In comuna Borca din judetul Neamt functioneaza 5 scoli. In cele 5 unitati de invatamant, sunt in total peste peste 1.100 de elevi. Peste 300 dintre ei au nevoie de transport casa-scoala si retur, numai ca acest lucru se face cu un singur microbuz, pentru ca de 6 ani de zile, primarul s-a ales doar cu promisiuni cand a cerut sa-i fie repartizat macar inca un microbuz.

Astfel, s-a ajuns ca la ora actuala, singurul microbuz pe care-l are comuna, sa faca nu mai putin de 142 de km pe zi, cam cat distanta dintre Piatra Neamt si Iasi, dupa cum rezulta din graficul de mai jos.

Data fiind situatia, primarul Ovidiu Nita se vede nevoit sa o faca si pe soferul cu masina primariei, pentru 14 elevi, pe care îi transporta in 3 ture pe zi. Dimineata 7 elevi, la amiaza 3 si dupa-amiaza 4 elevi sunt transportati de primar la scoala si spre casa. Toti cei 11 elevi locuiesc intr-un catun de pe Sabasa, la peste 10 km de centrul comunei, asa ca intr-o zi, primarul mai face si el aproximativ 65 de km pentru transportul elevilor, echivalentul distantei intre Piatra Neamt si Bacau. In acelasi catun mai este un elev care termina orele seara, insa pentru el nu se mai poate face nimic in ceea ce priveste transportul, parintii lui, descurcandu-se cum pot.

Primarul Ovidiu Nita a declarat ca de peste 6 ani de zile tot a facut adrese pentru a-i fi repartizat macar inca un microbuz, dar nu a primit decat promisiuni. A incercat si o varianta cu o firma de transport privata, insa patronii au refuzat sa-si ofere serviciile, din cauza drumului judetean foarte degradat. ”Chiar daca imi da peste capt tot programul pe chestiuni administrative, nu am ce sa fac si a trebuit sa ma implic si eu in transportul copiilor, pentru ca este imposibil sa facem asta cu un singur microbuz si asa suprasolicitat. De 6 ani de zile tot fac adrese la Prefectura, la Consiliul Judetean si la Inspectoratul Scolar, insa nu am primit decat promisiuni si asigurari ca totul se rezolva, insa nu a mai venit niciun microbuz. Am incercat sa inchei un contract cu o firma privata, dar cand au vazut cum arata drumul judetean din satul Sabasa, au refuzat toti transportatorii sa-si bage masinile. Deci macar drumul daca ar fi reparat de Consiliul Judetean, ar mai fi o sansa si pentru elevii de acolo”, spune Ovidiu Nita.

Pentru ca situatia sa revina la normal, la Borca, ar mai fi nevoie de inca doua microbuze scolare. Din cate se vede, nimeni nu are interes sa se implice in rezolvarea problemei, in timp ce parcurile auto ale diverselor institutii bugetivore se innoiesc chiar si anual. Trebuie sa precizam ca este departe de noi gandul ca la mijloc ar putea fi o razbunare politica din partea Prefecturii, stiind ca prefecta Soroceanu are doar intentii bune pentru nemteni si pentru copiii lor.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.