Abia stins, scandalul măririi nesimțite a cotei de combustibil pentru mașina președintelui CJ Neamț (astăzi, Ion Asaftei) de la 250 de litri la 1.100 de litri pe lună, este reaprins, chiar de către instituția în cauză.

Pe pagina de facebook denumită Consiliul Județean Neamț (exact ca pe vremea lui Arsene, au fost desființate metodele convenționale de comunicare: comunicat de presă, conferință de presă, etc.), a apărut un calcul drept justificare, de-a dreptul năucitor. La Consiliul Județean Neamț se consumă 55 de litri de combustibil pe zi, ”pentru buna desfășurare a activității”. Dacă ne gândim la ultimul raport al Curții de Conturi privind cheltuirea ilegală a unor sume consistente de bani pe diverse investiții în infrastructuă sau pe salariile sinecuriștilor, ori dacă ne gândim la podul de la Luțca, la Apaserv sau la dezastrul de la Spitalul Județean Neamț, probabil că politrucii din conducerea CJ Neamț, nu ar merita să aibă nici măcar biciclete din bani publici ”pentru buna desfășurare a activității”. ”Consiliul Județean Neamț a avut nevoie de 55 de litri de combustibil pe zi, pentru buna desfășurare a activității, în cursul anului 2023. Cu mașinile instituției – opt la număr – s-a circulat în județ, pentru urmărirea îndeaproape a derulării numeroaselor proiecte de interes județean (n.red. probabil că aici sunt incluse și cele 9 proiecte ratate, cu fonduri UE) și au fost făcute deplasări în diverse zone ale țării (n.red. posibil Târgul de Turism de 50.000 de euro), cu prilejul unor întruniri care vizau rezolvarea unor probleme la nivel național sau reprezentarea județului. De asemenea, reprezentanții forului legislativ nemțean au onorat în câteva cazuri invitații lansate de către parteneri și colaboratori externi ai instituției”, scrie în postarea de pe pagina CJ Neamț.

Prin urmare, la CJ Neamț se circulă în draci în interesul județului, iar rezultatele se văd: eșecuri după eșecuri.

Și asta nu e tot, pentru că postarea conține și o declarație a lui Ion Asaftei, omul cu 8 consilieri personali și cu o cotă de combustibil de 1.100 de litri pe lună pentru mașina cu șofer asigurată de contribuabilii nemțeni, plus un salariu de vreo 30.000 de lei. Lui nu i se pare deloc exagerată mărirea cotei de peste 4 ori și spune că se fac deplasări la ”zeci de proiecte pe care le derulăm” (în traducere, ședințe foto pentru facebook), la București și… la Timișoara. Ce or fi căutând la Timișoara cei de la CJ Neamț, încă nu este foarte clar, cert este că se duc și de aia este nevoie de combustibil de vreo 8.000 de lei pe lună, doar pentru mașina cu care își deplasează fizicul Ion Asaftei. ”Având în vedere complexitatea activității, care presupune deplasări în toate zonele județului, la zeci de proiecte pe care le derulăm, dar și acolo unde sunt probleme și trebuie găsite soluții la fața locului, plus deplasări la București, la ministere și Guvern, la Timișoara, etc, consider că această cantitate chiar nu este una foarte mare!

Și tot Asaftei zice că ar merge la București cu avionul, dar din păcate pentru el și din fericire pentru nemțeni, nu avem aeroport la Piatra Neamț. Dar nu-i bai, se descurcă în condițiile astea vitrege, cu doar 1.100 de litri de motorină în fiecare lună: ”Din păcate, există unele voci care fac diverse comparații între cantitățile de combustibil declarate de consiliile județene din țară. Țin să fac precizarea că în vreme ce foarte mulți demnitari se deplasează, spre București să spunem, cu avionul, de la Piatra-Neamț nu există această posibilitate.” Desigur, interimarul de la CJ Neamț, face și sacrificii din timpul liber și bani personali, de unde deducem că ar trebui o cotă și mai mare de combustibili: ”Țin să precizez că puține mi-au fost zilele de sâmbătă sau duminică în care nu m-am dus la o întâlnire în interes de serviciu, nu am onorat invitația unui primar din Neamț, dar am folosit deseori mașina personală, fără decont!”, mai spune Asaftei, care a fost pus în funcție și este susținut în continuare de PSD, mai ales că a fost recent adăugat pe grupul de comunicare al partidului.

Concluzia de la finalul postării de pe pagina CJ Neamț, nu mai are nevoie de niciun comentariu: ”În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, cele opt autoturisme ale Consiliului Județean Neamț au consumat 16.527,14 litri, ceea ce reprezintă o medie de 55 de litri pe zi, pentru toate autoturismele din flota auto a CJ Neamț. Adică 7 litri de combustibil zilnic, pentru fiecare mașină a instituției.

Așadar, la un consum mediu de 7 litri la 100 de km, la CJ Neamț se circulă cam 800 de kilometri pe zi, mai mult decât un drum Piatra Neamț- București dus întors, desigur, pentru buna desfășurare a activității.

Ionut CORFU

Vezi și:

Peste o tonă de motorină pe lună pentru mașina lui Asaftei de la CJ Neamț

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.