CJ Neamt plateste 20.000 de euro (100.000 lei) unei firme din Iași, care va da sfaturi despre cum se poate scoate din apă podul de la Luțca. Presedintele PNL Neamt, George Lazăr, spune că suma a fost deja aprobata în Consiliul Judetean. În opinia lui, demersurile pentru scoaterea podului din apă ar fi trebuit făcute de prefectul judetului, prin Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, care ar fi putut apela la specialisti din institutiile statului pentru identificarea solutiilor (gratis) privind scoaterea podului prabusit din albia Siretului. ”Am văzut că in Consiliul Judetean s-a aprobat încă o sumă de un miliard de lei (n.red. lei vechi) către aceeasi firma din Iasi care a facut expertiza pentru refacerea podului, ca sa gaseasca solutia tehnica sa fie scos podul cazut in apa.

Acest lucru este si era in apanajul Comitetului Judetean de Situatii de Urgenta, al cărui sef este nemijlocit, prefectul judetului Neamt, Adrian Niță, care in loc sa se ocupe cu lucruri extrem de importante (că ai un pod căzut in albia râului, ai toamna, bine că nu avem precipitatii abundente, dar vine iarna), să caute solutii cu specialistii din CJ, din celelalte institutii deconcentrate din judetul Neamt, sau să iei in regim de urgenta, imediat a doua, a treia, a patra zi, sa vii cu solutia de a contracta pe cineva daca nu gaseai specialist in Neamt ca sa-ti spuna cum scoti podul de acolo… deci la acest moment, podul este tot acolo, abia se fac acte să se caute un expert care să ne spună cum să scoatem podul de acolo”, a declarat ieri fostul prefect George Lazăr.

Acesta a mai precizat că liberalii din CJ Neamt au făcut doua proiecte de hotarare prin care să se remedieze situatia de la Luțca. Un proiect privind alocarea de bani pentru construirea unui pod provizoriu prin MAPN si un alt proiect privind alocarea de bani pentru studii de fezabilitate, in baza acestor studii, urmand să se obtina fonduri de la guvern pentru un pod nou. Niciunul dintre cele doua proiecte nu a fost introdus pe ordinea de zi, pe motiv că nu indeplinesc anumite conditii tehnice, desi legea prevede că de asta trebuie să se ocupe aparatul tehnic al CJ Neamt, prin secretarul judetului, Daniela Soroceanu.

Lazăr a reamintit că din cauza prăbușirii podului, 20.000 de oameni din 5 comune, sunt nevoiti să ocoleasca aproximativ 20 de km pentru a ajunge in zona orasului Roman. Pentru o familie, asta inseamna cheltuieli suplimentare de aproximativ 400 de lei pe luna.

În luna iulie, CJ Neamt a aprobat și angajarea unei case de avocatura, tot pe bani publici, pentru a reprezenta institutia in procesele care vor apărea după catastrofa de la Luțca.

Desi au trecut aproape 5 luni de zile de la prăbușirea podului, DNA nu a comunicat nimic despre stadiul cercetarilor in dosarul penal deschis pe această speță, deci, pana astazi, nu exista nici măcar suspecți, cu atât mai putin un vinovat pentru catastrofă.

Declaratiile lui George Lazăr pe acest subiect, de la minutul 37:

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.