După cum tvmneamt a mai anunțat și în alte articole, războiul din PSD Neamț, între ”noul PSD”, preluat de foștii oameni ai lui Arsene, și dușmanii considerați a-i fi rămas loiali fugarului, continuă în ritm de telenovelă și este departe de a se fi încheiat, ba chiar are potențial nuclear, partidul fiind prins în pline reglări de conturi, cu doar câteva zeci de zile înainte de primul dintre cele 5 tururi de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și două runde de prezidențiale.

Surse din zona Grupului celor 5, denumit de noi Grupul Hi5 și de ei, ”grupul decidenților politici din PSD”, din care 3 membri sunt veniți de pe dreapta, zonă cu puternice influențe portocalii, spun că după niște consultări de taină la punctul cu var, în PSD Neamț ar urma să se execute o nouă pălitură de osândă. Sau pinalti, cum se mai spune pe la noi prin Moldova. Potrivit ultimelor decizii din grup, organizația PSD Piatra Neamț ar urma să fie decapitată pentru a doua oară în mai puțin de 6 luni.

După fuga lui Arsene și instaurarea noului regim în luna mai 2023, prima măsură implementată de urgență în ”noul PSD Neamț”, a fost demiterea (sub amenințarea dizolvării organizațiilor) a președintelor PSD de la Piatra Neamț și de la Roman, Florentina Luca Moise, respectiv, deputata Oana Bulai. Vizat pentru mazilire, era și prefectul Adrian Niță, considerat și el o piedică în calea dezvoltării multilaterale a partidului. Decizia demiterii celor două președinte de organizații, a declanșat revoltă printre marea majoritate a membrilor celor două organizații, dar și printre primarii PSD, mai ales că aceștia au fost siliți să semneze niște liste negre pe care figurau numele amintite.

În cele din urmă, la finalul lunii iulie, Florentina Moise și Oana Bulai și-au dat demisia din funcțiile deținute în partid, convinse fiind de liderii centrali, după un ”stabor” ținut la București, cu toți combatanții de față. Adrian Niță a rămas însă pe poziții, dovedindu-se ”greu de ucis”, până în ziua de astăzi. La alegerile din luna mai, când președinte a fost ales Daniel Harpa din poziția de candidat unic, Niță a obținut funcția de prim vicepreședinte PSD Neamț (al doilea om în partid, după lupte grele înainte de ședința de alegeri), dar și funcția de președinte interimar al PSD Piatra Neamț, în locul Florentinei Luca Moise, cea care era la al doilea mandat și reușise să obțină rezultate pe care social democrații din Piatra Neamț nu le mai văzuseră de mult timp.

La ședința în care Niță a fost ales pe poziție de conducere la nivel județean, a fost prezent și premierul Ciolacu, cel care (amănunt deloc lipsit de importanță) a ținut morțiș să-i dea la lui Arsene un semn de ”nu te vom uita niciodată”, ridicându-i osanale urmăritului internațional (Detalii AICI- Omagiu pentru infractorul Arsene la alegerile PSD Neamț. Ciolacu: ”Vreau să-i mulțumesc lui Ionel Arsene pentru ceea ce a făcut pentru nemțeni”)

Niță a fost acceptat de voie de nevoie în noile funcții, însă a rămas ca un ghimpe în coastă pentru conducerea PSD Neamț, devenită astăzi Grupul Hi5, spre marea nemulțumire a celor lăsați pe dinafară (parlamentari, primari, etc.). În ultimele luni, s-a încercat de cel puțin 5 ori debarcarea lui din funcția de prefect, pentru a nu mai fi atât de vizibil. Toate planurile de demitere, în special intervenții directe la Ciolacu, au fost sortite eșecului, așa că acum se pregătește debarcarea lui din funcția de președinte interimar al PSD Piatra Neamț, demers care are rolul de a-l mai domoli un pic și care poate fi pus în practică la nivel de CEX județean. Funcția ar urma să fie preluată tot interimar, de Daniel Harpa, președintele PSD Neamț. Apoi, va fi dată cui trebuie.

Motivul pentru care s-ar putea recurge la această nouă decapitare a organizației PSD Piatra Neamț, este că Niță ar pregăti o rebrenduire a organizației. Zilele următoare, ar urma să fie inaugurat noul sediu al PSD Piatra Neamț, într-o zonă cât se poate de vizibilă din centrul orașului, vizavi de parcul central. Astfel, Niță ar putea câștiga la capitolul imagine în interiorul partidului și nu numai, ceea ce nu ar prea conveni unora, pentru că așa cum spunea chiar el (Adrian Niță) recent într-o emisiune online, vrea să facă partidul mai vizibil în Piatra Neamț și să pună capăt blaturilor din ultimii 20 de ani înte PNL și PSD, acuzație pe care nu a probat-o în niciun fel. De fapt, aceste declarații au și umplut paharul cu ”păcate”, drept dovadă că la scurt timp după emisiune, PSD Neamț a aplicat politica pumnului în gură în materie de comunicare, măsură ce pare a fi cu dedicație pentru Niță, dar și puterea exemplului pentru alții pe care i-ar putea lua gura pe dinainte și să încurce vreo înțelegere stabilită între 5 ”decidenți” (Detalii AICI- PSD Neamț a trecut la comunicarea de tip ”pumnul în gură”. Revoltă printre primari)

Totodată, potrivit surselor tvmneamt, Niță ar reprezenta un pericol pentru un scenariu pus la cale în Grupul celor 5, prin care PSD ar urma să desemneze un candidat sau candidată ”mână moartă” la alegerile pentru primăria P. Neamț, astfel încât primarul Carabelea să nu aibă emoții pentru obținerea unui nou mandat, iar candidatul/candidata PSD să ajungă viceprimar într-o majoritate PNL- PSD, ceea ce ar confirma (dacă Niță va fi demis) că există o înțelegere.

În loc de concluzie, tot pe surse, circulă zvonul că fostul primar PNL de la Roman, Lucian Micu, ar fi preluat deja conducerea PSD Roman și va fi candidat la primăria orașului din partea aceluiași partid.

Micu a fost recuperat de Arsene de la PNL după ce a fost declarat incompatibil de ANI. Pentru că în 2020 nu a mai putut candida la un nou mandat de primar din partea unei alianțe (la vremea respectivă) cu vârf de lance PSD, Arsene i-a recompensat trădarea PNL, cu funcția de director al Spitalului Județean Neamț. Micu și-a dat demisia din funcție, după incendiul de la ATI, soldat cu 15 morți.

Întrucât informațiile cuprinse în acest articol au ajuns în posesia noastră (și au fost publicate) la o oră foarte târzie, nu am putut contacta persoanele nominalizate. Acestea beneficiază însă de drept la replică, pe care îl pot transmite pe adresa de mail a redacției.

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.