Primarul Dragos Chitic este de parere ca banii promisi de Guvernul PSD prin PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala), sunt de fapt o mare pacaleala, pentru ca se vorbeste despre o finantare cu sume enorme, care de fapt sunt ipotetice, nimeni neputand garanta ca banii vor si putea fi disponibili pana in 2020, termenul prevazut in program, datorita masurilor pompieristice de crestere a salariilor care in opinia sa au secatuit bugetul de stat. Totodata, primarul sustine ca nu exista garantii ca aceste proiecte vor fi demarate sau ca firmele isi vor primi banii. Declaratiile au fost facute in conferinta de presa de astazi, de la sediul PNL Piatra- Neamt.

”După ce am văzut investiţiile aprobate în PNDL II pot spune doar atât: guvernul actual este guvernul care vinde iluzii. Am observat foarte multă euforie în rândul liderilor PSD locali şi naţionali legat de marea realizare a actualului guvern, Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Este plin spațiul public de declarații  politicianiste despre cum va fi răscolit, judeţul în următorii ani cu banii guvernamentali. Eu vă spun în cunoştinţă de cauză că este o nouă mare păcăleală. Se vinde blana ursului din pădure. Eu unul fac alergie când aud de la acest guvern şi de la liderii PSD expresia, vom face” când de fapt nu fac nimic sau dacă fac ceva o fac prost. Oricare dintre noi ar fi în stare să facă o listă de investiţii necesare în judeţele ţării şi ar face-o mult mai bună decât ceea ce am văzut zilele trecute publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Vorbim despre o finanţare ipotetică angajându-se o sumă imensă, 30 miliarde de lei din bugetul naţional până în 2020.  Dar, este bine cunoscut faptul că din cauza măsurilor bugetare aberante şi pompieristice de creşteri salariale fără un suport real financiar combinat cu eliminarea unor taxe, actualul guvern este într-o mare dificultate financiară şi sunt puse sub semnul întrebării plăţile pentru angajamentele luate deja pentru ultimul trimestru al acestui an. Analiştii economici ne-au arătat clar că banii ţării au fost dirijaţi spre consum în detrimentul investiţiilor. În această situaţie de unde bani pentru grandioasa lista de proiecte de investiţii anunţată? E o simplă listă, fără suport bugetar, fără siguranţa că se pot începe aceste proiecte  și că firmele îşi vor primi banii”, a declarat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț.

O mare nemultumire a primarului, este si faptul ca Piatra- Neamt a primit fonduri pentru doar trei proiecte din peste zece depuse, care in bani inseamna 5,5 milioane de lei, fata de aproximativ 20 de milioane de lei cat ar fi fost valoarea totala a proiectelor depuse pentru aprobare. Chitic considera ca fondurile pentru Piatra- Neamt s-au dat in bataie de joc, drept razbunare politica si s-a referit la faptul ca au fost aprobati bani pentru doar doua obiective importante (scoala si gradinita in Speranta), iar pentru infrastructura s-a aprobat doar asfaltarea strazii Martisor, care este in Darmanesti, are 110 metri si este infundata:

În primul rând trebuie precizat că , deși se dorește a se prezenta PNDL II ca o mare realizare, judeţul Neamţ este pe ultimul loc în regiunea N-E în privinţa valorii proiectelor propuse pentru finanţare și este evidentă tenta politică în aprobarea proiectelor. Astfel, municipiul Piatra Neamţ, cum deja ne-a obișnuit  PSD-ul, are proiecte aprobate reprezentând doar 0.68 % din valoarea alocată judeţului Neamţ în condiţiile în care în municipiul reşedinţă de judeţ locuieşte peste 20 % din populaţia judeţului Neamţ. Din  806 milioane lei alocate judeţului Neamţ, doar 5,5 milioane lei pentru Piatra Neamţ. Sunt foarte multe comune care au sume mult mai mari aprobate decât municipiul reşedinţă de judeţ. Mai mult, din nou PSD-ul a manifestat o lipsă totală de interes pentru a finanţa obiectivele cu adevărat importante din oraş și vă dau un singur exemplu. Au considerat prioritară și au finanțat o stradă înfundată  de 110 ml  cu opt case , dar nu au aprobat finanțarea străzii principale din acea zonă, strada Bălțătești. Dacă recepţia lucrărilor la PNDL II se va face tot ca la Piaţa Centrală şi documentele vor sta mai bine de 4 luni pe la minister vă daţi seama cum se va derula acest program. Dacă decontările pentru lucrările executate vor dura câteva luni vă dați seama ce fericire va fi pentru executanţii lucrărilor posibile, finanţate dintr-un buget ipotetic şi aproape imposibil de alocat în situaţia în care au dus ţara actualii guvernanţi. Concluzionând, PSD îşi bate joc de pietreni. Bani de la Consiliul Județean, nu, bani la rectificare, mai nimic, proiecte finanţate prin PNDL II, sub 1%. Municipiile Piatra Neamţ şi Roman se vor adresa prin parlamentarii PNL de Neamţ Guvernului României pentru a corecta aceste nedreptăţi.a încheiat Dragoș Chitic.

Ionut CORFU

2 COMENTARII

  1. După președintele României, a venit rândul primarului de Piatra-Neamț să intre în campanie electorală. Ce este foarte deranjant este faptul că dumnealui ar trebui să facă ciocu’ mic deoarece situația cu iz de faliment a orașului i se datorează puțin mai mult și lui. Că doar nu Pinalty a semnat toate contractele de au îndatorat orașul pe treijde ani. Alo, domnu primar, lăsați lamentările astea ridicole și puneți mana și administrați pentru că ați fost ales nu ca să faceți politică!!! Puneți mâna și accesați fonduri europene dacă sunteți valoroși. Nu stați cu mana întinsă la pomană!

  2. Madam Sfetcu,fiind o bravă psd-istă,nu eviți să ne sfidezi pe toți și,în virtutea faptului că stați cu XXXX pe bani,ne dai și sfaturcu addagio”Ciocul mic!”.E și orașul tău vivandiero!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.