Nu mai putin de 28 de farmacii din judetul Neamt au fost verificate, zilele trecute, de comisarii pentru protectia consumatorilor. Potrivit inginerului Natalia Hrusca, sefa Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor din Neamt, 26 din cei 28 de operatori economici controlati au fost depistati cu abateri!
Referitor la conditii de depozitare, verificarile au evidentiat prezenta la comercializare a unor produse preambalate dintr-o anumita gama, pe ale caror ambalaje producatorul mentioneaza – ” A se pastra la loc racoros si uscat”. In literatura de specialitate (Farmacopee) se defineste expresia „loc racoros” ca fiind intervalul de temperatura 8 -15 °C. In mai multe unitati dintre cele verificate ( 9 ) s-a constatat ca in locul de depozitare nu se respecta temperatura recomandata de producator, inregistrandu-se urmatoarele valori superioare celor permise (in general temperatura mediului ambiant de 20 – 23 °C) .
A fost si o situatie in care s-au identificat preparate de laborator la care nu se indicau pe eticheta produselor conditii de depozitare, mod de utilizare si contraindicatii.
Referitor la termenul de valabilitate al produselor (data durabilitatii minimale), la un singur operator economic s-a constatat comercializarea produsului pentru copii „Milupa Junior la cutii de 600 grame” cu termen de valabilitate 1.10.2014 – depasit la data controlului de 9 zile.
Referitor la vanzarea promotionala si prezentarea produselor, au fost identificate mai multe situatii neconforme cu prevederile legale. Spre exemplu, se face publicitate la intrarea in farmacie, in vitrina exista afisul ”Aici cele mai mici preturi. Convinge-te!’’ , fara alte informatii sau mod de a face dovada acelui fapt. Sau, la intrarea in farmacie era afisata informatia ” Reducere 10-15 %” fara alte precizari, regulament campanie etc.
In unele farmacii se desfasoara mai multe promotii, gen “Reducere pana la 30% la produsele aflate in promotie’’ , ’’Reducere pana la 10 % prin acumulare la pacientii fideli care au card in farmacie’’ si ’’Reducere 10 % la bonuri valorice “fara sa fie insotite de regulamente scrise ale promotiilor si de liste ale produselor aflate in promotie, acolo unde este cazul. Apar si informatii contradictorii in farmacie referitor la campaniile existente – promotii care se suprapun iar reducerile nu se cumuleaza.
O alta situatie: existenta unui afis promotional in exteriorul farmaciei cu ’’Reduceri 11-22% inclusiv la retete compensate” – care nu corespund cu reducerile acordate prin intermediul cardurilor de fidelitate (sunt de 3-25%); de asemenea, in cazul retetelor compensate nu rezulta in mod clar care este procentul de reducere ( sunt de maniera 7% in cazul medicamentelor ’’mai putin prescrise’’ avand pretul intre 65-300 lei si 12% la celelalte produse).
Comisarii CPC au identificat si promotii afisate fara a se indica produsele care intra in promotie, perioada de valabilitate, pretul de referinta la care se aplica procentul de reducere, unele cu valabilitatea expirata. Au fost identificate si pachete promotionale ’’Lecitina 1200 mg -80 capsule + Lecitina 80 mg – 30 capsule cadou’’ si Devaricid-Promotie 2 la pret de 1’’ care nu au mentionate perioada promotiei si/sau sintagma ’’in limita stocului disponibil’’.
Referitor la informarea consumatorilor s-au depistat si abateri de la legislatie la unele produse comercializate in farmacii: pe eticheta aplicata de producator nu erau specificate conditiile de pastrare si depozitare. Referitor la informarea privind pretul, au fost 6 situatii in care nu toate produsele din spatiul de comercializare aveau preturile afisate, o parte din produsele comercializate nu au afisat pretul de vanzare pe bucata. Mai mult, lista cu afisarea preturilor este incompleta si neactualizata in unele farmacii.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 18 avertismente si 21 amenzi contraventionale in valoare de 47.500 lei. De asemenea au fost dispuse masuri de oprire temporara de la comercializare a unei cantitati de 68 kg/in valoare de 4847 lei, precum si oprire definitiva de la comercializare a unei cantitati de 3,585 kg produse in valoare de 1615 lei.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.