Filmul evenimentelor, în tragedia produsa la Sectia ATI a Spitalului Judetean Neamt, conform mai multor marturii, obtinute de tvmneamt.ro la fata locului
Incendiul a izbucnit in jurul orei 19, iar 20 de minute mai tarziu, tvmneamt.ro transmitea în direct primele imagini de la fata locului, cand nimeni nu se gandea ca vom fi martori la o tragedie de proportii, comparabila cu ”Colectiv”.
Pe masura ce trecea timpul, au inceput sa apara si primele informatii pe surse, care apoi s-au confirmat oficial. S-a vorbit intai despre 2 morti, apoi 3, apoi 7, ca intr-un final sa fie anuntati oficial 10 morti.
Conform spuselor celor care se aflau in spital la acel moment, primii care au intervenit, au fost cadrele medicale. Intr-un salon erau 8 pacienti si in alt salon vecin, erau alti 8 pacienti. In salonul in care au izbucnit flacarile, toti cei 8 pacienti au murit (imagini din salonul mortii, AICI). Nu au mai avut nicio sansa, pentru ca incendiul se manifesta extrem de violent, intretinut si intensificat cel mai probabil, de oxigenul din aparatele la care erau conectati pacientii. Un barbat ai carui parinti erau internati la ATI, a fost printre primii care a intrat in unul dintre saloane si si-a gasit mama dandu-si ultima suflare. A murit in bratele lui. Pana ieri, era in alt salon, insa abia fusese mutata in salonul in care s-a declansat sinistrul.
Ceilalti 7 pacienti erau deja morti, insa medicul de garda, unul dintre cei mai buni profesionisti ATI, Catalin Denciu, a intrat in flacari intr-o incercare disperata de a-i salva. Combinezonul de protectie contra coronavirus i s-a topit pe corp. A suferit arsuri pe 40% din suprafata corpului, cele mai grave, la nivelul picioarelor. In aceasta noapte, tanarul medic va ajunge la un spital pentru arși din Bucuresti, apoi la un spital din Belgia. Alte 3 cadre medicale au suferit rani, incercand sa scoata pacientii din flacari. Din celalat salon, au fost evacuati toti cei 8 pacienti. Doi dintre ei au murit la UPU dupa mai putin de doua ore, in timp ce se incerca stabilizarea lor pentru transferul la un spital din Iasi.
Intre timp, la nivelul ISU Neamt se daduse alarma ”Cod roșu de interventie”, iar curtea spitalului s-a umplut de ambulante SMURD și SAJ, unele venite si de la IASI, dand impresia unui teatru de operatiuni pe timp de razboi. De asemenea, la fata locului ajunsesera si zeci de rude ale pacientilor aflati la ATI in momentul producerii incendiului. Cei mai multi, coplesiti de durere, isi strigau neputinta in fata mortii care a venit in locul in care ar trebui sa se salveze vieti.
Doi preoti si-au facut aparitia in curtea spitalului, si au citit rugaciuni, in liniste, pentru sufletele celor morti si pentru supravietuitori.
In total, la miezul noptii, erau anuntate 20 de victime: 10 pacienti morti, 6 pacienti raniti si 4 cadre medicale (cu tot cu medicul ATI) ranite.
In jurul orei 21, la Spitalul Judetean Neamt, aflat in subordinea CJ Neamt, a ajuns si Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru. Intrebat de reporterul tvmneamt.ro daca dupa atatea scandaluri in care a fost implicat, nu ar trebui ca Spitalul Judetean Neamt sa treaca in subordinea directa a Ministerului Sanatatii, Tataru a declarat ca PNL are pregatita deja o lege, prin care marile spitale vor trece sub controlul ministerului.
Legat de cauza producerii incendiului, ISU Neamt nu a dat inca informatii oficiale, ancheta fiind in curs, insa colonelul Ciprian Mitrea, seful ISU Neamt, nu a exclus ipoteza care circula pe surse printre jurnalisti: suprasolicitarea instalatiei electrice.
Potrivit unor surse tvmneamt.ro, instalatia electrica de la ATI ar fi fost reabilitata (daca se poate spune asa) nu de mult, insa cu materiale de o calitate foarte slaba, dar la preturi mult supraevaluate. Acesta este unul dintre motivele pentru Marius Ghinet (numit director in perioada starii de urgenta, cand spitalul trecuse in administrarea Ministerului Sanatatii) a fost puternic contestat de tabara PSD-ista: descoperise mari nereguli, printre care se numarau si cele de la ATI si se pregatea sa le faca publice. Nu a mai apucat, pentru Arsene, l-a schimbat din functie in cateva ore dupa ce spitalul a revenit in subordinea CJ Neamt.
Ancheta a fost preluata de Parchetul General, iar anchetatorii vor stabili (daca vor si daca nu vor musamaliza totul asa cum se intampla de ani buni in judetul Neamt) daca cei 10 oameni au murit din cauza coruptiei sau din cauza unui incident nefericit.
Ionut CORFU