Legumele, fructele proaspete si pasta de tomate din depozite en-gros, piete si magazine alimentare au intrat, din nou, sub „lupa“ comisarilor pentru protectia consumatorilor din Neamt. Acestia au descoperit ca unele marfuri au ambalaje care induc in eroare cumparatorii, facandu-i sa aleaga anumite produse, despre care pot cred ca ar fi mai sanatoase. Spre exemplu, a fost gasita la raft pasta de tomate cu eticheta inscriptionata «Fara coloranti. Fara conservanti», in conditiile in care este interzisa oricum adaugarea de astfel de aditivi in pasta de tomate, astfel inducandu-se consumatorii in eroare asupra unui avantaj al produsului pe care il au, de fapt, toate produsele similare. Un alt exemplu: pasta de tomate tip 24%, ambalat la cutii a 800g, provenienta Turcia, care avea inscrise mentiunile: «100%natural» si «fara amidon», desi toate produsele similare nu contin amidon, conform Ordinului 362/670/2002. De asemenea, au fost identificate produsele «Bulion 18%» si «Pasta de tomate 28%», cu  inscrierea mentiunii: «Nu contine conservanti sau aditivi chimici», desi legea prevede ca la fabricare bulionului si a pastei de tomate nu este permisa adaugarea colorantilor si a substantelor conservante.

Daca un necunoscator nu poate face diferenta intre fructele de calitatea I si cele de calitatea a II-a, poate fi foarte usor inselat. La comercializare s-au gasit, spre exemplu, mere Idared, provenienta Polonia, si Golden, provenienta Italia pentru care era afisat la raft, pe eticheta de prezentare, „calitatea I“, iar pe eticheta produsului, declarat de producator, era mentionata „calitatea II“. Desigur, diferenta de pret era in favoarea comerciantului.

Alte abateri constatate de echipele de control se refera la comercializarea unor fructe si legume care aveau caracteristici neconforme – fructe si legume puternic deshidratate, cu o consistenta moale, culoare modificata, nespecifica, cu pete negre si mucegai, cu miros de fermentat, cu pulpa moale si sfaramicioasa, nerespectarea conditiilor de depozitare pentru fructe si legume, lipsa informatiilor obligatorii – lipsa elementelor de caracterizare si identificare, lipsa traducerilor, informatii incorecte cu privire la tara de origine a fructelor sau a legumelor, abateri cu privire la desfasurarea promotiilor – lipsa perioadei de desfasurare a promotiei.

In urma celor constatate au fost aplicate amenzi in valoare de peste 2.000 de lei si avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Geanina NICORESCU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. […] Legumele, fructele proaspete si pasta de tomate din depozite en-gros, piete si magazine alimentare au intrat, din nou, sub „lupa“ comisarilor pentru protectia consumatorilor din Neamt. Acestia au descoperit ca unele marfuri au ambalaje care induc in eroare cumparatorii, https://tvmneamt.ro/comercianti-de-fructe-si-legume-care-induc-in-eroare-cumparatorii-din-neamt/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.