CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) nu vrea sa mute camerele pentru roviniete de la Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt.

Primaria Alexandru cel Bun a inaintat o adresa CNAIR, prin care a cerut relocarea camerelor pentru roviniete, pentru ca soferii care nu-si platesc taxa de drum, in special cei de camioane, prefera sa evite camerele, pe drumurile locale administrate de primarie. Cum drumurile comunale nu sunt construite pentru a suporta traficul greu, folosirea lor de catre camioane duce inevitabil la distrugerea infrastructurii rutiere locale.

Intr-un raspuns trimis catre Primaria Alexandru cel Bun, CNAIR anunta ca NU va reloca dispozitivele tehnice de depistare a celor care nu platesc rovinieta, pentru ca ”…nu consideram ca va conduce la reducerea acestui fenomen, ci doar la diminuarea capacitatii de control privind existenta si valabilitatea rovinietei la nivel local si, implicit, a sumelor ce vor fi utilizate pentru intretinerea drumurilor nationale, cu impact negativ asupra starii infrastructurii…”.

Motivarea de mai sus pare a fi conceputa de un analfabet functional. Primaria Alexandru cel Bun explica CNAIR ca tocmai amplasarea camerelor in respectivul loc face posibila ocolirea lor. Adica drumul national respectiv este folosit gratis, deci CNAIR pierde bani si pe deasupra mai sunt distruse si drumurile locale. ”Specialistii” de la CNAIR insa, cred ca daca muta camerele intr-un loc in care acestea nu mai pot fi ocolite, se reduc incasarile.

Acestia mai explica si ca mutarea camerelor ar costa prea mult, deci dupa mintea lor, mai bine sa fie ocolite si sa nu se incaseze deloc taxa de drum. Ei mai precizeaza ca ar trebui instalate echipamente noi, desi ar putea fi folosite cele deja existente ”…trebuie sa mentionam si cheltuielile pe care le-ar implica o astfel de relocare (dotari si lucrari conexe- dezafectare, renuntare la utilitati, realizarea unei noi contructii pentru montare in noul amplasament, dotarea cu noi echipamente pentru detectia vehiculului, transmisii de date si racordul la utilitati), inclusiv pentru obtinerea autorizatiilor si avizelor necesare amplasarii si functionarii, precum si constituirea unui precedent care ar risca sa fie generalizat”, se mai arata in raspunsul trimis de CNAIR catre autoritatile locale din Alexandru cel Bun.

Intotdeauna am tinut cont de cererile cetatenilor si am incercat sa le rezolv in limitele legii. In urma mai multor sesizari ale cetatenilor, pe care le-am primit atat pe facebook cat si prin adrese scrise, le-am dat curs sau le-am inaintat spre solutionare la forurile competente superioare.

In speta este vorba de camera video de supraveghere a rovinietei auto din localitatea Vaduri,comuna Alexandru cel Bun, petitie inaintata de doamna Oana Tihenea, pe care am inregistrat-o la Primarie si pe care am transmis-o spre solutionare catre CNAIR impreuna cu adresa Primariei. Din pacate, raspunsul este nefavorabil”, a declarat primarul Ion Rotaru, evident dezamgit de lipsa de viziune a celor de la CNAIR.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.