Nemțenii care muncesc la negru ori în străinătate și nu-și declară veniturile sau pur și simplu nu au venituri, sunt obligați de anul viitor să achite contribuția la sănătate. În această categorie s-ar afla aproape 40.000 de nemțeni. Nu sunt excluse de pe „lista neagră“ nici casnicele care nu sunt co-asigurate – adică aflate în grija unui plătitor de contribuții.

Din 450.000 de locuitori ai județului Neamț, 316.000 au card de sănătate, iar 93.568 de nemțeni sunt minori- care sunt asigurați prin efectul legii, așa încât, dintr-un calcul simplu, rezultă că aproximativ 40.000 de persoane sunt adulți neplătitori de CAS.  

Potrivit noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2016, fiecare contribuabil trebuie să dea aproape 800 de lei pe an, în patru rate. CASS va fi de 66 de lei pe lună. Plata se va face o data pe trimestru. Cine nu plătește poate fi amendat.

„În prezent, cine vrea să fie asigurat medical trebuie să achite contribuția pe ultimele 6 luni plus luna în curs. De regulă, vin să se asigure persoane care trebuie să se interneze în spital. Numai că ceea ce trebuie să știe cei care se asigură este că vor deveni plătitori fără întrerupere, nu doar pe perioada pentru care au plătit inițial și gata. Drept urmare, dacă nu-și achită contribuția lunară sunt urmăriți de ANAF și tot plătesc, sub o formă sau alta, din conturile identificate“, a afirmat jr. Radu Firăstrău, președintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.

Rămâne de văzut dacă noul Cod Fiscal se va aplica în forma actuală și data stabilită sau dacă va fi declarat neconstituțional și neasigurații vor scăpa și de această dată de „bir“. În orice caz, neasigurații beneficiază în continuare de servicii medicale gratuite în regim de urgență și de medicație gratuită dacă sunt bolnavi cronic, în virtutea principiului de solidaritate, Fondul Unic fiind unul social…
Geanina NICORESCU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.