Legislația în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății muncii este încălcată în continuare în județul Neamț, după cum rezultă din constatările inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, care în luna august au efectuat 191 de controale, în care au constatat 248 de deficiențe. Cei 17 inspectori de muncă au dispus 248 de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate și au aplicat 109 sancțiuni contravenționale, însumând 230.500 de lei. „În luna august au fost realizate 89 de vizite de control și evaluare la unități economice. Totodată, cu ocazia controalelor s-au aplicat 88 de sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 29.500 de lei. Tot luna trecută, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț au fost înregistrate cinci accidente de muncă, soldate cu incapacitate temporară de muncă.

În domeniul relațiilor de muncă, în august au fost controlați 102 agenți economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate douăzeci și una de sancțiuni contravenționale, din care douăsprezece amenzi contravenționale, însumând 201.000 lei, respectiv nouă avertismente contravenționale, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003 republicată și a HG nr. 500/2011. De asemenea, au fost depistați unsprezece angajatori la care lucrau douăzeci de persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale de angajare a fost de 200.000 de lei. De asemenea, au fost depistate 23 de persoane pentru care angajatorii au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților în format electronic, cu încălcarea termenului prevăzut de  HG nr.500/2011 (art.4, alin.1,lit.a – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității de către salariatul în cauză), fiind dispuse 27 de  măsuri pentru remedierea neconformităților și totodată au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, respectiv, două avertismente“, a declarat Nicolae Hârlea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

Așa cum prevede regulamentul acestei instituții, în decursul lunii august, la sediul ITM au avut loc trei întâlniri de informare a membrilor Consiliului Consultativ Tripartit – membri desemnați ai organizațiilor sindicale și patronale cât și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț. Participanții au fost informați cu privire la apariția unor acte normative care prezintă interes, și anume: Cadrului național al calificărilor, publicat în Monitorul Oficial nr. 572 din 30 iulie 2015; Legea nr. 219 din 23 iulie 2015 privind economia socială, publicată în Monitorul Oficial nr. 561 din 28 iulie 2015 și Hotărârea nr. 576 din 15 iulie 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <LLNK 12014    91 10 201   0 17>Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului, publicata în Monitorul Oficial nr. 542 din 21 iulie 2015.

 

Amenzi usturătoare pentru riscurile la care sunt supuși șantieriștii

 

Tot în august, inspectorii ITM au acționat pe baza prevederilor Programului propriu de acțiuni pe anul 2015 –  „Campanie națională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă cerințele minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările cu risc de cădere de la înălțime pentru angajatorii care își desfășoară activitatea în construcții“.

Acțiunea s-a desfășurat în perioada 18-20 august și, după cum susțin inspectorii, din punct de vedere al relațiilor de muncă au fost controlate cincisprezece societăți, la care își desfășurau activitatea 237 de salariați. Cu prilejul controalelor au fost depistate douăsprezece neconformități, pentru care au fost dispuse tot atâtea măsuri. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind relațiile de muncă, un număr de trei angajatori au fost sancționați, doi primind amenzi în valoare de 50.000 lei și unul, avertisment contravențional. „Din punct de vedere al sănătății și securității în muncă, au fost controlate un număr de 19 societăți, la care își desfășurau activitatea 314 salariați. Cu prilejul controalelor au fost depistate 24 de neconformități pentru care au fost dispuse 24 de măsuri. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă, un număr de 18 angajatori au fost sancționați, astfel: opt amenzi în valoare de 19.000 lei și 16 avertismente contravenționale. Tot în luna august au fost controlați 47 de agenți economici la care își desfășurau activitatea 5.030 de salariați. Cu prilejul controalelor au fost dispuse trei măsuri pentru nerespectarea prevederilor legale și s-au aplicat trei avertismente contravenționale“, a declarat Ioan Popescu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

Ca o alternativă la activitatea de control, s-au organizat întâlniri cu paisprezece angajatori, ocazie cu care s-a evidențiat din nou principalul obiectiv în domeniul relațiilor de muncă, respectiv: identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, cât și riscurile ce le implică folosirea forței de muncă fără forme legale. Au fost dezbătute rezultatele activităților Inspectoratului Teritorial de Muncă până la această dată și s-a luat act de faptul că încă mai sunt angajatori care nu înțeleg să respecte dispozițiile legale în domeniul legislației muncii, folosind în continuare persoane fără forme legale de angajare.

Mihael Balint

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. […] Legislația în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății muncii este încălcată în continuare în județul Neamț, după cum rezultă din constatările inspectorilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, care în luna august au efectuat 191 de controale, în care au constatat 248 de deficiențe. Cei 17 inspectori https://tvmneamt.ro/controale-itm-ce-au-mai-gasit-inspectorii-la-angajatori-in-luna-august/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.