Comunicat de presa, CJ Neamt:

  • a fost semnat contractul de achiziție a Spitalului Modular Mobil
  • astăzi au ajuns două izolete, care vor fi utilizate de către ISU Neamț, pentru transportul suspecților și al pacienților cu virusul COVID-19

Identificarea firmei care va asigura Spitalul Mobil Modular COVID-19 de la Iași și primirea a două izolete pe care le vor folosi reprezentanții ISU Neamț sunt ultimele două realizări ale Consiliului Județean Neamț, în domeniul sanitar.

 

Contractul de achiziție a Spitalului Modular Mobil COVID-19, pentru care asigură finanțare și Consiliul Județean Neamț, a fost semnat marți, 21 aprilie 2020. „Sunt foarte mulțumit că iată, mai văd o reușită în cadrul demersurilor pe care le întreprind în sprijinirea pacienților cu lupta cu virusul COVID-19 și că încă un plan de-al meu pentru susținerea sistemului medical se materializează! În circa trei săptămâni, un proiect extrem de important pentru regiunea Moldovei, în care județul Neamț este direct implicat, va fi finalizat! Mă refer la Spitalul Mobil Modular COVID-19, care se va realiza lângă Iași“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Câștigătorul licitației pentru asigurarea spitalului este firma SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro. Proiectul se derulează prin intermediul Asociației Intercomunitare Euronest, care a semnat contractul cu firma turcească.

„Le mulțumesc tuturor celor care au încredere în mine și în special colegilor consilieri județeni care au fost de acord să direcționăm de la bugetul județului Neamț o parte din suma necesară realizării acestui spital mobil! Mulțumesc și Consiliului Județean Iași, alături de care realizăm proiectul, pentru disponibilitatea manifestată, pentru realizarea acestei unități tampon, care va permite asigurarea unui triaj al pacienților care vin din zona Moldovei, urmând a fi direcționați către alte spitale“, a mai declarat președintele Ionel Arsene.

Printre cei care apreciază în mod deosebit necesitatea realizării acestui proiect se află și Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a precizat că un astfel de spital crește capacitatea nu numai pentru pandemie dar și pentru alte situații de urgență. România avea nevoie de așa ceva. „Avem spitale instalate în anumite zone, dar nu e suficient, acest spital va veni cu un sprijin mare, mai ales că nivelul de dotare și partea de terapie intensivă sunt foarte importante. Nu pot decât să felicit inițiatorii proiectului și să le mulțumesc pentru sprijinul pe care îl acordă în aceste situații și mai ales la momentul acesta în care ne confruntăm cu o situație fără precedent în România și la nivel mondial“, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat.

Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă, cu zonă de triaj, unitate de primire urgențe și terapie intensivă, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale și bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, sală de operație, zonă post-operatorie, spații pentru personalul medical, policlinică, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, stație pentru oxigen și zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.

Tot cu finanțare de la bugetul județului, de data aceasta integral, s-au achiziționat 2 izolete, care astăzi au ajuns la Piatra Neamț, pentru a fi utilizate de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, implicați în transportul suspecților sau al pacienților cu virusul COVID-19.

Cele două izolete pot fi utilizate atât pentru a proteja mediul exterior de un pacient infectat, cât și pentru a transporta un pacient cu imunitate redusă, inclusiv cu arsuri, asigurând protecție împotriva unui mediu „contaminat“. Conform precizărilor firmei producătoare, izoletele oferă un grad ridicat de protecție împotriva expunerii la influențele care pot pune viața în pericol, cum ar fi virusurile și bacteriile extrem de contagioase.

tvmneamt.ro

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.