Conferința #ONGfâșneț, un pas mai aproape de sectorul ONG
Comunicat de presă ASOCIATIA DE SPRIJIN COMUNITAR ACS
Înainte de încheierea anului 2023, reprezentanții sectorului ONG au celebrat, alături de tineri voluntari, realizările muncii lor, ca parte integrantă a comunității ONG din județul Neamț. Conferința #ONGfâșneț, eveniment organizat de Asociația de Sprijin Comunitar „ACS” în cadrul proiectului #ONGfâșneț, a fost dedicată membrilor asociațiilor din întreg județul Neamț și tinerilor voluntari. Acesta a avut loc online, joi, 21 decembrie 2023, începând cu ora 17:00.
Gazdele au povestit despre activitățile aflate în desfășurare în cadrul proiectului, despre cele care urmează și, poate cel mai important, despre cum arată sectorul ONG, ce nevoi are și cum poate fiecare ajuta la găsirea soluțiilor potrivite pentru a consolida impactul organizațiilor neguvernamentale din județ. Organizația gazdă a prezentat platforma ONGNeamt.ro, ce are drept obiectiv promovarea rezultatelor și impactul acțiunilor organizațiilor din județ în rândul comunității locale, a publicului larg și a potențialilor sponsori. Platforma ONG va fi un hub digital pentru toate organizațiile non-profit nemțene, unde comunitatea va găsi informații despre proiectele și evenimentele desfășurate de ONG-uri, despre oportunitățile de voluntariat, despre bunele practici și multe altele.
Activitatea de brainstorming a adus plus-valoare evenimentului și a generat idei #fâșnețe. Voluntarii participanți au împărtășit faptul că prin voluntariat te poți dezvolta și poți lega prietenii sincere. În opinia lor, lipsește promovarea activităților ONG-urilor astfel încât să ajungă la cât mai mulți tineri. În acest context, platforma ONGNeamt.ro va veni în sprijinul voluntarilor și a organizațiilor care doresc să își promoveze activitatea.
Loredana Dinu, managerul proiectului, a evidențiat faptul că, în contextul diverselor provocări de la nivelul județului Neamț, ONG-urile joacă un rol vital în găsirea de soluții, iar acest lucru merită pus în lumină în cadrul platformei: „Ne dorim să construim un instrument de promovare pentru organizații, care să se concretizeze în noi colaborări, voluntari, donatori sau parteneriate. Consolidând legăturile dintre organizațiile non-guvernamentale și comunitatea locală, suntem convinși că împreună putem avea un impact și mai mare în viața celor din jurul nostru! Nu în ultimul rând, speram ca prin #ONGfâșneț să creăm nu doar o oportunitate de informare și colaborare, ci și momente valoroase de socializare și conexiune între participanții la activitățile proiectului, oferindu-le șansa de a construi relații puternice și de a dezvolta parteneriate durabile în beneficiul comunității noastre”.
Activitățile proiectului pot fi urmărite pe pagina de Facebook a organizației (Asociatia De Sprijin Comunitar ACS), pe pagina de Instagram (acs_piatra_neamt), pe contul de YouTube (@ACSPiatraNeamt) și pe https://voluntariatneamt.ro/.
Despre proiectul #ONGfâșNeȚ
Proiectul este derulat de Asociația de Sprijin Comunitar „ACS” cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității și sustenabilității organizațiilor neguvernamentale din județul Neamț prin îmbunătățirea imaginii publice a acestora în rândul publicului.
Despre Asociația de Sprijin Comunitar „ACS”
Asociația de Sprijin Comunitar „ACS” este o organizație non-guvernamentală dedicată dezvoltării tinerilor și participării active la viața comunității, a cărei misiune este încurajarea tinerilor să fie lideri ai propriei vieți și să învețe să-și asume responsabilitatea pentru alegerile și acțiunile lor, într-un spirit de autodeterminare și independență. Viziunea noastră este să construim o societate în care tinerii sunt actori activi și creativi în modelarea propriilor destine. Ne propunem să creăm o cultură a colaborării și a implicării active, unde fiecare tânăr este motivat pentru a produce transformarea pozitivă a societății. Oferind sprijin și resurse tinerilor, ajutăm la formarea unei noi generații de lideri responsabili și implicați care devin artizanii unui viitor de succes. Prin activitățile și proiectele desfășurate, asociația contribuie de peste 23 de ani la dezvoltarea tinerei generații și încurajează participarea activă a tinerilor la viața comunității din județul Neamț. Creăm o comunitate în care tinerii sunt autonomi, responsabili și angajați în propria dezvoltare! Mai multe detalii despre proiectele asociației pe www.voluntariatneamt.ro.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
I.C.