Situatie de necrezut in Piatra Neamt, ieri, dupa ce paraul Cuiejdi care traverseaza orasul si se varsa in raul Bistrita a fost poluat pentru a treia oara in zece zile, cu substante ce se pare ca provin din fose septice. Locuitorii din zona Ocol a orasului, au sesizat din nou autoritatile, dupa ce au observat in jurul orelor 17, ca dinspre parau vine un miros insuportabil si ca sunt iar pesti morti in apa. Martorii spun ca la fata locului a ajuns si subprefectul Gheorghe Neculae, care s-a implicat activ in depistarea sursei acestui fapt deosebit de grav. Au fost prezenti din nou si cei de la Apele Romane, cu obisnuita intarzaiere de peste o ora, care au preluat probe din apa.

Probabil ca persoana sau persoanele care fac asa ceva, sunt ori inconstiente,ori foarte prost informate, pentru ca acest caz a fost mediatizat pe plan local si inca de luni, autoritatile au sub supraveghere ceea ce intampla in zona.

Primarul Dragos Chitic a declarat astazi ca are la cunostinta toata situatia si ca toate autoritatile care au competenta in acest caz sunt implicate in depistarea sursei poluarii si identificarea celor care sunt in stare de asemena fapte, la ora asta existand si un cerc de suspecti,banuiala principala fiind aceea ca substantele sunt deversate dintr-o vidanja sau mai multe, in acest sens fiind efectuate verificari si in locurile unde vidanjele ar trebui sa descarce substantele in mod legal.

De la IPJ Neamt, ni s-a comunicat ca se asteapta rezultatele analizelor pestilor morti, care se fac la Bucuresti, abia dupa aceea autosesizandu-se, in caz ca se descopera cauza mortii ca fiind substantele poluante.

Am incercat sa obtinem un punct de vedere si de la Apele Romane, insa, dupa modelul altor institutii sustinute din bani publici, se pare ca au inasprit conditiile prin care se pot obtine informatii de interes public, dupa ce luni, au fost foarte transparenti si ne-au oferit toate informatiile pe care le-am solicitat, fara a ne cere fel de fel de adrese si de cereri.

Asadar, se pare ca nu este decat o chestiune de timp pana ce vor fi identificati autorii acestor fapte, insa, din pacate, efectele raman, datorita inconstientei unor oameni, pentru care banii inseamna mai mult decat mediul inconjurator si snatatea semenilor.

Ionut Corfu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.