Codul Silvic urmeaza sa fie supus din nou votului plenului Parlamentului, dupa ce a fost pus in dezbatere publica, in mai multe zone. In judetul Neamt, o actiune de acest gen s-a desfasurat in Statiunea Durau, timp in care la proiectul Codului Silvic s-au adus modificari. A fost introdusa o prevedere care limiteaza cantitatea de lemn pe care firmele o pot cumpara si prelucra, pentru a preveni taierile abuzive. De asemenea, firmele de mobila din Romania vor avea intaietate la cumpararea de lemn. Masura isi propune sa reduca exporturile romanesti de masa lemnoasa bruta si, ca atare, ieftina. Deputatii din comisie nu au fost, in schimb, de acord cu infiintarea Politiei Padurilor.
In sinteza, principalele modificari sunt cele care se refera la exploatarea durabila a padurilor, la inasprirea pedepselor pentru furtul de masa lemnoasa, gestionarea eficienta si durabila a micilor proprietati si identificarea de parghii economice pentru descurajarea exportului de busteani.
In ceea ce priveste exploatarea durabila a padurii, se doreste, practic, sa nu se mai vanda lemnul pe picior. O serie de modificari se refera la schimbarea modului de valorificarea a lemnului: trecerea de la vanzarea lemnului estimat, din padure, la vanzarea lemnului masurat, din rampe si depozite, precum si un control mai riguros pentru introducerea lemnului pe piata, comerciantul nemaiavand acces in padure. Aceasta masura a intrat in vigoare progresiv, pentru jumatate din masa lemnoasa, de la 1 ianuarie 2014, si pentru cealalta jumatate, va fi de la 1 ianuarie 2015, astfel incat sa fie asigurat timpul necesar realizarii rampelor si depozitelor.
In acest moment, in Romania, doar 30 la suta din masa lemnoasa se vinde in rampe si depozite.
Cea mai importanta modificare a Codului Silvic va fi aceea ca, de acum, administratorul padurii va scoate la licitatie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu placute cu numar de inregistrare si cu serie si va fi comercializat de catre administrator.
A doua modificare importanta a Codului Silvic, cea referitoare la infractiuni, prevede aplicarea Codului Penal si pentru furtul de masa lemnoasa. Se va aplica Codul Penal pentru furtul de masa lemnoasa, se aplica pentru orice furt. Se va interzice transportul lemnului pe drumurile publice pe timp de noapte.
A treia masura, tot pentru a intari aceste sanctiuni, va viza introducerea autorizatiei de practica pentru lucratorii din domeniul silviculturii. Aceasta autorizatie presupune ca, atunci cand se constata nereguli in padurea pe care un padurar o administreaza, aceasta autorizatie de practica se va ridica, iar padurarul va avea activitatea suspendata.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.