Miercuri, 3 mai, Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț propun iubitorilor muzicii de calitate  o nouă întâlnire cu Stagiunea muzicală 2016-2017.  Protagoniști vor fi membrii Ansamblului de percuție al Academiei clujene, Extensia de la Piatra. În cadrul concertul vor putea fi audiate compoziții muzicale ale lui Nils Rohwer (Drumhands pentru djembe şi cajon), Làszlò Zemplèni (Trio pentru percuţie), Owen Clark (Quasi Bossa Nova), Murray Houllif (Mucho Caliente), Matthias Schmitt (Cabo Frio), Eckhard Kopetzki (When the Moon Shines Blue și Fusion Mallets), Ney Rosauro (Concertul nr. 2 pentru marimba şi ansamblu de percuţie, cu cele trei părți: Water Running In High Mountain, Reflections and Dreams,Walking on Clouds).
Evenimentul va avea loc la sala studio “Theodor Macarie” a Liceului de Artă “Victor Brauner” din Piatra-Neamț, încpând cu ora 18:00.Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ansamblul de percuţie al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ
În anul 2002, în cadrul Colegiului Universitar de Muzică din Piatra-Neamț al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, eminentul profesor Grigore Pop a pus temelia unei adevărate școli de percuție. Tot la Piatra-Neamț, a realizat două proiecte de anvergură, „Festivalul Național al Muzicii de Percuție” și „Gala muzicii de percuție”. De aici a izvorât ideea înființării, în anul 2009, a unui Ansamblu de percuție după modelul celui de la Cluj-Napoca, fondat de către distinsul profesor în urmă cu patruzeci și unu de ani.
Cofondator al ansamblului din Piatra-Neamț a fost și mai tânărul său discipol Alexandru Veleșcu, unul din exponenții de frunte ai școlii de percuție nemțene. Absolvent al Colegiului Universitar de Muzică din Piatra-Neamț, la clasa profesorului Grigore Pop, Alexandru Veleșcu și-a continuat studiile de masterat și de doctorat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. În prezent, pe lângă activitatea didactică desfășurată la clasa de percuție a Extensiei din Piatra-Neamț, Alexandru Veleșcu își continuă atât cariera de interpret-solist, cât și cea de conducător al Ansamblului de Percuție, insuflând studenților același entuziasm preluat de la mentorul său.
Cu un amplu repertoriu de lucrări din creația universală destinată instrumentelor de percuție, Ansamblul a susținut numeroase concerte în cadrul stagiunii permanente a Extensiei Piatra-Neamț în orașele Cluj-Napoca, Onești, Bacău, Suceava și Piatra-Neamț. Totodată, a participat și la două festivaluri internaționale de prestigiu din țară: „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț” și „Ars Maris” din Reghin, în anul 2011.
Componența actuală a ansamlului îi cuprinde pe Alexandru Veleșcu, Florin Beșcucă, Vlăduț Apostol, Vlad Rusu, Mihai Cîrligeanu, Alexandru Beldescu, Radu Crăciun (contrabas). La pian, Luca Toncian.

Ionut CORFU

sursa: comunicat de presa Centrul pentru Cultura si Arte Carmen Saeculare Neamt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.