Primarul orasului Piatra Neamt, Dragos Chitic (PNL) si seful PNL Neamt, deputatul Mugur Cozmanciuc sunt primii politicieni din judetul Neamt si singurii pana la aceasta ora, care vorbesc strict despre subiectul momentului: alegerile europarlamentare. Destul de tarziu, e adevarat, cu doar o saptamana inainte sa se termine campania electorala, dar pana acum, toate actiunile si declaratiile politicienilor nemteni au avut ca principala tema, cat de răi sunt adversarii politici, ce a facut sau ce nu a facut celalalt partid sau cât de bun este partidul lor. Evident, din unele discursuri nu au lipsit jignirile ori atacurile la persoana. Nimeni insa nu a abordat adevarata tema a acestei campanii electorale, ostilitatile desfasurandu-se ca intr-o campanie pentru alegeri locale.

Declaratiile celor doi PNL-isti sustinute astazi intr-o conferinta de presa au fost fara cusur, nu s-a pomenit nici macar o data numele unui alt partid decat cel pe care Chitic si Cozmanciuc îl reprezinta, nu a fost nici macar un singur atac politic, ci s-a prezentat clar, concis si la obiect, pe intelesul tuturor, ce inseamna Europarlamentul, care este miza unei reprezentari cat mai bune a Romaniei in Parlamentul European, ce intentii au candidatii PNL odata ajunsi la Bruxelles si ce au realizat europarlamentarii PNL in ultimii 5 ani petrecuti in Parlamentul European.

Dragos Chitic a explicat ca atragerea de fonduri europene in Piatra- Neamt depinde in mare masura de prezenta unor oameni cat mai competenti in Parlamentul European si a amintit ca administratia pe care o conduce a intocmit 32 de proiecte pe fonduri UE, in valoare de peste 90 de milioane de euro, din care 7 au trecut etapa de evaluare. ”În calitate de primar al acestui oraș, pentru a-mi atinge obiectivele, pentru a dezvolta localitatea am nevoie si de oameni competenți în Parlamentul European. Candidații Partidului Național Liberal la alegerile europarlamentare, din 26 mai, sunt profesioniști și îmi dau garanția că România se va dezvolta armonios.Totodată, deși s-a mai spus aș vrea să reamintesc că pe lângă profesionalismul colegilor mei de pe listă,  PNLeste membru al celei     mai influente familii politice europene care conduce Uniunea Europeană de 15 ani – Partidul Popular European. Partidul Popular European va câștiga alegerile europene,va obține majoritatea în Parlamentul European și va fi la conducerea Uniunii Europene și în următorii cinci ani. Afilierea Partidului Național Liberal la PPEreprezintă o  garanție a faptului că  PNL va putea influența, în favoarea României și aromânilor, principalele decizii carese vor lua la nivel european în următorii cinci ani.

Colegii mei, care se află pe lista PNL, se vor bate pentru țara lor, iar municipiul Piatra Neamț va avea de câștigat pentru că vor susține alocarea de fonduri nerambursabile adaptate nevoilor  fiecărei localități și facilitarea absorbției de fonduri europene. România se poate dezvolta prin dezvoltarea comunităților localefolosind banii europeni.

Prin programul politic, viitorii europarlamentari ai PNL și-au asumat să lanseze un ghid pentru autoritățile publice locale, care va explica principalele oportunități de finanțare, cât și modalitățile concrete prin care se pot accesa și implementa proiectele finanțate prin fonduri europene. De aceea am încredere că noi, primarii, vom primi toată susținerea necesară pentru a dezvolta și alte proiecte.Piatra Neamț se poate dezvolta  accelerat în următorii ani prin absorbția de fonduri europene. Sunt deja depuse 32 de proiecte pentru Piatra Neamțîn valoare de peste 92 de milioane de euro. Deși ar putea părea o sumă mare vă spun că nu vreau sămă opresc aici,  valorificăm la maxim orice program de finanțare, continuăm să scriem și să depunem proiecte.Am demarat constituirea Zonei Metropolitane Piatra Neamț pentru a dezvolta, nu numai orașul Piatra Neamț, dar și localitățile din jur și pregătim deja proiecte ample și pentru următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene: 2021-2024.

Din aceste motive este nevoie de profesioniști în Parlamentul European.  Candidații PNL, cu o parte dintre ei am și discutat de altfel, se vor bate pentru România, pentru alocarea de bani nerambursabili în orașele ale căror primari tratează cu seriozitate această oportunitate de finanțare și și-au stabilit ca prioritate absorbția fondurilor europene.

