Primarul Dragos Chitic a raspuns astazi intr-o conferinta de presa, acuzatiilor aduse ieri de catre Ionel Arsene, in ceea ce priveste inundatiile de marti (4 iunie) din Piatra- Neamt. La intrebarea jurnalistilor, Chitic a precizat ca cele mai multe probleme au fost cauzate de apele provenite din torentii lasati de izbeliste de catre Romsilva (aflata in administrarea Guvernului), desi primaria a facut nenumarate cerereri in acest sens. ”De multe ori nu merita sa raspunzi unor afirmatii care sunt strict politicianiste si dau o dovada de ipocrizie. De altfel, ati vazut ca nu asta a fost subiectul conferintei de presa de astazi, noi construim, noi prezentam publiciului ceea ce PNL face si nu este scopul nostru in viata sa ne criticam adversarii politici sau sa raspundem unor acuzatii nefondate, dar pentru ca totusi m-ati intrebat, cred ca-i bine sa lamurim cateva aspecte. In primul rand, ceea ce s-a afirmat in conferinta de presa de ieri, denota faptul ca unii oameni n-au inteles votul din 26 mai si n-au inteles ca pe 26 mai, cetatenii au taxat tocmai acest stil de a face politica si ca nu mai sunt de acord sa sustina politicieni care manipuleaza, mint, dezinformeaza, sau prezinta lucruri care cel mai probabil nu se vor face niciodata.

Oamenii apreciaza politicienii pragmatici, pe cei care vin cu lucruri concrete si cu solutii la problemele pe care oamenii le au. As puncta doar faptul ca ceea ce domnul presedinte a spus ieri, eu as lua-o ca pe o autocritica si va spun imediat si de ce. La Piatra- Neamt, problemele cele mai mari la inundatiile din seara zilei de 4 iunie, au fost cauzate de lucruri nerezolvate de Guvernul Romaniei. Cei care ati fost acolo si ati vazut (n.n. referire la jurnalisti) sau daca n-ati fost, ati citit si ati vazut imagini, am muncit ore intregi sa degajam aluviuni aduse din zona forestiera si am si spus in comunicarea pe care am facut-o, ca practic, torentii, paraiele, canalele de scurgere care sunt in administrarea Primariei Piatra- Neamt au fost curatate si n-au produs probleme la inundatiile de marti. Problemele au fost cauzate de fondul forestier care este domeniu public al statului si este administrat de Romsilva, o institutie subordonata Guvernului Romaniei, si care refuza in mod constant, de ani de zile, desi sunt numeroase cererei facute de primarie, sa faca investitii acolo.

Deci daca domnul presedinte si-ar fi luat o informatie corecta sau macar s-ar fi deplasat pe teren sa vada despre ce este vorba, ar fi inteles ca de fapt cauza este chiar la Guvernul PSD din care face parte si domnia sa. Trebuie lucrari urgente in baraje de retentie, pentru a proteja locuintele populatiei de la baza versantilor. Fondul forestier este cel care ne creeaza cele mai multe probleme. Ore intregi am cules de pe strada crengi, radacini, copaci, material lemnos, bolovani, pietris, venit din padure, pentru ca nu sunt lucrari facute de catre cei care trebuia sa le faca”, a declarat Dragos Chitic.

El a mai precizat ca prefecta Daniela Soroceanu nu a fost deloc pe teren in noaptea respectiva, desi conduce Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Ea s-a limitat doar la a-l suna pe primar sa-l intrebe daca a intervenit cineva la inundatiile care amenintau mai multe case de pe Aleea Tineretului.

Dragos Chitic a comentat si afirmatiile lui Ionel Arsene, prin care acesta se declara nemultumit de administratia orasului Piatra- Neamt, pentru ca nu exista un proiect pentru o centura. Potrivit primarului Chitic, un proiect pentru centura exista de mult timp si el (proiectul) a trecut chiar si pe la CJ Neamt, insa nu-si explica de ce nu l-a vazut si Ionel Arsene. ”Poate a stat prea mult la Bucuresti in ultimii ani…”, a spus Dragos Chitic, incercand sa gaseasca e explicatie. ”Am auzit si acea critica sa-i spunem, cu centura ocolitoare a orasului. Este chiar surprinzator pentru mine. Nu stiu, incerc sa gasesc o explicatie. Poate ca dumnealui (n.n. Arsene) a stat mai mult pe la Bucuresti in ultimii ani si dintr-o data i-a venit acum dorul de Piatra- Neamt, dar Strategia de Dezvoltare Locala a municipiului Piatra- Neamt, Planul de Mobilitate Urbana cuprinde centura ocolitoare pentru municipiul Piatra- Neamt.

Este de neinteles pentru mine cum dumnealui nu stie, pentru ca Primaria Piatra- Neamt, prin adrese oficiale, a transmis aceste documente la Consiliul Judetean, documente de care au avut nevoie atunci cand au depus solicitare pentru finantare pe unele proiecte pe care doar dumnealor le pot solicita, cu sprijinul Primariei Piatra- Neamt, si ma refer la autobuzele electrice si la modernizarea sistemului de transport public. Mai mult decat atat, stie tot orasul faptul ca in luna decembrie, reprezentantii din Romania ai Bancii Mondiale au solicitat administratiilor locale sa faca o dezbatere publica pentru a prioritiza proiecte extrase din Strategia de Dezvoltare Locala a municipiului Piatra- Neamt si Strategia de Dezvoltare a judetului Neamt, iar unul dintre proiecte era chiar aceasta centura ocolitoare a orasului, care in urma votului cetatenilor din zona, a fost prioritizata pe pozitia a doua. Deci eu raman surprins de faptul ca unii politicieni lanseaza in spatiul public acuze, fara ca macar sa cunoasca elemente de baza ale unor comunitati din judetul pe care îl administreaza.

Iarasi am sesizat formularea de genul ca nu are in atributiuni municipiul Piatra- Neamt. Păi sa inteleg ca nici la 3 ani de cand e la presedintia Consiliului Judetean, domnul presedinte nu stie ca Piatra- Neamt este in judetul Neamt? Are in atributiuni orasul Targu Neamt, dar municipiul Piatra- Neamt, nu-l are? Îmi pare rau ca CJ Neamt a tratat cetatenii din Piatra- Neamt cu lipsa de respect in aceasta perioada. Am vazut ca ne-a cerut sa-l consultam ca sa ne dea idei si solutii, dar ne-a demonstrat cum administreaza orasul. Va dau doar exemplul strazii Izvoare. N-a reusit sa puna cateva petice in cateva luni si ne da lectii de administrare a orasului”, a mai spus Dragos Chitic.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Nu ti-e rusine incompetentule ? N-ai făcut nimic in acest oraș , nimic…Sa inaugureze o toaleta, sa ai in proiect montarea unui catarg in centrul orașului, sa pui litere pe dealuri in condițiile in care, trotuarele și străzile se dărâma, spune multe despre tine !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.