Continuă seria bobârnacelor la adresa lui Marcel Ciolacu, după măsurile aberante luate de Guvernul PSD, împotriva mediului de afaceri românesc și a economiei naționale. După furia declanșată în rândul populației și a întreprinzătorilor mici și mijlocii în contextul așa-zisei reforme fiscale prin care practic aproape se renunță la banii numerar (măsură care ar favoriza doar băncile și ar da peste cap tot mediul economic), Ciolacu a anunțat astăzi că va reveni asupra măsurilor abia implementate, pe care le va anula în cea mai mare parte.

De ieri însă, a venit rândul liberalilor să conteste și alte măsuri cuprinse în pretinsa reformă a lui Ciolacu. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, aflat într-o vizită de lucru în județul Neamț, a declarat astăzi la Piatra Neamț, că în ședința de Guvern de joi, va înainta un  memorandum prin care îi cere lui Ciolacu să anuleze OUG-ul prin care se interzice administrațiilor locale să mai facă plăți pentru investiții în lunile noiembrie și decembrie.

Măsura ar avea un efect dezastruos asupra actului de administrație locală, pentru că s-ar opri lucrările în toată țara. Dezastru ar fi și pentru firmele care fac lucrările respective, pentru că timp de 2-3 luni, nu ar mai putea încasa sumele prevăzute în contracte, ceea ce în multe cazuri, poate însemna faliment. ”Chiar zilele acestea, mai precis astăzi, am pregătit un memorandum pe care sper să-l supun în ședința de guvern de joi, în care dorim o flexibilizare, ținând cont de faptul că sunt foarte multe proiecte care sunt într-un anumit grad de implementare și sper ca joi să le dau o veste bună primarilor.

De altfel, noi, prin intermediul Ministerului Dezvoltării am avut observații la această Ordonanță. Știm problemele cu care se confruntă autoritățile locale. Sper să mă fac înțeles, clar că este o presiune care vine din teritoriu, din partea tuturor primarilor și sper să găsesc deschiderea necesară, în așa fel încât să putem să nu blocăm activitatea instituțională și să avem posibilitatea să facem plățile cuvenite pentru proiectele pe care le avem în implementare. Prin flexibilizare ar trebui să se înțeleagă că se vor face plăți în continuare, fără a se ține cont de media pentru ultimele nouă luni de zile”, a declarat ministrul Veștea (foto) într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Neamț, la care au mai participat printre alții, George Lazăr, președintele PNL Neamț, primarul Andrei Carabelea, senatorul Eugen Țapu și deputatul Laurențiu Leoreanu.

Andrei Carabelea a spus că și la Primăria Piatra se lucrează la un memorandum privind OUG-ul lui Ciolacu, care dacă se pune în aplicare, afectează grav și o parte din investițiile din Piatra Neamț. ”Sunt, într-adevăr, foarte multe investiții care riscă să fie afectate de această Ordonanță, colegii mei lucrează încă de vineri la realizarea unui memorandum, pentru a ne asigura că vom implementa toate investițiile din bugetul local, care sunt mai ales corelate mai ales proiectelor cu finanțare nerambursabilă, să ne asigurăm că le putem duce fără probleme, pentru a avea recepții finale asigurate în termenul prevăzut de contractul de finanțare. Am prezentat domnului ministru (n.red. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea) prioritățile și urgențele din cadrul acestui memorandum, colegii lucrează în continuare și probabil mâine sau poimâine vom avea acest document finalizat și îl vom înainta ministerului”, a spus Andrei Carabelea.

Critici la măsurile lipsite de discernământ luate de Ciolacu- PSD, au venit și din partea senatorului Eugen Țapu. Acesta a spus că introducerea taxei de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii, poate genera ori faliment, ori creșterea prețurilor și implicit, creșterea inflației. Acesta a mai precizat că profitul unei mari companii, și a dat exemplul unei rafinării, este cuprins adesea între 0,5 și 1%, iar în cele mai fericite cazuri poate ajunge până la 3% sau 4% din cifra de afaceri. Prin urmare, introducerea unui impozit egal cu profitul, ar duce inevitabil la creșteri de prețuri.

Declarațiile complete din conferința de presă, în transmisiunea în direct realizată de tvmneamt.ro:

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.