Obiectivul meu este ca Piatra Neamț să fie ca marile orașe care au primari colegi liberali, ca Alba Iulia, Oradea sau Cluj, și care se dezvoltă prin fonduri europene, ajungând astfel în topul celor mai perfomante localități la absorbția de bani europeni. Important de reținut este faptul că programul echipei de europarlamentari ai Partidului Național Liberal conține un obiectiv strategic : ”Fără decalaje între România și celelalte state ale Uniunii Europene”.Este un element esențial pentru regiunea Moldovei, care a rămas în urma celorlalte regiuni europene în privința dezvoltării. Europarlamentarii PNL se vor lupta la Bruxelles pentru Autostrada Unirii care să lege Moldova de Europa și care va genera dezvoltare pentru regiunea Nord Est.Invit pietrenii să meargă la vot pe 26 mai și săaleaga PNL, poziția 5 pe buletinul de vot, pentru un Piatra Neamțcare să se dezvolte accelerat cu bani europeni, pentru o regiune a Moldovei la standarde europene, pentru o Românie puternicăși respectată în Europa!”, a declarat Dragos Chitic.

Mugur Cozmanciuc a amintit doua dintre cele mai importante realizari ale eurodeputatilor PNL: diminuarea tarifelor roaming si cresterea subventiilor pentru fermierii romani la 59 de miliarde de euro. ”Aș vrea să vă spun un lucru important: Partidul Național Liberal este membru al Partidului Popular European, PPE fiind cel mai mare grup politici din cadrul Parlamentului European, și cred că popularii europeni vor câștiga președinția Comisiei Europene, a Consiliului și, inclusiv, funcția de președinte al Parlamentului Europene.

Alegerile europarlamentare sunt atipice pentru mulți dintre noi, din teritoriu, pentru că ne întrebăm: cu ce ne alegem noi?!? Aș vrea să vă menționez cel puțin două măsuri care au fost adoptate, datorită europarlamentarilor PNL, de care beneficiem majoritatea din noi.

Primul: eliminarea tarifelor de roaming. Pentru acest succes trebuie să îi mulțumim doamnei Adina Vălean. De asta cred că beneficiem mulți dintre noi care suntem acum aici. Faptul că avem aceleași tarife oriunde am călători în Uniunea Europeană este o realizare de care ne bucurăm, direct, mulți dintre noi. O altă măsură, care este un merit al europarlamentarilor români, constă în creșterea subvențiilor pentru fermieri. Asta i-a ajutat pe cei care fac afaceri în acest domeniu să aibă o susținere, să aibă suport pentru o afacere mai bună, durabilă.

Ce vor face pe viitor europarlamentarii PNL? Vă prezint câteva obiective importante care se doresc a se realiza. Eurodeputații liberali vor susține alocarea de fonduri pentru construirea și dotarea spitalelor regionale, pentru construcția și finalizarea Autostrăzii Moldovei și pentru cadastrarea tuturor proprietăților.

În exercițiul financiar 2021 – 2027 liberalii vor susținealocarea resurselor necesare pentru punctele principale pe care le-am menționat mai sus și vor milita pentru reducerea birocrației pentru accesarea fondurilor europene!Să fim cetățeni egali în Europa!

O altă măsură pe care aș vrea să o menționez, care va fi susțină de eurodeputații PNL, va fi alocarea de fonduri europene pentru reabilitarea termică a clădirilor, pentru a crește gradul de eficiență energetică! Pentru că tot suntem la sectorul energetic: PNL va propune un program de investiții pentru a conecta toate orașele României la rețeaua de distribuție a gazelor până în 2024. Avem în județul Neamț primari liberali care au început deja sau au făcut propuneri pentru a accesa fonduri necesare pentru a aduce gaz în casele cetățenilor. De exemplu Gherăești, Bălțătești, Roznov și altele.

Vreau ca prin intermediul dumneavoastră să le transmiteți tuturor cetățenilor să vină la vot pe 26 mai, să voteze PNL, poziția 5 pe buletinul de vot, și să voteze și pentru referendumul pe Justiție, convocat de președintele României Klaus Iohannis. Să vină la vot! Să aleagă viitorul Uniunii Europene și viitorul României în cadrul Uniunii Europene.”, a declarat Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț.

PNL_PROGRAM_POLITIC_20x20_BT_SMALL

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.