Un proiect al Consiliului Judeţean Neamţ aruncă aproape toate comunele sub tone de gunoaie, din cauza întârzâierii în ducerea la bun- sfârşit a unui proiect pentru colectarea deşeurilor. Astfel, în toate comunele, s-au construit nişte spaţii speciale, ca nişte ţarcuri pe fundaţie de beton, în care ar fi trebuit să fie puse tomberoane pentru gunoi.

11944974_417830798400302_198639243_n 11948043_417830805066968_707673139_n                                            Numai că tomberoanele nu prea au ajuns unde trebuie, cu toate că ele există, sunt aduse în judeţ şi depozitate la Girov. De la Consiliul Judeţean, ni s-a comunicat că tomberoanele nu pot fi dsitribuite în comune, pentru că nu există operator care sa colecteze deşeurile. Iar operatorul, trebuie stabilit în urma unei licitaţii, care se va organiza nu se ştie când, abia după ce caietele de sarcini vor trece de consiliile locale ale tuturor comunelor din judeţ. O fi şi asta o explicaţie, numai că în presa locală s-a semnalat că de fapt tomberoanele nu sunt la locurile lor, pentru că nişte minţi luminate, au proiectat spaţiile pentru containere, mai mici decât sunt tomberoanele în realitate. Mai exact, tomberoanele nu încap în ţarcuri, pentru că-s prea mari pentru spaţiile create. Vezi aici: Dezastru cu pubelele pentru gunoi

” Caietele de sarcini sunt deja la UAT- uri ( unitati administrativ teritoriale- comune), unde urmează să fie votate sau nu de consiliile locale, abia atunci noi putând să organizăm licitaţie, din acel moment, lucrurile desfăşurându-se în cel puţin 160 de zile, dacă nu vor fi contestaţii. Deci nu putem avansa un termen în care această problemă va fi rezolvată. Nu putem şti cât va mai dura”, a declarat Mihaela Popa, manager de proiect. Constantin Iacoban n-a răspuns la telefon, aşa cum obişnuieşte, probabil de frică să nu- l întrebăm ceva de doctorul Lazăr. Consilierul preşedintelui, Mihai Hanganu, care este comparat de unii cu Sfinxul din Egipt şi care mai nou îşi completează veniturile şi din funcţia de purtător de cuvânt la CJ, ne-a spus că nu intră în competenţele sale aşa ceva.

Aşadar, problema este foarte departe de a fi rezolvată dar ştim că de mai bine de un an, ea persistă. La Gîrcina, oamenii au ajuns la limita răbdării şi nu mai suportă nici  mizeria nici mirosul. Localnicii s-au învăţat să arunce deşeurile din gospodării în locurile amenajate pentru aşa ceva, dar nefiind în recipiente, ele sunt împrăştiate de câini, de vânt şi de copii. Da, de copiii care au ajuns să se joace prin gunoaiele împrăştiate aiurea pe străzi. Aici este şi vina administraţiei locale, care nu colectează la timp gunoiul nici din ţarcuri nici de la domiciliile celor cu care are contract.

” Nu au mai venit să ridice gunoiul de trei săptămâni. Normal că-l ducem la acele ţarcuri. Ce să facem cu el? Unde să-l ţinem?, spune o femeie. O altă localnică spune că ” Am fost să întreb ce se întâmplă şi mi s-a spus că e stricată maşina de gunoi. De trei săptămâni nu o mai repară nimeni? Murim aici. Ne îmbolnăvim. Miroase îngrozitor.”

Într- adevăr, peisajul este îngrozitor iar pericolul de îmbolnăvire este foarte mare. Primăriţa comunei Gîrcina, Aurora Bălan, după încercări repetate, nu a putut fi contactată, iar cei care se aflau la sediul primăriei, nu au vrut să comenteze în niciun fel faptul că strazile comunei din a cărei administraţie fac şi ei parte, sunt sub mormane de gunoi de peste un an.

11938963_417830801733635_39771387_n 11938722_417830795066969_901460336_n 11935587_417830788400303_1944293314_n 11911652_417830791733636_2090631286_n                                                                Aceeaşi situaţie este şi în comuna Alexandru cel Bun, unde primarul Ion Rotaru este pus în situaţii dificile din cauza gunoiului care se adună în locurile în care Consiliul Judeţean plănuise să colecteze deşeuri. Primăria condusă de el a fost şi amendată de Garda de Mediu de două ori. De fiecare dată cu 20.000 de lei. Suma celor două amenzi este usturătoare pentru orice primărie de comună.

” Asta se întâmplă din cauza jocurilor politice şi a ambiţiilor de la nivelul Consiliului Judeţean, încă de când era Culiţă Tărâţă preşedinte, pentru că tot voiau să-l şicaneze unii sau alţii şi s-au tot amânat lucrurile. Am mari probleme din cauza asta. Am fost amendat de Garda de Mediu de două ori. Patru sute de milioane în total. E dezastru. Şi ieri a fost Garda de Mediu în control aici, pe aceeaşi temă. O să montez camere de luat vederi să vad cine aruncă, nu ştiu cum o să ieşim din situaţia asta.”

Până una- alta, primăriile sunt direct răspunzătoare de siguranţa cetăţenilor şi de ceea ce se întâmplă în localităţile pe care le administrează. Primarii sunt singurii care pot rezolva problemele de acest gen, că de asta sunt primari, de asta sunt plătiţi şi de asta au cerut şi vor mai cere votul cetăţenilor. Nu prea este în regulă să vedem în anul 2015, străzi sub gunoaie, şi copii jucându- se până-n gât în deşeuri.

Ionuţ Corfu

 

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. […] Un proiect al Consiliului Judeţean Neamţ aruncă aproape toate comunele sub tone de gunoaie, din cauza întârzâierii în ducerea la bun- sfârşit a unui proiect pentru colectarea deşeurilor. Astfel, în toate comunele, s-au construit nişte spaţii speciale,https://tvmneamt.ro/comuna-gircina-sufocata-de-deseuri-mai-multe-comune-sunt-in-aceeasi-situatie/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.