Incet dar sigur, Primaria Piatra- Neamt se indreapta spre un nou scandal, care poate capata aspecte penale.
      Este vorba despre concursul de ocupare a postului de director al Centrului Social Pietricica (Caminul de batrani).
     Lasand la o parte faptul ca actualul director este interimar de vreo sapte ani, acum se incearca inlocuirea lui cu un om de casa al celor carora directorul le-a fost credincios: unu la mana- pentru ca din informatiile noastre, la caminul respectiv se invart sume de ordinul sutelor de milioane pe luna, doi la mana- pentru ca eventualele matrapazlacuri facute de actualul director in favoarea celor care l-au sustinut, trebuie tinute sub pres, ceea ce nu se poate face decat cu un alt director la fel de obedient.
Asa ca de vreo luna, se tot incearca tot felul de ”combinatii”, pe sistemul, o invartim si o sucim pana iese cum vrem noi.
Directia de Asistenta Sociala(DAS), a organizat in urma cu ceva timp un concurs, pe langa lege, pentru ca el trebuie sa fie organizat prin hotarare de Consiliul Local, in subordinea caruia se afla caminul, concurs care a fost in cele din urma anulat, pentru ca fostul viceprimar Popescu, cel care trebuia ”ajutat” sa ajunga director, nu indeplinea niste conditii.
Chiar daca organizarea concursului trebuia sa mearga mai departe, cu Popescu scos din joc, s-a mai facut un abuz si concursul s-a anulat, pentru ca trebuia gasita musai o alta persoana ”potrivita” pentru acest post.
Dupa un timp, persoana s-a gasit, asa ca acum se organizeaza un alt concurs si se apeleaza la niste scheme de ocolit legea, ca sa fie director cine trebuie.
In primul rand, Comisia de Concurs a fost numită prin Decizia Directorului DAS Ana Berea fără a respecta condiţiile legale, si anume, Regulamentul de Funcţionare a Consiliului Local care prevede că în instituţiile subordonate acestuia componenţa Comisiei de Concurs se face prin Hotărâre de Consiliu Local.
Deci se poate considera ca Ana Berea tine loc de Consiliu Local. Daca e ordin, cu placere, ca doar din comisie trebuie sa faca parte cine trebuie, ca sa fie castigator tot cine trebuie.
Nu s-a respectat legea nici in ceea ce priveste numirea membrilor comisiei. Din cate stim noi, adresa de solicitare numire a Preşedintelui Comisiei de Concurs înaintată Primarului şi numirea Preşedintelui Comisiei de Concurs a fost făcută după data anuntarii concursului ceea ce contravine dispoziţiilor HG. nr. 286 din 23 martie 2011 actualizat pentru aprobarea regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice ART. 8 (1) care prevede: „Prin act administrativ al ordonatorului de credite al autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului, în condiţiile prezentului regulament-cadru, se constituie comisia de concurs, respectiv comisia de soluţionare a contestaţiilor, până cel târziu la data publicării anunţului de concurs.
Preşedintele Comisiei de Concurs, secretarul muncipiului, Fecic Florin şi un membru al Comisiei de Concurs, d-na Director Ana Berea nu întrunesc condiţiile HG. Nr.286 ART.8 (2) care prevede că “Persoanele nominalizate în comisia de concurs şi în comisia de soluţionare a contestaţiilor, cu excepţia secretarului (de comisie), sunt persoane cu pregătire şi experienţă profesională în domeniul postului pentru care se organizează concursul”, respectiv ART.8 (4) Preşedintele comisiei de concurs, respectiv al comisiei de soluţionare a contestaţiilor se desemnează din rândul membrilor acestora, prin actul administrativ de constituire a comisiilor.
Prin urmare, unul dintre candidati va contesta concursul si va face si o plangere penala pentru abuz in serviciu.
Este de necrezut cum cei din Primarie, dupa atatea scandaluri in care au implicat institutia, incearca sa impuna in mod fraudulos un ”protejat” intr-o functie de director, riscand chiar si sanctiuni penale.
Primarul Chitic nu a putut fi contactat pentru a-si expune punctul de vedere, pentru ca tvmneamt.ro nu prea aplauda la comanda, deci nu e pe lista publicatiilor agreate de el, ceea ce confirma inca o data cat de ”transparent” este primarul.
In schimb, de la departamentul comunicare ni s-au oferit niste informatii, insa data la care s-a cerut constituirea comisiei de concurs, a ramas sa ne fie comunicata printr-un telefon care n-a mai venit, chiar daca l-am asteptat rabdatori, dupa ce pe parcursul intregii zile ni s-a spus ba ca nu s-a inteles ce vrem, ba ca nu e ”doamna Berea”, ba ca ”revenim cu un telefon”.
Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.