Minciuni și gafe in cascada la Primaria Piatra Neamt in ultimele ore, dupa ce ieri, a aparut informatia ca administratia locala vrea să scape de refugiatii ucraineni, 37 la numar, cazati in  strandul din Piatra Neamt.

Totul a iesit la iveala cand Prefectura a informat presa că a primit o adresa de la primarie, semnata de primarul Carabelea, prin care se solicita Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (organism din subordinea prefectului, care gestioneaza problema refugiatilor) să îi mute din ștrand pe cei 37 de oropsiți ai sorții, nevoiti sa-si paraseasca casele și țara, pentru a-si salva vietile amenintate de un dictator nebun.

Evident ca adresa a luat prin surpindere pe toata lumea, pentru ca nu este deloc ușor nici pentru refugiati nici pentru autoritati, sa mute niste oameni de ici colo, ca si cum ar fi niste obiecte. În afară de asta, decizia Primariei este cu atat mai ciudata, pentru ca toate cheltuielile (cazare, masa, etc.) sunt platite de guvern, deci intrau niste bani in conturile municipalitatii, pe niste locuri de cazare ca sunt ocupate partial, cel mult o lună din an.

In adresa primariei pentru Prefectura (foto), se spune ca:

  1. motivul pentru care refugiatii trebuie sa plece, este că primaria are incheiate contracte de cazare in căsuțele din ștrand de dinainte 6 martie 2022, data la care CJSU a emis Hotararea prin care refugiatii au fost cazati în ștrand
  2. primaria își exprimă (cinic) consideratia că refugiatii pot fi transferati in alte locuri, pasand intreaga responsabilitate la Prefectura. Ceva la modul ”luati-i si spalati-va pe cap cu ei”

Vazand documentul (adresa primariei), presa a cerut de la primarie contractele de inchiriere semnate inainte de 6 martie 2022, asa cum se afirma oficial, in documentul semnat de Carabelea si transmis Prefecturii. Primele solicitari in acest sens, au fost transmise primariei in jurul orei 15. Tvmneamt a transmis solicitarea la ora 19. Noua ni s-a raspuns la ora respectiva de la Comunicare Primaria Piatra Neamt, ca mai sunt si alte solicitari din partea presei pe acest subiect si ca documentele solicitate (contractele de inchiriere invocate ca motiv pentru alungarea refugiatilor) ne vor fi transmise imediat ce vor fi disponibile. Să scoti un contract sau mai multe (bine-nțeles, daca exista asa ceva) din arhiva primariei, nu este deloc complicat, si poate dura cel mult o ora, insa, documentele despre care primaria vorbeste intr-o adresa oficiala semnata de primar, nu au mai ajuns la presa nici pana astazi, la ora 11. 

In schimb, seara trecuta in jurul orei 19, cand scandalul mutării fără motiv a refugiatilor deja izbucnise, primaria transmite presei un comunicat cu afirmatii și argumente total diferite fata de cele scrise in adresa pentru Prefectura (comunicate se puteau scrie, dar contractele nu se puteau căuta). Nu se mai spune nimic despre contractele de inchiriere facute inainte de 6 martie si se invoca un alt argument: cineva a constatat că refugiatii ucraineni nu se pot odihni, pentru că începe sezonul de vară în ștrand și va fi galagie, iar căsuțele in care acestia stau acum, sunt foarte solicitate de turiști, pentru ca au un standard de confort foarte ridicat. ”Este o zonă de relaxare, divertisment și petrecere a timpului liber atât pentru pietreni, cât și pentru turiști din alte localități. Acest lucru face ca Ștrandul Tineretului să nu fie cel mai potrivit loc pentru odihna, liniștea și siguranța refugiaților. Mai mult, căsuțele ocupate până acum de către refugiații ucraineni sunt cele mai solicitate de turiști, având standarde de confort mai ridicate, inclusiv toalete și dușuri proprii

In comunicatul primariei se mai arata că primaria a făcut demersuri pentru cazarea refugiatilor in alte părți. ”Subiectul referitor la refugiații ucraineni este la fel de actual în agenda noastră publică și de aceea am realizat demersurile pentru oferirea de alternative la cazarea în ștrand”. O singură frază, două minciuni:

  1. în adresa transmisa Prefecturii, Primaria informeaza pur si simplu că refugiații trebuie să plece din ștrand, lăsând găsirea unui alt loc de cazare, exclusiv in sarcina CJSU, fără să aminteasca nimic de vreo alternativa, asa cum se spune in comunicatul transmis ulterior
  2. Primaria nu poate face niciun demers pentru cazarea refugiatilor (poate să facă cel mult o sugestie), pentru că nu are calitatea necesara, acesta fiind atributul exclusiv al CJSU

