Premierul Florin Cîțu face o afirmatie cel putin ingrijoratoare, impartind Romania intre vaccinati si nevaccinati. ”Persoanele care s-au vaccinat trebuie să-și poată continua viața”, a declarat astazi Cîțu, citat de stiripesurse.ro

Afirmatia premierului României este una clar discrimatorie, lasand sa se inteleaga ca doar persoanele care s-au vaccinat vor putea avea o viata normala. El nu a explicat ce se va intampla cu cealalta parte o populatiei, nevaccinatii, daca acestia vor ramane in continuare inchisi in case dupa ora 22, daca li se va interzice accesul in locuri publice sau daca vor trebui sa poarte masti toata viata, chiar daca s-au imunizat natural, dupa ce au trecut prin boala.

Conform presei centrale, pe masa Guvernului sunt in dezbatere la aceasta ora mai multe masuri privind relaxarea. Unele dintre masurile care se intentioneaza sa fie aplicate, vor imparti societatea romaneasca in oi negre (nevaccinati) si oi albe (vaccinati). De exemplu, evenimentele private, ca nuntile si botezurile, se vor putea desfasura doar cu persoane vaccinate. O astfel de masura ar reprezenta un amestec gorosolan al guvernului in vietile private ale oamenilor. Ar mai ramane sa se aprobe lista invitatilor in sedintele de Guvern. Aceeasi masura se intentioneaza sa fie introdusa si pentru evenimentele sportive.

Alte masuri analizate de Guvern:

Masca de protecție nu ar mai fi obligatorie dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă aici gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70%.

Pragul ce privește gradul de ocupare de 70% în industria hotelieră va fi eliminat, iar evenimentele private ar putea fi organizate doar cu persoane vaccinate.

La piscină ar putea merge doar persoanele vaccinate sau cele care dovedesc că au fost infectate.

În baruri și restaurante se elimină orice restricție privind capacitatea de servire. Dacă incidența Covid crește între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.

Nunțile și botezurile cu mai mult de 20 de persoane ar putea fi reluate doar pentru persoanele vaccinate.

Toate măsurile urmează să fie discutate în ședința Comitetului Interministerial pentru Revenirea la Normalitate.

Relaxare de la 1 iunie pentru HoReCa

– deschidere la capacitatea de 100%, dacă personalul și clienții sunt vaccinați cu ambele doze.

– deschidere la capacitatea de 70%, dacă personalul și clienții nu sunt vaccinați.

Relaxare de la 1 iunie în spațiul public

– renunțarea la mască la munte și pe plajă, cu respectarea distanțării

– relaxarea de la 1 iunie pentru evenimente publice și private, inclusiv sportive, deschiderea la capacitate maximă, exclusiv pentru persoanele vaccinate cu ambele doze

– relaxarea la mască în sectorul public și privat, exclusiv pentru persoanele vaccinate cu ambele doze.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.