Claudiu Constantin Stafie, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, a fost chemat luni, 26 octombrie, la DNA. Conform informațiilor date de Agerpres, pietreanul a fost audiat ca martor în dosarul în care este anchetat omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, și Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean Brăila.

În prezent, Claudiu Stafie este în prezent consilier județean la Neamț.
Născut pe 18 mai 1968, la Piatra Neamț, Claudiu Stafie a absolvit, în 1993, cursurile Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini, din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi“, din Iași, în 2000 a terminat cursurile postuniversitare de Managementul Activităților din Turism, iar în iunie 2005, a terminat specializarea în Contabilitate și Informatica de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice București.

În luna iulie, procurorii din cadrul DNA au dispus efectuarea urmăririi penale a mai multor persoane: Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al CJ Brăila, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, Niculae Ioan, patronul grupului Interagro SA, Toncea Nicoleta Mariana, președinte al Interagro, Bărac Viorel, director general Interagro, Guță Adriana, director economic Interagro, și Interagro SA.
Conform unui comunicat DNA, „în perioada 2008-2009, între Interagro SA și o altă societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-au desfășurat mai multe tranzacții comerciale ce au avut la bază prestații neexecutate, privind contractul încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru SC Interagro SA de către firma respectivă. La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost «trecute» formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicațiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip «off shore» din Insulele Virgine“.
Încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate s-au făcut prin intermediul lui Viorel Bărac și Adriana Guță, care au semnat contractul și s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar-contabile pentru a crea aparența de îndeplinire a prestațiilor. „Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din evaziune fiscală a fost inițiat și coordonat de suspectul Ioan Niculae și a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei. În prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului Interagro SA, a inițiat și desfășurat activități de corupere, fiind vizați funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale, privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, cu consecință directă în beneficiul financiar al grupului Interagro“, se arată în același comunicat DNA.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.