Primaria Piatra Neamt mai spune in comunicat că a propus mutarea refugiatilor in  internatul de la Liceul Economic, astfel, urmand ca școala să incaseze banii de la guvern banii pentru refugiati. Totodata, se mai precizeaza ca propunerea a fost trimisa catre CJSU. ”Opțiunea propusă de Primăria Piatra-Neamț a fost relocarea refugiaților, pe durata vacanței de vară, la internatul tip hotel al Liceului „Alexandru Ioan Cuza” Piatra-Neamț, iar această propunere a fost înaintată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț. Veniturile încasate de primărie pentru cazarea refugiaților ar fi în acest fel încasate de către instituția de învățământ respectivă, Primăria asigurându-și veniturile din închirierea căsuțelor din Ștrand de către turiști”, spune primaria in comunicatul asumat de primarul Carabelea si foarte posibil, supervizat de șeful lui de cabinet, Liviu Harbuz, devenit și el un fel de primar-2. 

Referitor la asta, prefectul Adrian Niță, a declarat in aceasta dimineata pentru tvmneamt, că pe 23 mai, a ajuns o astfel de propunere de la Primarie la Prefectura, iar pe 24 mai, Liceul Economic a cerut CJSU tranformarea internatului in centru pentru refugiati, după ce primaria inaintase liceului o astfel de propunere. Rezulta deci, ca primaria a incercat sa caute un loc de cazare, desi nu are niciun fel de calitate oficiala in acest sens.

Mai mult, tot prefectul Niță spune, propunerea este imposibil de pus in practica la acest moment, pentru ca trebuie un acord intre Ministerul Educatiei și ISU, acord care nu exista si poate dura mult pana sa fie realizat, motiv pentru care, Liceul Economic nu poate primi bani daca ar caza refugiati. Adica nu pot fi decontate costurile, ceea ce o administratie responsabila ar trebui sa site, inainte sa faca demersuri in acest sens. Asadar, cei de la primarie s-au apucat sa facă afirmatii publice, fără măcar să faca o minimă verificare asupra veridicitatii informatiilor pe care le transmit publicului, ceea ce denotă amatorism in comunicare si infantilism în administratie publica.

In comunicatul primariei este prinsa si o declaratie a primarului Carabelea, care încearcă să pară plin de compasiune față de soarta refugiatilor, dar comite o gafă grosolana de comunicare. Incepe declaratia cu aluzii/atac la politicienii care se pozeaza cu refugiati doar pentru capital de imagine si termina aceeasi declaratie, exprimandu-și speranta că subiectul refugiatilor nu va fi exploatat politic. „Problemele pe care le au ucrainenii din cauza acestui groaznic război au fost în atenția noastră încă de la început, când alții făceau doar poze cu săracii oameni (…)Sper ca, din decență, subiectul persoanelor refugiate să nu fie speculat politic, iar cei responsabili să pună pe primul loc liniștea pe care au căutat-o aici acești oameni”, spune Carabelea.

Avand in vedere șirul de minciuni, lipsa de consecventa si inadvertentele in mesajele lansate in spatiul public in mod oficial de Primaria Piatra Neamt, devine limpede ca exista un interes ascuns in spatele actiunii demarate de primarie, de a pune pe fugă niște oropsiti ai sortii și că se doreste cu orice preț să elibereze căsuțele din ștrand, care oricum stau neocupate 11 luni pe an. 

Cum pentru perioada urmatoare nu s-a anuntat niciun val de turiști care sa ia cu asalt orasul, ramane posibila (ca ipoteza) explicatia ca locurile de cazare din strandul din Piatra Neamt, sunt pregatite pentru amfitrionii a doua evenimente, ambele suportate din bani publici, alocati de primarie: Kult Fest (o afacere primarie- ONGul Kult Generation cu puternic iz penal) si Filmul de Piatra, organizat de extrem de controversatul regizor Andrei Dascalescu, prieten la catarama cu primarul Carabelea (Amanunte AICI si AICI)

Mai ramane de vazut si daca nu cumva, s-a comis si o infractiune sau mai multe, dacă se constata ca Primaria a mințit și a dezinformat Prefectura intr-un document oficial, cand a spus ca refugiatii trebuie mutati pentru ca spatiile de cazare s-au inchiriat inainte de data de 6 martie 2022, insa nu s-a putut face dovada existentei unor astfel de contracte.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.