In judetul Neamt, media de proprietate asupra terenurilor agicole este foarte scazuta. De altfel, o treaba valabila la nivel national. In momentul de fata, la noi in judet sunt 25.095  proprietari nemteni ce detin suprafete cuprinse  intre 1 si 5 hectare, care insumeaza  52436 ha. Acest numar reprezinta mai mult de un sfert din suprafata arabila totala a judetului Neamt. In medie, rezulta cu putin peste 2 hectare de proprietar. Cu suprafete de pana la 30 de hectare sunt 2426 exploatatii agricole care au adunat 23201 ha. Cu terenuri peste 30 ha sunt 632 de unitati care lucreaza  98.960 ha.

Ministerul Agriculturii a pregatit o intreaga lista cu facilitati financiare destinate fermieriilor, mai mari ori mai mici, producatorilor agricoli si, nu in ultimul rand, proprietarilor de teren. Miza este una cat se poate de clara: eficientizarea agriculturii si accelerarea dezvoltarii rurale.

S-au indentificat si cateva parghii prin care aceste obiective pot fi atinse, care vizeaza sectoarele vegetal si zootehnic. Prima tinta: comasarea trenurilor, care sa permita aplicarea agrotehnicii moderne. In toata aceasta lista de facilitati financiare, cei mai privilegiati sunt tinerii.

Sprijinirea tinerilor fermieri se propune a se face pe mai multe directii. Astfel,  tinerii fermieri cu varsta de pana la 40 de ani vor primi un sprijin suplimentar pentru o suprafata cuprinsa intre 25-60 hectare, cu 25% mai mare decat ceilalti fermieri care sunt mai in varsta de 40 de ani. Din Neamt, aici se incadreaza mai putini fermieri, sunt doar 632 care lucreaza 98.960 ha.

Se are in vedere si o schema de sprijin pentru micii fermieri. Cei aproximativ 800.000 de fermieri din toata tara, care detin intre 1-5 hectare, nu vor mai fi supusi controalelor administrative numeroase, simplificandu-se procedura pentru acordarea platilor directe.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_bh_VLsFgdU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.