Actualizare: Prefectul Adrian Niță a declarat pentru tvmneamt in urma cu scurt timp, ca a dispus Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), să faca un control de urgenta. Intre timp, circulatia in zona a fost restrictionata. Sediul ISC este exact langa cladirea din care de ani de zile cad bucăți de zidarie, insa pana acum, nimeni nu a observat.

Stirea initiala: Cladirea din centrul orasului Piatra Neamt (intersectie str. Calistrat Hogas cu B-dul Republicii) care se prabuseste peste pietoni, este a Ministerului Muncii.

In seara zilei de duminica (28 august), in jurul orei 19:30, o familie cu copii a scapat ca prin minune dupa ce o bucata din balconul cladirii s-a prabusit la doar cateva secunde dupa ce membrii familiei respective au trecut exact prin locul unde au cazut caramizi si bucati de tencuiala.

După cum se poate observa in imagini, cladirea este intr-un stadiu avansat de degradare si nu este pentru prima data cand se dezintegreaza, putandu-se vedea pereti intregi ramasi fara tencuiala, care la un moment dat a căzut pe trotuarele de pe cele doua laturi dinspre strada ale constructiei.

Conform datelor furnizate astazi de Politia Locala, cladirea este proprietatea Ministerului Muncii si este administrata de Casa de Pensii Neamt. Administrata este un fel de a spune, pentru ca realitatea arata ca aceasta cladire a devenit pericol public.

Partea si mai frumoasa, este ca proprietarul cladirii (Ministerul Muncii- Casa de Pensii) nu poate fi sanctionat cu amenda, pentru că asa zice legea. Sau cel putin, nu exista suport legal pentru o astfel de sanctiune. Proprietarul nu poate fi sanctionat nici cu supraimpozitarea cladirii, asa cum se intampla cu proprietarii privati din Piatra Neamt, care își lasă constructiile in voia sortii.

Prin urmare, tot ce a putut face Politia Locala, este sa puna in vedere celor de la Casa de Pensii, sa imprejmuiasca locul, dupa cum se arata intr-un punct de vedere trimis astazi redactiei tvmneamt. Pana la aceasta ora, prefectul Niță nu a avut un punct de vedere oficial, desi este reprezentantul guvernului in teritoriu, guvern care are in componenta si Ministerul Muncii, proprietarul cladirii care la un moment dat ar putea provoca o tragedie. ”Poliția Locală Piatra Neamț a ajuns la fața locului încă din seara zilei de 28.08.2022, securizând zona, până la sosirea echipajelor ISU Neamț.

În cursul zilei de 29.08.2022, polițiștii locali din cadrul Compartimentului Disciplina în Construcții au notificat conducerea Casei de Pensii Neamț, proprietarul imobilului din Bd. Republicii, în vederea luării cât mai urgent a măsurilor de securizare a zonei prin benzi delimitatoare și panouri de avertizare și a celor de întreprindere a reparațiilor, astfel încât să nu se mai producă astfel de incidente.

Imobilul sus menționat nu se află pe lista clădirilor monument istoric, dar aparține unei instituții publice, motiv pentru care este exceptată de la supraimpozitare, în conformitate cu prevederile Legii 227/2015, așa cum se procedează în cazul celorlalte clădiri și terenuri neîngrijite de pe raza municipiului Piatra Neamț”, a transmis Politia Locala Piatra Neamt.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.