Cinci pietoni au fost răniți în urma accidentelor de circulație produse pe raza județului Neamț. Astfel, în jurul orei 16.30, polițiștii rutieri au intervenit pe bld. Dacia din Piatra Neamț, unde a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unei femei de 36 de ani.

Aceasta a fost surprinsă și accidentată de un autoturism condus de un bărbat de 51 de ani, în timp ce angajase în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. Conducătorul auto nu se afla sub influența alcoolului, conform rezultatului negativ al testării cu aparatul etilotest.

Tot în municipiul Piatra Neamț, în jurul orei 02.15, pe bld. General N. Dascalescu a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unui pieton.

Din primele cercetări se pare că în timp ce un tânăr de 27 de ani din Piatra Neamț conducea un autoturism în parcarea unui local de alimentație publică, a accidentat un tânăr de 22 de ani, care se afla pe trotuarul din fata punctului de servire, după care a părăsit locul faptei. Conducătorul auto a fost depistat în scurt timp și a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

În noaptea de 27/28.12.2016 pe DJ 201C în localitatea Tămăşeni a avut loc un accident rutier, în urma căruia un pieton aflat în stare de ebrietate a fost rănit.

Din primele cercetări se pare că, în timp ce un tânăr de 20 de ani, din localitate conducea un autoturism a surprins şi accidentat cu oglinda retrovizoare stânga un bărbat de 48 de ani, care se deplasa neregulamentar pe partea carosabilă.

În seara zilei de 27.12.2016, un alt pieton a fost accidentat în localitatea Borca. Din primele cercetări se pare că, în timp ce un bărbat de 50 de ani, din Piatra Neamț conducea un autoturism pe DC156, a surprins si accidentat un bărbat de 52 de ani, din Borca, care deplasa pe partea carosabila și fiind sub influenta băuturilor alcoolice, s-a dezechilibrat și a cazut in fata autovehiculului.

Un alt pieton a fost accidentat în seara zilei de 27.12.2016, pe raza municipiului Roman, conducătorul auto părăsind locul faptei.

Polițiștii au identificat, imediat, conducătorul auto, un tânăr de 21 de ani, din Trifești, care în timp ce conducea un autoturism dinspre Roman către Trifeşti, a pătruns pe sensul opus de mers şi a acroșat un tânăr de 17 ani cu oglinda retrovizoare stângă.

Ambii participanți la trafic au fost testați alcoolscopic, rezultând o valoare pozitivă pentru pieton și una negativă pentru conducătorul auto.

În toate cazurile, cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri.

Poliţia Română recomandă tuturor participanţilor la trafic să ţină seama de condiţiile meteorologice şi de traficul aglomerat specific sărbătorilor de iarnă.

Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic și evitați efectuarea depăşirilor periculoase.

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge.

De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

 

Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România. Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră! Oboseala la volan este extrem de periculoasă.

Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului.

De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată).

Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho – motorii necesare conducerii în siguranţă.

Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri.

Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Ionut CORFU

sursa: IPJ Neamt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.