Cu sute de pacienti internati cu Covid, Spitalul Judetean Neamt nu a avut caldura zile intregi, din cauza unei tevi sparte. Teava care ar fi trebuit schimbata de ani de zile, nu apartine nici primariei, nici Ministerului Sanatatii si nu este nici macar a Apaserv. Face parte din reteaua de alimentare cu apa din curtea spitalului, administrat de CJ Neamt. Desi propaganda PSD incearca din rasputeri sa scoata vinovat pe oricine altcineva decat pe cei direct responsabili, consilierul judetean USR Laurentiu Crețu, merge direct la tinta și îi cere socoteala lui Arsene, presedintele CJ Neamt.

Cretu face o radiografie completa a dezastrului in care a ajuns spitalul administrat in ultimii multi ani de oamenii PSD si îi aminteste lui Arsene că CJ Neamt nu a avut bani de o bucata de teava pentru spital, dar pentru el s-au gasit zeci de mii de euro sa se plimbe cu alai prin Italia sau prin Egipt, in niste vizite cu rezultate ZERO pentru judetul Neamt.

Laurentiu Crețu, consilier judetean USR: Suntem în mijlocul unei crize sanitare – ieri au fost externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe. E luna octombrie și țevile de la sistemul de încălzire al spitalului arată ca în pozele de mai jos. Una dintre țevi a fost reparată, timp în care o alta s-a spart. Managerul SJU Neamț s-a ocupat de reparații, pentru că inginerul responsabil de administrarea lor nu și-a făcut treaba, deși verificări s-au cerut încă din data de 30 august.
Ce face președintele CJ Neamț, Ionel Arsene? Ce a făcut până acum, ca să nu ajungem în această situație? S-a plimbat la Roma – o călătorie în valoare de 10.000 de euro, din banii nemțenilor. Recent s-a întors de la căldură, din Egipt, unde nu știm ce a făcut și nu înțelegem în ce fel a beneficiat județul nostru de această vizită, în timp ce pacienții stau în frig .
 
Cel mai important: NU a fost în stare să aibă un proiect matur pentru un nou spital județean. Nu a avut nici măcar un studiu de fezabilitate gata, pentru a putea fi inclus în finanțarea pentru PNRR. Studiul de fezabilitate a fost urcat pe SICAP la o săptămână după ce marile proiecte de investiții au fost trimise la Bruxelles – 1 iunie era termenul limită.
 
Secția modulară de ATI, dată recent în folosință, a fost construită din grija și generozitatea Asociației „Dăruiește Viață” și a oamenilor inimoși din România . În acest timp Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a înmormântat 3,5 milioane de euro din bugetul CJ Neamț în spitalul de la Lețcani, (încă) nefuncțional și dat în administrarea ISU Iași. În iunie, a ales să se împrumute cu 100 de milioane de lei, dar care nu vor fi folosiți pentru sănătatea nemțenilor.
 
Suntem într-o situație gravă pentru că politicienii care păstoresc județul de decenii au avut cu totul alte preocupări, fără să aducă investiții în infrastructura de sănătate .
 
Minciunile din campania electorală când se lăuda cu 21 de milioane de euro investiți în spitalele nemțene, se prăbușesc în fața crizei medicale cu care ne confruntăm azi. Ce a uitat să spună PSD-ul este că cei 21 de milioane de euro au fost folosiți în cheltuieli cu salariile, în cheltuieli cu utilitățile, în cheltuieli cu micile reparații din spital. Dacă privim raportul de cheltuieli al SJU Piatra-Neamt, observăm că o foarte mică parte din această sumă a fost folosită efectiv în investiții, cea mai mare parte din sumă a mers pe cheltuieli curente. Vrem fapte, nu vorbe ! Las aici și strigătele de ajutor primite în cursul zilei de ieri, dar și în timpul nopții :
 
“Nu poți intra. E nebunie in spital. Eu am stat ieri 7 ore in UPU, e nenorocire”
 
“Problema este acum de spații, oxigen și înghesuiala . Într-o camera de 3×5 erau 12 oameni, suspecți. Trebuia sa fie unul! Știu ca am fost acolo”
 
“Baia de pe chirurgie, pe care trebuie sa o foloseasca si lehuzele….unde sa se spele?”
 
“… este focar de Covid de 2 saptamani….rand pe rand s-au imbolnavit 2-3 bolnavi zilnic …mi-a venit si randul meu…nu am mai fost asa de protejati….si…este pozitiv, are pneumonie covid, chiar daca este vaccinat, si… tot vaccinat….Am zacut de 3 zile cu dureri grozave de cap, de muschi si tuse chinuitoare, de nu m-am putut ridica din pat. Am vrut sa ma duc la urgenta dar sunt cate 43 de bolnavi care stau in UPU pe scaune, si cate 11 ore. Situatia asta dureaza de cateva zile bune. E dezastru si acolo. Tot am sunat sa vad daca s-a mai eluberat, sa chem salvarea, sa fac un CT sa vad daca am afectare pulmonara, dar nu am puterea sa stau nici in sezut acum. Mama unei prietene, a stat 11 ore pe un scaun, desi se cunoaste cu sefa de la UPU care i-a explicat ca nu poate sa-i asigure un pat. UPU e blocat de cateva zile de pacienti, care nu au paturi sa fie internati si au primit ordin sa fie tinuti acolo.”
 
“Astea sunt investitiile facute pe bani grei. Dupa ce ai controlat prizele, le-au schimbat pe cele foarte sticate….dar nu cu unele bune, ci mai ieftine….e bine totusi ca nu mai stau atarnate”
 
“Spitalul asta, l-a cati bani se spune ca au bagat in el, trebuia sa aiba oxigen la fiecare pat, buton de apel dar nici macar o baie civilizata nu este…si pe care o folosesc toti pacientii….”
 
Imagine- afiș din campania electorala din 2020:
 
Ionut CORFU
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.