Codul bunelor maniere este despre cum sa te comporti in societate in asa fel incat sa nu deranjezi pe cei din jurul tau si sa faci pe cat de mult posibil, incat sa fii o prezenta placuta pentru oamenii cu care interactionezi pasiv sau activ, indiferent ca-ti sunt colegi, comeseni, vecini, amici, prieteni, companioni, sau pur si simplu niste oameni care la un moment dat trebuie sa-ti ”suporte” prezenta, pentru ca nu au de ales cu cine sa imparta scaunul, canapeaua, aleea din parc sau randul dintr-o sala. Uneori, codul bunelor maniere este dus in extreme, cu reguli aproape inchizitorii daca ar fi sa ne raportam la ”timpul atat de scurt” din zilele noastre, cand nu prea mai avem rabdare sa ne ferchezuim sau sa facem anumite gesturi bonome, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ignoram chiar si regulile de baza, pentru ca ar insemna sa ne transformam intr-o societate cu accente de primitivism.

Din pacate, codul bunelor maniere nu este doar incalcat in zilele noastre, ci este de-a dreptul macelarit de indivizi care cred ca totul li se cuvine doar prin prisma faptului ca au o alura ceva mai trendy pentru ca așa sunt costumul și pantofii de fițe, stare care adeseori ajunge la a fi confundata cu șmecheria dusa pana la grobianism. Altii cred ca daca au o functie sau poarta un anumit nume, sunt indreptatiti sa se comporte ca in peștera.

Este si cazul lui Mihai Sebastian Soroceanu, fiul fostei prefecte de Neamt, Daniela Soroceanu. Acesta a fost surprins ieri (8 februarie), intr-o pozitie in totala contradictie cu bunele maniere si cu uzantele diplomatice, avand in vedere ca tanarul este ditamai consilierul presedintelui Senatului României, functie pe care o ocupa din octombrie 2019.

Mihai Sebastian Soroceanu a fost surprins in ipostaza de mai sus, in timpul conferintei de alegeri PSD Neamt. Chiar daca nu detine nicio functie in partid, el a fost plasat in primul rand (pe scaunele din spatele lui erau oameni din PSD Neamt mult mai importanti: parlamentari, primari, etc.). Soroceanu jr. sta intr-o pozitie total inadecvata pentru un eveniment oficial, cu talpa pantofului la vedere, in imediata vecinatate a 3 femei cu CV deloc de neglijat si cu maniere pe masura: Carmen Elena Nastase (directoarea de la ”Carmen Saeculare”), Emilia Simionica (fost viceprimar de Piatra Neamt) si Oana Bulai (fost consilier al prim ministrului, cu rang de ministru în Guvernul Romaniei).

Ce spune codul bunelor maniere despre pozitia corpului la barbati, in astfel de situatii? Codul bunelor maniere spune ca este nepoliticos ca un bărbat să-şi arate cu francheţe tălpile uzate ale pantofilor în public. Tot codul bunelor maniere spune si cum trebuie sa fie aşezarea pe scaun: NU picior peste picior, spatele drept, picioarele apropiate, uşor lăsate în interior, sub scaun. Soroceanu jr. nu numai ca-si expune pingelele, dar mai sta si tolanit pe scaun ca la cinema. Mai mult decat atat, el butoneaza la greu telefonul mobil, o alta dovada de impolitete.

Cum de nu stie aceste reguli un consilier al celui de al doilea om in stat, doar cei care l-au pus in functie pot sa ne spuna.

Dar daca ar fi sa ne luam dupa imagini surprinse in alte locuri, se pare ca ipostaza  in care a fost fotografiat ieri Mihai Sebastian Soroceanu, nu este deloc intamplatoare (foto din timpul unei sedinte de CJ din anul 2017)

Inainte de functia de consilier al presedintelui Senatului, dobandita prin forte proprii evident, Soroceanu Jr. a fost si consilier parlamentar al unui deputat PSD de Neamt. In aceeasi perioada era si student la Cluj. Din cate stim, teleportarea este inca de domeniul SF, deci cum o fi reusit el sa fie si la cabinetul deputatului si la studii in Cluj Napoca ramane o enigma, la fel ca si concediul medical de aproape 2 ani al mamei sale.

Ionut CORFU

2 COMENTARII

  1. Beizadele de doi bani,aparținând unor fufe profesionale,politice și cu o moralitate josnică.
    Așchia nu sare niciodată departe de trunchi!
    Ne_ati face un mare serviciu sa_i ignorați,nu merita băgați în seamă,apreciem un articol despre adevărații politicieni ai acestei țări(Cuza,Iorga,Kogălniceanu…etc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.