În perioada 15 februarie-15 martie 2023 ITM Neamț a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  a modului de utilizare a echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor de exploatare în parchete forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere. Au fost aplicate 14 amenzi în valoare totală de peste 50.000 de lei și 14 avertismente.

Au fost verificaţi 25 de angajatori. Inspectorii de muncă au constatat 28 de neconformităţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au aplicat un număr de 28 de sancţiuni contravenţionale din care 14 amenzi în cuantum de 50.500 lei şi 14 avertismente contravenţionale.

La un angajator a fost identificată o persoană care presta muncă fără a  avea încheiat contract  individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua  anterioară începerii activităţii.Angajatorul a fost sancţionat cu amendă de 20.000 lei.

Deficienţele constatate în acţiunile de control au fost următoarele:

– primirea la muncă a unei  persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua  anterioară începerii activităţii ;

– nu erau utilizate de către lucrători echipamentele individuale de protecţie (cască de protecţie, pantaloni antilanţ), acordate de angajatori;

– lipsa trusei sanitare de acordare a primului ajutor la locul de muncă;

– instruire necorespunzătoare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

– nu era efectuat controlul medical periodic pentru lucrători;

– nu era realizate semnalizările de securitate şi sănătate în muncă în parchete şi platforme primare”, se arata într-un comunicat ITM Neamț.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.