Un tezaur de o imensă valoare culturală și istorică, vechi de peste 3.000 de ani, a fost descoperit recent in comuna Icusesti din judetul Neamt, de catre un detectorist amator. Desi tezaurul ar putea fi folosit ca pe un reper important pentru imaginea judetului Neamt, acesta este refuzat de Complexul Muzeal Neamt, institutie din subordinea CJ Neamt, unde exista chiar si un director de marketing, platit regește din bani publici.

Anuntul descoperirii a fost făcut astazi, intr-o conferinta de presa la Directia Judeteana pentru Cultura Neamt. ”O descoperire exceptionala, făcuta recent, in data de 21 octombrie 2022, in judetul Neamt, in comuna Icusesti. O persoana autorizata pentru detinerea detectoarelor de metale, din judetul Bacau, a descoperit intr-o padure din locul numit Corhana, un tezaur de obiecte de podoaba. Este vorba de obiecte realizate din bronz, care au o vechime semnificativă, dateaza din secolele XI- IX înainte de Hristos. Un tezaur cum nu am mai primit până acum la Directia Judeteana pentru Cultura Neamt (…) Acesta este primul tezaur de obiecte de podoaba si ar putea sa imbogateasca colectiile Complexului Muzeal Neamt (n.red. din subordinea CJ Neamt, coordonat de vicepresedinta Madalina Ciubotaru). Am spus ca ar putea sa imbogateasca aceste colectii, pentru că din pacate, nu o va face”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Directiei Judetene pentru Cultura Neamt.

Un profesor universitar din Iasi, cu care colaboreaza Directia de Cultura Neamt, a constatat că locul în care a fost descoperit tezaurul, ar fi fost un punct în care se făceau procesiuni pentru aducere de ofrande zeilor.

Tezaurul trebuie evaluat de experti, in functie de valoarea stabilita de acestia, urmand să fie acordata și recompensa de 30%, celui care l-a descoperit.

Conform legislatiei, astfel de bunuri apartin statului, iar cei care descopera asemenea tezaure, sunt obligati sa le predea primariei din localitatea în care au fost descoperite. Asa s-a procedat si in cazul de fata, primaria Icusesti, predandu-le ulterior Directiei de Cultura Neamt. Institutia nu are experti pentru evaluarea tezaurului, asa că s-a apelat la Complexul Muzeal Neamt, singura institutie din judet care dispune de personal calificat pentru expertiză.

Numai că la Complexul Muzeal Neamt, nu se mai primesc obiecte descoperite cu detectoare de metale, pentru că specialistii din institutia ce apartine de CJ Neamt, considera că astfel de activitati sunt imorale, după cum rezulta dintr-un document adresat de Muzeu, Directiei pentru Cultura Neamt, prezentat astazi presei de directoarea Rocsana Josanu. Aceasta a mai precizat că se loveste in mod constant de refuzuri din partea CJ Neamt de a conserva valori sau obiective istorice de patrimoniu, pe motiv că nu sunt bani și că se așteaptă accesarea de fonduri din alte surse, desi CJ Neamt este obligar prin lege să prevadă fonduri in buget pentru obiectivele de patrimoniu.

Prin urmare, Directia pentru Cultura s-a văzut nevoita să caute in altă parte sprijin pentru punerea in valoare a tezaurului de la Icusesti, și a găsit la Muzeul Vaslui, care s-a arătat dispus să suporte cheltuielile cu evaluarea tezaurului, urmand ca acesta să ajungă la muzeul amintit, adică nu va rămâne in judetul Neamt, ci va pleca in alt judet. Asta, în timp ce CJ Neamt plateste 30.000 de euro pentru o pretinsa promovare a judetului la Targul de Turism de la Bucuresti, unde va fi amenajat un stand cu tema sărăbătorilor de iarnă.

Rocsana Josanu a dat si câteva exemple de clădiri de patrimoniu din Neamt lasate in paragina: Muzeul de Istorie de la Bicaz, Muzeul de Istorie de la Targu Neamt sau Muzeul de Istorie de la Roman.

De Cultura in judetul Neamt, cu toate institutiile care țin de acest domeniu, deci si Complexul Muzeal Neamț, se ocupă vicepresedinta CJ Neamt, Mădălina Ciubotaru (foto), cea care nu ratează nicio ocazie să se afișeze in poze la zile de comune, sau la alte zaiafeturi, parastase sau pomeni pe bani publici. Probabil nu va rata ocazia să transmita poze pe facebook și de la Targul de Turism de peste cateva zile, unde nu-i așa, se promoveaza imaginea judetului Neamt. Tezaurul de la Icușești va putea fi găsit pentru poze la Vaslui.

Mai jos, declaratiile complete ale Rocsanei Josanu:

Ionut CORFU

 

 

2 COMENTARII

  1. Se pare ca cj Neamț au bani doar de salarii și ieșiri pe unde vreau ei.Ei sunt niste imorali nu cei ce urmăresc sa se respecte legea.Trebuesc eliberați din funcție pentru binele judetului

  2. Puiutzu, love u!
    Ff bine, nu trebuie aduse aceste “tinichele” in muzeu la noi, mai bine aducem tezaurul domnului bulibas!
    Pup jos puiutzu!
    P.s La ce film faci reclama?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.