Comisarii pentru protectia consumatorilor din Neamt au identificat neconformitati la 80% dintre operatorii economici verificati daca respecta incadrarea in termenul de valabilitate a produselor alimentare expuse la vanzare. Controalele, derulate saptamana trecuta, au vizat si modul de respectare a prevederilor legale la indicarea preturilor. In cadrul verificarilor intreprinse, comisarii din Neamt au gasit bauturi racoritoare si bere cu data durabilitatii minimale expirata intre 3 si 40 de zile, sos de vita si sos de maioneza cu data valabilitatii stearsa, respectiv expirata de 50 zile, precum si bauturi racoritoare, condimente si crema cu ciocolata cu datele durabilitatii minimale expirate de 4 pana la 160 de zile! Nici bauturile energizante nu au scapat de „lupa” comisarilor, fiind identificate doze cu data durabilitatii minimale expirata de 30 zile. La vanzare mai erau mustar si ciocolata expirate de 2 si 3 zile, dar si produse din carne (gusa cu soric, carnati populari) cu data limita de consum expirata de 3 zile. La nivel national au fost controlati 732 operatori economici, constatandu-se abateri la 622 dintre acestia. A fost verificata o cantitate de 141 tone produse alimentare, constatandu-se ca 14 tone (10%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor. S-a dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 916 kg produse alimentare in valoare de 10.000 lei, produse improprii consumului uman. Au fost aplicate 688 sanctiuni contraventionale dintre care 459 amenzi contraventionale in valoare de 1.293.300 lei si 229 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
La 95% dintre operatorii economici controlati in judetul Neamt comisarii pentru protectia consumatorilor au constatat neindicarea concomitenta, in cazul produselor alimentare preambalate, a pretului de vanzare si a pretului pe unitatea de masura pentru compararea cu usurinta a preturilor produselor.
Spre exemplu, la produsul „pui pentru gatit” comercializat intr-un market, echipa de control a depistat ca un pret era afisat la raft si altul se regasea pe bonul fiscal. La peste 65% dintre operatorii economici controlati, la unele sortimentele de carne porc refrigerata s-a constatat neindicarea preturilor pe unitatea de masura la produsele vandute vrac, prin cantarire. In alte cazuri comisarii au constatat neindicarea pretului de vanzare si a pretului pe unitatea de masura in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.