Consiliul Județean Neamț (președine interimar Ion Asaftei- majoritate PSD) anunță pe pagina de facebook (unde altundeva?) că a reziliat contractul de proiectare pentru reabilitarea Cetății Neamțului, obiectiv de o valoare istorică inestimabilă, care de mai mult timp prezintă inflitrații de apă, unele elemente ale construcției, aflându-se în pragul prăbușirii (anunțul CJ Neamț AICI).

După îndelungi dezbateri pro și contra, unele chiar în psațiul public, CJ Neamț reziliază contractul de proiectare, cu o viteză demnă de cauze mai bune, cum ar fi podul de la Luțca, jaful de la Lețcani sau dezastrul de la spitalul județean. Astfel, în timp ce cu banii nemțenilor se construiesc statui de sute de mii de euro prin Republica Molodova, Cetatea Neamțului ar putea deveni un morman de moloz.

Într-un punct de vedere adresat publicației Mesagerul de Neamț, administratorul Lemar Industrie, firma cu care s-a încheiat contractul reziliat ieri, spune că în noile condiții, Cetatea Neamțului rămâne expusă eroziunii, încă cel puțin două ierni. Totodată, acesta aduce acuzații destul de grave către CJ Neamț, în ce privește bunele intenții ale administratorilor județului față de un obiectiv atât de important, lăsat acum în voia sorții, deși în fiecare an, mai marii județului cheltuie sute de mii de lei ca să se tragă frumos în poze, la Târgu Neamț, la ”Zilele Cetății”.

Poziția Lemar Industrie cu privire la acuzațiile aduse de Consiliul Județean Neamț: Aflăm cu stupoare din presă cu privire la rezilierea Contractului de proiectare pe care firma noastră l-a câștigat. Considerăm cel putin neelegant din partea Consiliului Județean Neamt să anunțe rezilierea fără a notifica inițial partenerul contractual cu privire la aceasta.

Este de la sine înteles că oricare dintre părțile contractante poate proceda astfel cum consideră de cuviință, inclusiv la nerespectarea clauzelor contractuale, întrucât trăim într-o țară liberă și democrată.

Dacă de-a lungul derulării contractului ne-am obisnuit ca documentațiile de proiectare să ne fie respinse înainte de a fi primite, un lucru nou îl reprezentandu-l plângerea penală, aspect cu privire la care urmează, probabil, să aflăm mai multe.

Totusi, invit cititorii ca, înainte de a ridica piatra, să se gândească la faptul că beneficiarul, Consiliul Județean Neamț, a fost obligat de două ori, în instanță, să atribuie contractul de proiectare către societatea noastră, iar documentațiile au fost expertizate și declarate conforme, probabil împotriva voinței acestuia. De aceea, nu ne miră acest gen de reacție.

Dacă documentațiile au fost corect sau greșit întocmite, urmează probabil să aflăm peste unul sau doi ani de acum înainte. Există totuși câteva certitudini, din păcate nici una dintre ele benefice obiectivului istoric. Prima: cel puțin încă două ierni de acum înainte în Cetate va ploua și vor exista infiltrații, continuând degradarea acestui simbol al istoriei naționale. O altă certitudine este că în maxim un an, nu vom mai avea la conducerea Consiliului Județean pe cei care ar trebui să răspundă pentru această stare de lucru.

Din punctul de vedere al firmei Lemar Industries, considerăm că proiectul nostru este bun și ar fi fost extreme de util, dacă nu celor de la Consiliul Județean, în mod sigur Cetății Neamț.

Cu stima,

Marius Leuștean

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.