul de călători. Am arătat disponibilitatea pentru plata acestei compensații, dar trebuie ținut cont ca noi Savinesti suntem o comuna de TRANZIT!!!!! Depinde de vecini!!! Daca la vecini se efectuează transport este bine, beneficiem si noi, daca NU , asta este!!!!!! Dar întotdeauna am fost de acord sa plătim compensatia CORECTA!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.